Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση προχωράει εντός του 2018 η Κύπρος. Την ίδια ώρα κατέθεσε πλεονασματικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα με χορηγίες το κρατικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναπτύσσεται στον τομέα της έρευνας. Κι όλα αυτά, χωρίς να μειωθουν στη διάρκεια της κρίσης μισθοί ή συντάξεις και χωρίς να επιβληθούν πρόσθετα φορολογικά βάρη στους πολίτες. Ακολουθεί το αναλυτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής Κύπρου.

Την πρόθεση και την ετοιμότητα  για συνέχιση της προσπάθειας ανάκαμψης και οικονομικής εξυγίανσης εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού υλοποίησης των έργων του 2017.

Ως προς το περιεχόμενο του προϋπολογισμού επικεντρώθηκε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ανέφερε ότι υπάρχουν έργα ιδιαίτερα σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα και πιο συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη, η οποία, όπως ανέφερε θα μεταρρυθμίσει τη  λειτουργία των δικαστηρίων και θα ωφελέσει τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία.

Εξήρε παράλληλα την ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου καθώς και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής

Σύμφωνα με τον υπουργό, έμφαση δόθηκε και στις επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές, ωστόσο ανέφερε ότι οι πολύ μεγάλες επενδύσεις στο πανεπιστήμιο Κύπρο δεν φαίνονται ως αναπτυξιακός προϋπολογισμός αλλά ως χορηγίες προς το πανεπιστήμιο.

Πρόσθεσε ότι μετά από δεκαετία περιλαμβάνονται σμαντικά οδικά έργα που ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν σε σχέση με τις δηλώσεις του για τον κατώτατο μισθό, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για ένα ανύπαρκτο θέμα. «Κατανοώ ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και κατανοώ τη δυσκολία της αντιπολίτευσης να εντοπίσει υπαρκτά ζητήματα κριτικής, γίνεται συζήτηση γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα». Σημείωσε δε ότι ο κατώτατος μισθός στην Κύπρο είναι ο 7ος ψηλότερος στην ΕΕ.

Ισοσκελισμένος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός σχολίασε στην ανάρτηση του στο Twitter ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την έγκριση του από το Υπουργικό.

Προβλέπεται ότι οι συνολικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης, θα ανέλθουν στα €7.535 εκ., ενώ τα δημόσια έσοδα θα ανέλθουν στα €7.724εκ. Καταγράφεται αύξηση 3,4% τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, με αναμενόμενο δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

«Ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Υπάρχει μια αύξηση στα αναμενόμενα έσοδα κατά 3,4% και μια αντίστοιχη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες κατά επίσης 3,4%», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η αύξηση στα έσοδα δεν προέρχεται από εισπρακτικά μέτρα, αλλά από την περαιτέρω αναθέρμανση και ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας.