Επενδύσεις υπάρχουν ΑλέξηΤου ΓΙΩΡΓΟΥ  ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ 
Το Πάσχα του 2015 με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μόνο ψυχοπαθείς έβλεπαν ανάπτυξη. Το Πάσχα του 2016 ανάπτυξη οραματίστηκε μόνο ο Τσίπρας. Το Πάσχα του 2017 ο Τσίπρας πήρε(;) μήνυμα πως ανάπτυξη δεν είναι τα βεγγαλικά… Είναι οι επενδύσεις. Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις του απέδειξαν ότι επενδύσεις υπάρχουν. Σκοντάφτουν όμως σε ασυνεννοησία, εμμονές, ιδεοληψία και ανικανότητα. Η λύση είναι μονόδρομος.

Και έτσι όπως τα έχει κάνει ο Τσίπρας, για να αποφύγει και το ανάθεμα του λαού, είναι να βάλει έστω και μία πολιτική σφραγίδα στον τόπο. Κάτι πέρα από την καρέκλα του.

Και αυτό το κάτι είναι πλήρης στροφή στην οικονομία. Στροφή αποκλειστικά στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας. Στροφή με «ναι σε όλα» και στις επενδύσεις. Είναι μονόδρομος. Όλα τα άλλα είναι σκέρτσα φτηνιάρικου νούμερου για κλόουν…

Του αρκούν οι συγκεκριμένες επενδύσεις που γνωρίζει πολύ καλά (ως σχέδια). Αυτές που του έχουν παρουσιάσει (στην ενέργεια, στο υπέδαφος, στις υποδομές, στον τουρισμό). Αυτές που δεν τολμά να τις διευκολύνει προφανώς γιατί δεν μπορεί να φέρει βόλτα το σκορποχώρι που παριστάνει την κυβέρνησή του.

Και μιας και οι εκλογές, μέχρι το Φθινόπωρο του 2018, δεν τον συμφέρουν, ενώ τα μνημόνια που θα υπογράψει (όπως η αξιολόγηση που είναι πατεντάτο μνημόνιο) θα του φέρουν και δανεικά, έχει τον χρόνο να κάνει τη στροφή.

Πρώτη κίνηση γενναίος ανασχηματισμός. Πραγματικός ανασχηματισμός. Από εκείνους που έχουν ορατά χαρακτηριστικά ριζοσπαστικών μεταβολών.

Η σημερινή κυβέρνηση (με εξαίρεση το επιτελείο που έχει αποστολή να υπογράφει μνημόνια) είναι εντελώς άχρηστη. Από το ένα άκρο της μέχρι το άλλο.

Ούτε συντονισμός υπάρχει, ούτε συνεργασία, ούτε ταυτότητα αντιλήψεων, ούτε παράλληλη ή ενιαία στρατηγική με σαφή κατεύθυνση ικανή να αξιοποιήσει την όποια επενδυτική δυναμική ιδιωτών.

Οι Κινέζοι, τα υπόλοιπα κρατικά αεροδρόμια, τα λιμάνια, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και οι 3-4 τρανταχτές ξενοδοχειακές επενδύσεις (που ακόμη ψειρίζουν ιδεοληπτικοί σύντροφοι) είναι μια καλή αρχή.

Μας τα είπαν οι Γερμανοί μόλις προχθές. Επιμένουν οι Κινέζοι. Από κοντά και οι Ρώσοι. Ανοίξτε τις αγορές για να γίνουν επενδύσεις.

Πως όμως θα τα καταφέρουμε όταν στα επιτελεία των οικονομικών υπουργείων ο καθένας ανεβάζει… δική του παράσταση. Βγάζει τα προσωπικά του απωθημένα. Συμπεριφέρεται σαν να είναι στην κοινότητα του χωριού του και περιμένει τους αγρότες να πανηγυρίζουν με τις τσουγκράνες στον αέρα…

Ούτε ξέρουν τι τους γίνεται. Ούτε έχουν την ικανότητα να εμπεδώσουν τι συμβαίνει σήμερα στην οικονομία. Αλλά και αν καταλάβουν δεν γνωρίζουν πώς να μετατρέψουν σε πράξη τις ανάγκες που θα διαπιστώσουν. Δεν τους το έμαθαν οι ινστρούχτορες στα αμφιθέατρα…

Στα άλλα υπουργεία, από το Εργασίας μέχρι το Υγείας και στα περί πολιτισμού και ασφάλειας, είναι τόσο μεγάλη η ανυπαρξία που δεν σώζεται η κατάσταση. Έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται εδώ που έχουμε φθάσει…

Οικουμενική κυβέρνηση «σωτηρίας» του ΣΥΡΙΖΑ, στην φάση αυτή, δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε και ο Λεβέντης που την βλέπει σανίδα σωτηρίας.

«Οικουμενικό» όμως οικονομικό επιτελείο με τους (έστω και μετρημένους στα δάκτυλα) πραγματιστές (ας τους πούμε) Συριζαίους και ΑΝΕΛ οι οποίοι έχουν ήδη καταλάβει τι τους περιμένει και αρχίζουν να «στρίβουν» μπορεί να στήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν όντως θέλει να κυβερνήσει (επιτέλους) τους τελευταίους 16 μήνες της θητείας του. Αν θέλει να απαγκιστρωθεί (προσωπικά) από το αριστερό Βατερλώ. Από τα αριστερά του αδιέξοδα. Αυτά που δεν βγάζουν πάνω από το 4% της βάσης του.

Αλλά για να κυβερνήσει (πραγματικά και όχι στα λόγια) θέλει δεν θέλει θα υποχρεωθεί να απολύσει το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ανίκανης κυβέρνησής του. Ακολούθως να ξεχάσει τις «πολιτικές» ελεημοσύνης που μόνο τον γελοιοποιούν και δεν βγάζουν πουθενά. Και να εντάξει στην τακτική του «ναι σε όλα» και πολιτικές για επενδύσεις.

Αντί να ταΐζει τους Καρανίκες από τα έτοιμα ας ρίξει τους φράκτες των επενδύσεων (με ιδιωτικοποιήσεις, με απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, με επενδυτικές διευκολύνσεις). Μόνο έτσι θα δώσει δουλειά στους άνεργους, στους επαγγελματίες, στα στελέχη επιχειρήσεων. Θα επαναφέρει την αποταμίευση. Θα φέρει λεφτά και στον κορβανά. Θα ξεπαγώσει τις δημόσιες επενδύσεις. Επενδύσεις υπάρχουν. Θα τον αφήσουν οι αυταπάτες του να τις δει;

george.kraloglou@capital.gr 

Πηγή  :  capital.gr 

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com