Εννέα λόγους, για τους οποίους η Κύπρος είναι ελκυστική σε εν δυνάμει επενδυτές, παρέθεσε από το βήμα του 2oυ Cyprus International Investors Summit η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), Νατάσα Πηλείδου.

 

Στην ομιλία της, η κ. Πηλείδου εστίασε σε μια σειρά από παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν την Κύπρο, ιδανικό προορισμό για επενδύσεις.

Τόνισε, παράλληλα, ότι η Κύπρος προσφέρει πολλαπλούς τομείςστους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον τουρισμό, τον τραπεζικό τομέα, τη ναυτιλία, την υγεία, την ενέργεια, το real estate κ.α. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εύκολη πρόσβαση  σε διεθνείς αγορές, μέσω τη Κύπρου.

Τα χαρακτηριστικά

Όπως ανέφερε η κ. Πηλείδου, η χώρα μας διαθέτει:

1.    Ταλαντούχο διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

Όπως εξήγησε, η Κύπρος διαθέτει τον πιο νεαρό σε ηλικία εργατικό δυναμικό στην ΕΕ, με το 55% εξ αυτών να είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Είναι κράτος μέλος της ΕΕ, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά ανθρώπινου δυναμικού.

2.    Πρόσβαση στις αγορές και κυρίως στις ευρωπαϊκές.

Ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος απολαμβάνει των δικαιωμάτων ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, όπως και των περισσότερων από 40 εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ. Είναι μέλος της Ευρωζώνης από το 2008, ενώ προσφέρει πέραν των 60 ρυθμίσεων για αποφυγή διπλής φορολογίας με άλλες χώρες.

3.    Φορολογικές ελαφρύνσεις.

Διαθέτει ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει 12,5% εταιρικ φόρο, συμβατότητα με την νομοθεσία της Ε.Ε. , πρόσβαση στις ευρωπαϊκές οδηγίες, εξαίρεση συμμετοχής σε μερίσματα, καμία φορολόγηση στα κέρδη από χρεόγραφα, καμία παρακράτηση φόρου, μείωση φορολογίας αν επενδύσουν σε κυπριακές εταιρείες, ελκυστικό καθεστώς για κέρδη από προϊόντα με εγχώρια πνευματικά δικαιώματα (IP).

4.    Δυνατό σύστημα παροχής υπηρεσιών για νέες και υφιστάμενες εταιρείες.

Διεθέτει περισσότερες από 700 λογιστικές εταιρείες, πολλές εκ τω οποίων απολαμβάνουν διεθνούς αναγνώρισης. Υπάρχουν, επίσης, πέραν των 2000 εγγεγραμμένων δικηγόρων και 160 δικηγορικών γραφείων.

5.    Σχετικά χαμηλό κόστος καταρτισμένου εργατικού δυναμικού
6.    Καλή ποιότητα ζωής
7.    Εξαιρετικό ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά το νομικό σύστημα, υπάρχει μεγάλη γκάμα επενδυτών
8.    Διευρυμένη χρήση της αγγλικής γλώσσας από εταιρείες και από το 73% των Κύπριων
9.    Προοπτικές για περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία