Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Όταν στάθηκα μπροστά σας αυτή τη φορά πέρυσι, είχα μια κάπως πιο εύκολο ομιλία του να δώσει.

Ήταν σαφές σε όλους μας ότι η Ένωσή μας δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Η Ευρώπη ήταν κακοποιημένες και μελανιασμένο από μια χρονιά που συγκλόνισε πολύ την ίδρυσή μας.

Είχαμε μόνο δύο επιλογές. Είτε ενώνονται γύρω από μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα ή κάθε υποχώρηση στο δικό μας γωνίες.

Αντιμέτωποι με αυτή την επιλογή, υποστήριξα για ενότητα.

Πρότεινα μια θετική ατζέντα για να συμβάλει στη δημιουργία – όπως είπα πέρυσι – μια Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βοηθήσει να φέρει αυτό το πρόγραμμα στη ζωή. Θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο με κάθε μέρα που περνά. Μόλις χθες το βράδυ θα εργαστεί για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα μέσα εμπορικής άμυνας και για διπλασιασμό της Ευρωπαϊκής μας ικανότητα επενδύσεων.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους 27 ηγέτες των κρατών μελών μας. Ημέρες μετά την ομιλία μου πέρυσι, χαιρέτισαν ατζέντα μου στη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα. Με τον τρόπο αυτό επέλεξαν την ενότητα. Επέλεξαν να συσπειρώσει γύρω από τον κοινό μας έδαφος.

Μαζί, δείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της, όταν και όπου αυτό έχει σημασία.

Από τότε, έχουμε σιγά-σιγά αλλά σταθερά επιταχύνεται.

Βοήθησε ότι οι οικονομικές προοπτικές ταλαντεύθηκε υπέρ μας.

Είμαστε τώρα στο πέμπτο έτος της οικονομικής ανάκαμψης που φτάνει τελικά κάθε κράτος μέλος.

Η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεπεράσει εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Βρίσκεται τώρα πάνω από 2% για την Ένωση στο σύνολό της και σε 2,2% για τη ζώνη του ευρώ.

Η ανεργία βρίσκεται σε εννέα χρόνια σε χαμηλά επίπεδα. Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας μέχρι τώρα. Με 235 εκατομμύρια άνθρωποι στην εργασία, περισσότεροι άνθρωποι στην απασχόληση στην ΕΕ από ό, τι ποτέ πριν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να λάβει τα εύσημα για αυτό και μόνο. Αν και είμαι βέβαιος ότι είχε 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, θα έχουν την ευθύνη.

Αλλά ιδρύματα της Ευρώπης έπαιξαν το ρόλο τους, βοηθώντας την αλλαγή του ανέμου.

Μπορούμε να λάβει πίστωση για το ευρωπαϊκό μας σχέδιο επενδύσεων που έχει προκαλέσει 225 000 000 000 € αξίας της επένδυσης μέχρι τώρα. Έχει χορηγήσει δάνεια σε πάνω από 445.000 μικρές επιχειρήσεις και περισσότερα από 270 έργα υποδομής.

Μπορούμε να λάβει πίστωση για το γεγονός ότι, χάρη στην αποφασιστική δράση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν και πάλι την πρωτεύουσα δύναμη πυρός για να δανείσουν στις επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Και μπορούμε να λάβουν πίστωση για το γεγονός ότι έφερε τα δημόσια ελλείμματα κάτω από το 6,6% στο 1,6%. Αυτό είναι χάρη σε μια έξυπνη εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Ζητάμε για τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά είναι προσεκτικοί για να μην σκοτώσει την ανάπτυξη. Αυτό είναι στην πραγματικότητα λειτουργεί πολύ καλά σε ολόκληρη την Ένωση – παρά την κριτική.

Δέκα χρόνια από την κρίση χτύπησε, η οικονομία της Ευρώπης επιτέλους ανακάμπτει.

Και με αυτό, την εμπιστοσύνη μας.

ΕΕ των 27 ηγετών μας, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή θέτει την Ευρώπη πίσω στην Ένωσή μας. Μαζί βάζουν την Ένωση πίσω στην Ένωσή μας.

Κατά το τελευταίο έτος, είδαμε και τα 27 ηγέτες με τα πόδια μέχρι το λόφο του Καπιτωλίου στη Ρώμη, ένα προς ένα, να ανανεώσουν τους όρκους τους ο ένας στον άλλο και στην Ένωσή μας.

Όλα αυτά με κάνει να πιστεύω: ο άνεμος είναι πίσω στα πανιά της Ευρώπης.

Έχουμε τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά δεν θα μείνει ανοιχτή για πάντα.

Ας αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δυναμική, να πιάσει τον άνεμο στα πανιά μας.

Γι ‘αυτό πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα:

Κατ ‘αρχάς, θα πρέπει να παραμείνει η πορεία που πέρυσι. Έχουμε ακόμα 16 μήνες στους οποίους μπορεί να γίνει πραγματική πρόοδος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φορά για να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε στην Μπρατισλάβα και να παραδώσει τη θετική ατζέντα μας.

Δεύτερον, θα πρέπει να χαράξουμε την πορεία για το μέλλον. Όπως έγραψε ο Mark Twain, χρόνια από τώρα θα είναι πιο απογοητευμένος από τα πράγματα που δεν κάνουμε, ό, τι από αυτά που κάναμε. Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε μια πιο ενωμένη, πιο δυνατή και πιο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025.

ΔΙΑΜΟΝΗ ΜΑΘΗΜΑ

Κύριε Πρόεδρε, Αξιότιμα Μέλη,

Καθώς κοιτάζουμε προς το μέλλον, δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εαυτούς μας να ατονήσει.

Ξεκινήσαμε να ολοκληρώσει μια ενέργεια Ένωση, μια Ένωση Ασφάλειας, μια Κεφαλαιαγοράς Ένωση, μια Ένωση Τραπεζών και ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Μαζί, έχουμε έρθει ήδη σε μεγάλο βαθμό.

Όπως κατέθεσε το Κοινοβούλιο, το 80% των προτάσεων που είχε υποσχεθεί κατά την έναρξη της εντολής έχουν ήδη προταθεί από την Επιτροπή. Τώρα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να μετατρέψει τις προτάσεις στο νόμο, και το δίκαιο στην πράξη.

Όπως πάντα, θα υπάρξει ένα βαθμό δούναι και λαβείν. Οι προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου μας και την ενίσχυση των κανόνων σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων έχουν προκαλέσει διαμάχη. Η επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος θα πρέπει όλες οι πλευρές να κινούνται ο ένας προς τον άλλο. Θέλω να πω σήμερα: εφ ‘όσον το αποτέλεσμα είναι το σωστό για την Ένωσή μας και είναι δίκαιο σε όλα τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα είναι ανοιχτή σε συμβιβασμό

Είμαστε τώρα έτοιμοι να βάλει το υπόλοιπο 20% των πρωτοβουλιών στο τραπέζι από Μάιο 2018.

Σήμερα το πρωί, έστειλα μια επιστολή προθέσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και ο πρωθυπουργός Jüri Ratas περιγράφει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Δεν θα απαριθμήσω όλες τις προτάσεις μας εδώ, αλλά επιτρέψτε μου να αναφέρω πέντε που είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Κατ ‘αρχάς, θέλω να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ατζέντα του εμπορίου μας.

Ναι, η Ευρώπη είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις. Αλλά πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα. Πρέπει να πάρετε αυτό που δίνουμε.

Το εμπόριο δεν είναι κάτι αφηρημένο. Το εμπόριο είναι περίπου θέσεις εργασίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης μεγάλων και μικρών. Κάθε επιπλέον 1 δις € στις εξαγωγές υποστηρίζει 14.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Το εμπόριο είναι σχετικά με την εξαγωγή προτύπων μας, είτε πρόκειται για κοινωνικές ή περιβαλλοντικές απαιτήσεις προτύπων, την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των τροφίμων.

Η Ευρώπη ήταν πάντα ένα ελκυστικό μέρος για να κάνουν επιχειρήσεις.

Όμως, τον τελευταίο χρόνο, οι συνεργάτες σε όλο τον κόσμο είναι επένδυση στην πόρτα μας να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες μαζί μας.

Με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουμε εξασφαλίσει μόνο μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά που θα ισχύσει προσωρινά από την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε μια πολιτική συμφωνία με την Ιαπωνία για μια νέα οικονομική εταιρική σχέση. Μέχρι το τέλος του έτους, έχουμε μια καλή ευκαιρία να κάνει το ίδιο με το Μεξικό και χώρες της Νότιας Αμερικής.

Και σήμερα, προτείνουμε να ανοίξουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Θέλω όλες αυτές τις συμφωνίες που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος αυτής της θητείας. Και θέλω να διαπραγματευθεί στο έπακρο τη διαφάνεια.

Ανοίξτε το εμπόριο πρέπει να πάει χέρι-χέρι με χάραξη ανοικτή πολιτική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες. Έτσι, τα μέλη της, όπως και τα μέλη των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων, πρέπει να τηρείται πλήρως ενήμερο από μία από τις διαπραγματεύσεις ημέρας. Η Επιτροπή θα διασφαλίσει αυτό.

Από τώρα και στο εξής, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει πλήρως όλα τα σχέδια διαπραγματευτικών εντολών θα προτείνει στο Συμβούλιο.

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι προτείνει η Επιτροπή. Πηγαίνουν τις ημέρες του χωρίς διαφάνεια. Πηγαίνουν τις ημέρες των φημών, της διαρκώς αμφισβητούν τα κίνητρα της Επιτροπής.

Καλώ το Συμβούλιο να κάνει το ίδιο όταν εκδίδει τις τελικές εντολές διαπραγμάτευσης.

Επιτρέψτε μου να πω μια για πάντα: δεν είμαστε αφελείς επαγγελματίες.

Η Ευρώπη πρέπει πάντα να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο της ΕΕ για τον έλεγχο των επενδύσεων. Αν μια ξένη, κρατική, η εταιρεία θέλει να αγοράσει ένα ευρωπαϊκό λιμάνι, μέρος των ενεργειακών υποδομών μας ή σε εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας, αυτό πρέπει να συμβεί μόνο σε διαφάνεια, με έλεγχο και συζήτηση. Πρόκειται για μια πολιτική ευθύνη να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη δική μας αυλή, έτσι ώστε να μπορεί να προστατεύσει τη συλλογική μας ασφάλεια, αν χρειαστεί.

Δεύτερον, θέλω να κάνω τη βιομηχανία μας ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη βάση παραγωγής μας και τα 32 εκατομμύρια εργαζόμενους που αποτελούν ραχοκοκαλιά της. Κάνουν τα προϊόντα παγκόσμιας κλάσης που μας δίνουν πλεονέκτημα μας, όπως τα αυτοκίνητα μας.

Είμαι περήφανος για τη βιομηχανία αυτοκινήτων μας. Αλλά είμαι σοκαρισμένος όταν οι εν γνώσει του και εσκεμμένα παραπλάνησε τους καταναλωτές. Καλώ την αυτοκινητοβιομηχανία να ομολογήσουν και να κάνουν το σωστό. Αντί να ψάχνει για παραθυράκια, θα πρέπει να επενδύουν στα καθαρά αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Η νέα στρατηγική βιομηχανική πολιτική που παρουσιάζουμε σήμερα θα βοηθήσουν τις βιομηχανίες μας να μείνουν ή να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Τρίτον: Θέλω η Ευρώπη να είναι ο ηγέτης, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πέρυσι, θέτουμε τους παγκόσμιους κανόνες του παιχνιδιού με τη συμφωνία του Παρισιού επικύρωσε εδώ, σε αυτό το Σώμα. Με φόντο την κατάρρευση της φιλοδοξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη θα διασφαλίσει κάνουμε τον πλανήτη μας μεγάλη και πάλι. Είναι η κοινή κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας.

Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα προτάσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του τομέα των μεταφορών μας.

Τέταρτη προτεραιότητα για το επόμενο έτος: χρειαζόμαστε για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων στην ψηφιακή εποχή.

Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε σημειώσει πρόοδο στη διατήρηση των Ευρωπαίων ασφαλείς στο διαδίκτυο. Οι νέοι κανόνες, που υπέβαλε η Επιτροπή, θα προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία μας, την πολιτιστική μας ποικιλομορφία και τα προσωπικά μας δεδομένα. Έχουμε εντείνει τον αγώνα κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της ριζοσπαστικοποίησης σε απευθείας σύνδεση. Αλλά η Ευρώπη εξακολουθεί να μην είναι καλά εξοπλισμένο, όταν πρόκειται για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Cyber-επιθέσεις μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών από όπλα και άρματα μάχης. Μόνο πέρυσι υπήρχαν περισσότερες από 4.000 επιθέσεις ransomware ανά ημέρα και το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών παρουσίασαν τουλάχιστον ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Cyber-επιθέσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και κανείς δεν είναι απρόσβλητος. Για το λόγο αυτό, σήμερα, η Επιτροπή προτείνει νέα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, για να βοηθήσει στην υπεράσπιση μας εναντίον τέτοιων επιθέσεων.

Πέμπτον: η μετανάστευση θα παραμείνει στο ραντάρ μας.

Παρά τη συζήτηση και αντιπαράθεση γύρω από αυτό το θέμα, έχουμε καταφέρει να κάνει σταθερή πρόοδο – αν και ομολογουμένως ανεπαρκείς σε πολλούς τομείς.

Τώρα προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης πιο αποτελεσματικά. Πάνω από 1.700 αστυνομικοί από τη νέα Ευρωπαϊκή συνόρων και του Λιμενικού Σώματος τώρα βοηθούν 100.000 εθνικών συνοριοφυλάκων περιπολίας των κρατών μελών σε μέρη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία. Έχουμε κοινά σύνορα, αλλά τα κράτη μέλη ότι η γεωγραφία είναι η πρώτη στην γραμμή δεν μπορεί να μείνει μόνη της για την προστασία τους. Κοινά σύνορα και την κοινή προστασία πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι.

Έχουμε καταφέρει να ανακόψει παράτυπων μεταναστευτικών ροών, η οποία ήταν η αιτία της μεγάλης ανησυχίας για πολλούς. Μειώσαμε παράτυπες αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά 97%, χάρη συμφωνία μας με την Τουρκία. Και αυτό το καλοκαίρι, καταφέραμε να πάρουμε περισσότερο έλεγχο πάνω από τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου με τις αφίξεις τον Αύγουστο κάτω από 81% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε μειώσει δραστικά την απώλεια της ζωής στη Μεσόγειο. Τραγικά, περίπου 2.500 έχασαν τη ζωή τους φέτος. Ποτέ δεν θα δεχτούμε ότι οι άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν στη θάλασσα.

Δεν μπορώ να μιλήσω για τη μετανάστευση χωρίς να πληρώνουν ισχυρή φόρο τιμής στην Ιταλία για την ακούραστη και ευγενές έργο τους. Αυτό το καλοκαίρι, η Επιτροπή και πάλι συνεργάστηκε στενά με τον πρωθυπουργό Paolo Gentiloni και η κυβέρνησή του να βελτιώσει την κατάσταση, κυρίως με την κατάρτιση της Λιβύης Λιμενικό Σώμα. Θα συνεχίσουμε να προσφέρει ισχυρή επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη στην Ιταλία. Επειδή η Ιταλία σώζει την τιμή της Ευρώπης στη Μεσόγειο.

Πρέπει επίσης επειγόντως να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Λιβύη. Είμαι συγκλονισμένος από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και υποδοχής κέντρα. Η Ευρώπη έχει συλλογική ευθύνη, και η Επιτροπή θα εργαστεί από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη για να θέσει τέλος σε αυτή την σκανδαλώδη κατάσταση που δεν μπορεί να είναι διαρκής.

Ακόμα κι αν με λυπεί να βλέπω ότι η αλληλεγγύη δεν είναι ακόμα μοιράζεται εξίσου σε όλα τα κράτη μέλη μας, η Ευρώπη στο σύνολό της εξακολουθεί να δείξουμε την αλληλεγγύη. Πέρυσι μόνο, τα κράτη μέλη μας επανεγκατασταθούν ή να χορηγείται άσυλο σε πάνω από 720.000 πρόσφυγες – τρεις φορές περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία μαζί. Η Ευρώπη, σε αντίθεση με όσα λένε ορισμένοι, δεν είναι ένα φρούριο και δεν πρέπει ποτέ να γίνει ένα. Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης όπου εκείνοι που διώκονται μπορούν να βρουν καταφύγιο.

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τους νέους Ευρωπαίους εθελοντικά να δώσει μαθήματα γλώσσας σε πρόσφυγες από τη Συρία ή τις χιλιάδες περισσότεροι νέοι που υπηρετούν στο νέο μας ευρωπαϊκού σώματος Αλληλεγγύης. Είναι φέρνοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη ζωή.

Τώρα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Πριν από το τέλος του μήνα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα δέσμη προτάσεων με έμφαση στις επιστροφές, την αλληλεγγύη με την Αφρική και το άνοιγμα νομικές οδούς.

Όταν πρόκειται για επιστροφές: τους ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Όταν μόνο το 36% των παράνομων μεταναστών επιστρέφονται, είναι σαφές ότι πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά το έργο μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την Ευρώπη θα είναι σε θέση να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες στην πραγματική ανάγκη της προστασίας.

Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά και μόνο εντός της Ευρώπης. Πρέπει επίσης να showsolidarity withAfrica. Η Αφρική είναι μια ευγενής και τους νέους της ηπείρου, το λίκνο της ανθρωπότητας. ΕΕ-Αφρικής Ταμείο μας 2,7 δις € είναι η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρόσοψη το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, αλλά όλα τα κράτη μέλη μας, σε συνδυασμό εξακολουθούν να έχουν συμβάλει μόνο € 150 εκατομμύρια. Το Ταμείο έχει σήμερα φθάσει στα όριά της. Γνωρίζουμε τους κινδύνους της έλλειψης χρηματοδότησης – το 2015 πολλοί μετανάστες κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, όταν το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ξέμεινε από κεφάλαια. Καλώ όλα τα κράτη μέλη να ταιριάζει τώρα ενέργειές τους με τα λόγια τους και να εξασφαλίσουν το Ταμείο Αφρική δεν πληροί την ίδια τύχη.

Θα εργαστεί επίσης για το άνοιγμα νομικές οδούς. Παράτυπη μετανάστευση θα σταματήσει μόνο αν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση σε επικίνδυνη ταξίδια. Είμαστε κοντά στο να έχει επανεγκαταστάθηκαν 22.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και υποστηρίζω έκκληση των Ηνωμένων Εθνών Ύπατος Αρμοστής Grandi να επανεγκατασταθούν επιπλέον 40.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη και τις γύρω χώρες.

Την ίδια στιγμή, η νόμιμη μετανάστευση είναι μια αναγκαιότητα για την Ευρώπη ως ήπειρος που γερνάει. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για να καταστεί ευκολότερο για τους ειδικευμένους μετανάστες να φθάσουν στην Ευρώπη με μπλε κάρτα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο για την υποστήριξή σας και ζητώ για μια φιλόδοξη και ταχεία συμφωνία για το σημαντικό αυτό θέμα.

ΡΥΘΜΙΣΗ SAIL

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ανέφερα μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παραδώσει τη διάρκεια των επόμενων 16 μηνών. Αλλά αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετή για να ανακτήσει τις καρδιές και το μυαλό των Ευρωπαίων.

Τώρα είναι η ώρα να χαράξει την κατεύθυνση για το μέλλον.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο μας για το μέλλον της Ευρώπης, με πέντε σενάρια για το τι θα μπορούσε να εξετάσει την Ευρώπη, όπως από το 2025. Οι εν λόγω σενάρια έχουν συζητηθεί, ελέγχεται και εν μέρει σπάσαν. Αυτό είναι καλό – είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για το σκοπό αυτό. Ήθελα να ξεκινήσει μια διαδικασία κατά την οποία οι Ευρωπαίοι καθορίζεται δική τους πορεία και το μέλλον τους.

Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να αποφασίσει με διάταγμα. Πρέπει να είναι το αποτέλεσμα του δημοκρατικού διαλόγου και, εν τέλει, ευρεία συναίνεση. Το Σώμα συνέβαλε ενεργά, μέσω των τριών φιλόδοξο ψηφίσματα για το μέλλον της Ευρώπης και τη συμμετοχή σας σε πολλές από τις περισσότερες από 2.000 δημόσιες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή από τον Μάρτιο.

Τώρα είναι η ώρα για να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα από αυτή τη συζήτηση. Ώρα να περάσουμε από τον προβληματισμό στη δράση. Από τη συζήτηση για την απόφαση.

Σήμερα θα ήθελα να σας παρουσιάσω την άποψή μου: το δικό μου «σενάριο έξι», αν θέλετε.

Αυτό το σενάριο έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες εμπειρίας από πρώτο χέρι. Έχω ζήσει και εργαστεί για το ευρωπαϊκό σχέδιο ολόκληρη τη ζωή μου. Έχω δει καλές και κακές στιγμές.

Καθόμουν σε πολλές διαφορετικές πλευρές του πίνακα: ως υπουργός, ως πρωθυπουργός, ως πρόεδρος του Eurogroup, και τώρα ως Πρόεδρος της Επιτροπής. Ήμουν εκεί στο Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ, της Νίκαιας και της Λισαβόνας, όπως εξελίχθηκε και διευρυμένη Ένωση μας.

Έχω αγωνιστεί πάντα για την Ευρώπη. Κατά καιρούς έχω υποστεί με και λόγω της Ευρώπης, ακόμη και απελπιστεί για αυτό.

Μέσα από παχύ και λεπτό, δεν έχω χάσει την αγάπη μου για την Ευρώπη.

Αλλά υπάρχει σπάνια η αγάπη χωρίς πόνο.

Η αγάπη για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιτύχει κάτι μοναδικό σε αυτόν τον κόσμο ξέφτισμα: ειρήνη εντός και εκτός της Ευρώπης. Ευημερία για πολλούς, αν όχι ακόμη για όλους.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 2018 πρέπει να είναι μια γιορτή της πολιτιστικής πολυμορφίας.

Μία ΕΝΩΣΗ VALUES

Οι αξίες μας είναι πυξίδα μας.

Για μένα, η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μια ενιαία αγορά. Περισσότερα από τα χρήματα, περισσότερο από το ευρώ. Ήταν πάντα σχετικά με τις τιμές.

Στο σενάριο μου έξι, υπάρχουν τρεις αρχές που πρέπει πάντα να εδραιωθεί η Ένωσή μας: την ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου.

Η Ευρώπη είναι πρώτα απ ‘όλα μια Ένωση ελευθερίας. Ελευθερία από το είδος της καταπίεσης και της δικτατορίας της ηπείρου μας γνωρίζει πολύ καλά – δυστυχώς κανένα πάνω από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η ελευθερία να εκφράσουν τη γνώμη σας, ως πολίτης και ως δημοσιογράφος – μια ελευθερία που πολύ συχνά θεωρούμε δεδομένα. Ήταν σε αυτές τις ελευθερίες που χτίστηκε Ένωσης μας. Αλλά η ελευθερία δεν πέφτει από τον ουρανό. Θα πρέπει να αγωνιστεί για. Στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να είναι μια Ένωση της ισότητας.

Η ισότητα μεταξύ των μελών του, μεγάλα και μικρά, Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου.

Μην κάνετε κανένα λάθος, η Ευρώπη εκτείνεται από Βίγκο προς Βάρνα. Από την Ισπανία στη Βουλγαρία.

Ανατολή στη Δύση: Η Ευρώπη πρέπει να αναπνέει με δύο πνεύμονες. Σε αντίθετη περίπτωση η ήπειρός μας θα αγωνίζεται για τον αέρα.

Σε μια Ένωση των ίσων, μπορεί να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το 2017 εξακολουθούν να υπάρχουν παιδιά που πεθαίνουν από ασθένειες που θα έπρεπε καιρό έχουν εξαλειφθεί στην Ευρώπη. Τα παιδιά στη Ρουμανία ή η Ιταλία πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση σε εμβόλια ιλαράς και άλλα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Δεν IFS, δεν buts. Για το λόγο αυτό συνεργαζόμαστε με όλα τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τις εθνικές προσπάθειες εμβολιασμού. Μπορούν να αποφευχθούν οι θάνατοι δεν πρέπει να συμβεί στην Ευρώπη.

Σε μια Ένωση των ίσων, δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο εργαζόμενους τάξη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κερδίσουν την ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία στον ίδιο χώρο. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για την απόσπαση των εργαζομένων. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι κανόνες της ΕΕ για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού επιβάλλονται κατά τρόπο δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό τρόπο από ένα νέο ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου και επιβολής. Φαίνεται παράλογο να έχει μια Αρχή Τραπεζών στην αστυνομία τραπεζικά πρότυπα, αλλά όχι κοινή Εργασίας Αρχή για τη διασφάλιση της αμεροληψίας στην ενιαία αγορά μας. Εμείς θα δημιουργήσουμε μία.

Σε μια Ένωση των ίσων, δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερο καταναλωτές κατηγορίας. Δεν θα δεχτώ ότι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, οι άνθρωποι που πωλούνται τα τρόφιμα κατώτερης ποιότητας από ό, τι σε άλλες χώρες, παρά η συσκευασία και το branding είναι πανομοιότυπα. Σλοβάκοι δεν αξίζουν λιγότερο τα ψάρια σε ψάρια τα δάχτυλά τους. Ούγγροι λιγότερο κρέας στα γεύματά τους. Τσέχοι λιγότερο κακάο στη σοκολάτα τους. Νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει τέτοιου είδους πρακτικές που έχουν ήδη. Πρέπει τώρα να εξοπλίσει τις εθνικές αρχές με ισχυρότερες δυνάμεις για να αποκόψει τυχόν παράνομες πρακτικές, όπου και αν υπάρχουν.

Τρίτον, στην Ευρώπη η ισχύς του νόμου αντικατέστησε το νόμο του ισχυρού.

Το κράτος δικαίου σημαίνει ότι το δίκαιο και η δικαιοσύνη είναι δεκτός από ανεξάρτητη δικαστική εξουσία.

Η αποδοχή και ο σεβασμός τελική απόφαση είναι τι σημαίνει να είναι μέρος μιας Ένωσης που βασίζεται στο κράτος δικαίου. Τα κράτη μέλη έδωσαν την τελική αρμοδιότητα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Για να τα υπονομεύσει, ή να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων, είναι να αφαιρέσει τους πολίτες των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.

Το κράτος δικαίου δεν είναι προαιρετική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα must.

Η Ένωσή μας δεν είναι κράτος, αλλά είναι μια κοινότητα δικαίου.

Μια πιο ενωμένη ΕΝΩΣΗΣ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτές οι τρεις αρχές θα πρέπει να είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ενωμένη, πιο δυνατή και πιο δημοκρατική Ένωση.

Όταν μιλάμε για το μέλλον μας, η εμπειρία μου λέει νέες συνθήκες και νέα θεσμικά όργανα δεν είναι η απάντηση τους ανθρώπους που ψάχνετε. Είναι απλώς ένα μέσο για ένα τέλος, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Μπορεί να σημαίνει κάτι για εμάς εδώ στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες. Αλλά δεν σημαίνει πολλά για κανέναν άλλο.

Είμαι ενδιαφέρονται μόνο για θεσμικές μεταρρυθμίσεις εάν οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην Ένωσή μας.

Αντί να κρύβονται πίσω από εκκλήσεις για αλλαγή της Συνθήκης – η οποία είναι σε κάθε περίπτωση αναπόφευκτη – θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τ νοοτροπία ότι για κάποιους να κερδίσει τους άλλους πρέπει να χάσετε.

Η δημοκρατία είναι για συμβιβασμό. Και το δικαίωμα συμβιβασμός καθιστά νικητές από τον καθένα. Μια πιο ενωμένη Ένωση πρέπει να δείτε συμβιβασμό, όχι ως κάτι αρνητικό, αλλά ως τέχνη της γεφύρωσης των διαφορών. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμβιβασμούς. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμβιβασμούς. Αυτό είναι ό, τι η εργασία μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής θα πρέπει πάντα να είναι περίπου.

Μια πιο ενωμένη Ένωση πρέπει, επίσης, να γίνει πιο περιεκτική.

Αν θέλουμε να ενισχυθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων μας, τότε θα πρέπει να ανοίξετε το χώρο του Σένγκεν, της ελεύθερης κυκλοφορίας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αμέσως. Θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Κροατία να γίνει πλήρες μέλος του Σένγκεν στιγμή που θα πληροί όλα τα κριτήρια.

Αν θέλουμε το ευρώ να ενώσει αντί να διαιρέσει την ήπειρό μας, τότε θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από το νόμισμα του μια επίλεκτη ομάδα των χωρών. Το ευρώ έχει ως στόχο να είναι το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.Όλα εκτός από δύο κράτη μέλη μας οφείλουν και δικαιούνται να ενταχθούν στο ευρώ, τη στιγμή που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ευρώ, πρέπει να είναι σε θέση να το πράξουν. Γι ‘αυτό προτείνω να δημιουργήσει μια ευρω-ένταξη μέσου, προσφέροντας τεχνική και ακόμη και οικονομική βοήθεια.

Αν θέλουμε οι τράπεζες να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες και κάτω από την ίδια εποπτεία σε ολόκληρη την ήπειρό μας, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να ενταχθούν στην Τραπεζική Ένωση. Η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης είναι επείγον. Πρέπει να μειώσουμε τα υπόλοιπα κινδύνους στα τραπεζικά συστήματα ορισμένων από τα κράτη μέλη μας. Τραπεζική Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν μείωσης των κινδύνων και επιμερισμού του κινδύνου πάνε χέρι-χέρι. Όπως όλοι γνωρίζουν καλά, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν οι συνθήκες, όπως προτείνεται από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 πληρούνται. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα κοινό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων θα πρέπει πρώτα να κάνετε την εργασία σας.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την κοινωνική κατακερματισμό και κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με το ευρωπαϊκό πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο κατά τη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο. Εθνική κοινωνικά συστήματα θα εξακολουθούν να παραμένουν ποικίλες και διαχωρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά τουλάχιστον, πρέπει να εργαστούμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινωνικής πρότυπα στα οποία έχουμε κοινή αντίληψη για το τι είναι κοινωνικά δίκαιη.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει αν αποφεύγει τους εργαζόμενους.

Αν θέλουμε περισσότερη σταθερότητα στη γειτονιά μας, τότε θα πρέπει να διατηρήσει μια αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής και του Κοινοβουλίου. Κανένας υποψήφιος δεν είναι ακόμη έτοιμος. Όμως, στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι μεγαλύτερη από 27 σε αριθμό. Υποψήφιες προς ένταξη χώρες πρέπει να δώσει το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και την απόλυτη προτεραιότητα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αυτό αποκλείει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ για το εγγύς μέλλον.

Η Τουρκία έχει ήδη λάβει μεγάλα βήματα μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι δημοσιογράφοι ανήκουν στις αίθουσες τύπου δεν σε φυλακές. Ανήκουν όπου η ελευθερία της έκφρασης βασιλεύει.

Η έκκληση που κάνω σε όσους βρίσκονται στην εξουσία στην Τουρκία είναι το εξής: Ας δημοσιογράφοι μας πάει. Και όχι μόνο αυτά, είτε. Σταματήστε να προσβάλλουν τα κράτη μέλη μας συγκρίνοντας τους ηγέτες τους να φασίστες και ναζιστές. Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος ώριμες δημοκρατίες. Προσβολές δημιουργούν οδοφράγματα. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι η Τουρκία σκόπιμα τοποθέτηση αυτών των οδοφραγμάτων, έτσι ώστε να μπορεί να κατηγορήσει την Ευρώπη για οποιαδήποτε διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών.

Όσο για μας, θα έχετε πάντα τα χέρια μας τεντωμένα προς τα μεγάλα τουρκικό λαό και εκείνοι που είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μας στη βάση των αξιών μας.

Μια ισχυρότερη Ένωση

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Ένωσή μας πρέπει να δυναμώσει.

Θέλω μια ισχυρότερη ενιαία αγορά.

Όταν πρόκειται για σημαντικό μόνο ερωτήσεις αγορά, θέλω αποφάσεις του Συμβουλίου που πρέπει να ληφθούν πιο συχνά και πιο εύκολα με ειδική πλειοψηφία – με την ισότιμη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συνθήκες για αυτό. Υπάρχουν λεγόμενες «ρήτρες παρέκτασης» στις σημερινές συνθήκες που μας επιτρέπουν να περάσουμε από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς – αν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουν να το πράξουν.

Είμαι, επίσης, σθεναρά υπέρ της μετάβασης στην ειδική πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, σχετικά με τον ΦΠΑ, με δίκαιους φόρους για την ψηφιακή βιομηχανία και στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να δράσει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά.

Θέλω μια ισχυρότερη οικονομική και νομισματική ένωση.

Η ζώνη του ευρώ είναι πιο ανθεκτική τώρα από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε τώρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM). Πιστεύω ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει τώρα σταδιακά φτάσουν σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να στηρίζεται σταθερά στην Ένωσή μας. Η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις γι ‘αυτό το Δεκέμβριο.

Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: ένα ευρωπαϊκό υπουργό που προωθεί και στηρίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας. Αυτός ή αυτή μπορεί να αξιοποιήσει το έργο, η Επιτροπή έχει κάνει από το 2015 με την Υπηρεσία μας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υποστήριξης. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να συντονίζει όλα τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ που μπορεί να αναπτυχθεί όταν ένα κράτος μέλος είναι σε ύφεση ή πληγεί από μια θεμελιώδη κρίση.

Δεν ζητώ για μια νέα θέση μόνο για χάρη του. Απευθύνω έκκληση για την αποδοτικότητα. Η Επίτροπος για τις οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις – ιδανικά επίσης Αντιπρόεδρος – θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αυτός ή αυτή θα πρέπει επίσης να προεδρεύσει του Eurogroup.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομίας και Οικονομικών ο υπουργός θα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν χρειαζόμαστε παράλληλες δομές. Δεν χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, αλλά μια ισχυρή γραμμή του προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Είμαι, επίσης, δεν αρέσει η ιδέα του να έχετε ένα ξεχωριστό ζώνης του ευρώ κοινοβούλιο.

Το Κοινοβούλιο της ζώνης του ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να είναι ισχυρότερη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε σημειώσει πραγματική πρόοδο. Αλλά ακόμα δεν διαθέτουμε τα μέσα για να δράσει γρήγορα σε περίπτωση διασυνοριακών απειλών κατά της τρομοκρατίας.

Γι ‘αυτό απευθύνω έκκληση για μια ευρωπαϊκή μονάδα πληροφοριών που διασφαλίζει τα δεδομένα σχετικά με τους τρομοκράτες και ξένους μαχητές μοιράζονται αυτόματα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και με την αστυνομία.

Βλέπω, επίσης, ένα ισχυρό επιχείρημα για tasking της νέας ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής με τη δίωξη διασυνοριακών εγκλημάτων τρομοκρατίας.

Θέλω Ένωσή μας να γίνει πιο δυνατός παγκόσμιος παράγοντας. Για να έχουμε περισσότερο βάρος στον κόσμο, πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής πιο γρήγορα. Αυτός είναι ο λόγος που θέλω κράτη μέλη να εξετάσουν κατά την οποία οι αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε να μετακινηθεί από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία. Η Συνθήκη προβλέπει ήδη γι ‘αυτό, εάν όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν να το κάνουν.

Και θέλω να αφιερώσω περαιτέρω προσπάθειες στον τομέα της άμυνας. Ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι προ των πυλών. Όπως είναι μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Μέχρι το 2025 χρειαζόμαστε ένα πλήρες Ευρωπαϊκής Ένωσης Άμυνας. Το χρειαζόμαστε. Και το ΝΑΤΟ θέλει.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θέλω η Ένωσή μας να έχουν μια μεγαλύτερη έμφαση στα πράγματα που έχουν σημασία, με βάση το έργο αυτής της Επιτροπής έχει ήδη αναλάβει. Εμείς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών από τη ρύθμιση κάθε πτυχή. Θα πρέπει να είναι μεγάλο για τα μεγάλα πράγματα. Δεν πρέπει να βαδίσουν με ένα ρεύμα νέων πρωτοβουλιών ή αναζητούν συνεχώς αυξανόμενο ικανότητες. Πρέπει να δώσουμε πίσω αρμοδιότητες στα κράτη μέλη όπου έχει νόημα.

Αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή έχει μεγάλη για μεγάλα θέματα και τα μικρά για τις μικρές επιχειρήσεις, προβάλλοντας λιγότερο από 25 νέες πρωτοβουλίες το χρόνο όπου προηγούμενες Επιτροπές προτεινόμενης πάνω από 100. Έχουμε παραδοθεί πίσω τις εξουσίες, όπου έχει περισσότερο νόημα για τις εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση τα πράγματα. Χάρη στην καλή δουλειά του Επιτρόπου VESTAGER, έχουμε αναθέσει το 90% των αποφάσεων για κρατικές ενισχύσεις στο περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

Για να ολοκληρώσετε το έργο που ξεκινήσαμε, έχω τη σύσταση της επικουρικότητας και της Task Force της αναλογικότητας, όπως αυτού του μήνα να λάβει μια πολύ κρίσιμη ματιά σε όλους τους τομείς πολιτικής για να βεβαιωθείτε ότι ενεργούμε μόνο στην περίπτωση που η ΕΕ προσθέτει αξία. Πρώτος Αντιπρόεδρος Frans Timmermans, ο οποίος έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό για τη βελτίωση της νομοθεσίας, θα ηγηθεί αυτής της Task Force. Η Task Force Timmermans, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς και τα μέλη των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο χρόνο ένα-δύο χρόνια.

Μια πιο δημοκρατική Ένωση

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ένωσή μας πρέπει να λάβει ένα δημοκρατικό άλμα προς τα εμπρός.

Θα ήθελα να δω τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει εκστρατεία για τις επόμενες εκλογές πολύ νωρίτερα από ό, τι στο παρελθόν. Πολύ συχνά έχουν πανευρωπαϊκή εκλογές έχουν μειωθεί σε τίποτα περισσότερο από το άθροισμα των εθνικών εκστρατειών. Ευρωπαϊκή δημοκρατία αξίζει κάτι καλύτερο.

Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων. Δεν θα πρέπει να γεμίζει τα ταμεία της αντι-ευρωπαϊκής εξτρεμιστές. Θα πρέπει να δίνει ευρωπαϊκά κόμματα τα μέσα για την καλύτερη οργάνωσή τους.

Έχω, επίσης, κατανόηση για την ιδέα της ύπαρξης διακρατικών καταλόγους – αν και γνωρίζω αυτό είναι μια ιδέα περισσότερο από μερικές από διαφωνείτε με. Οι κατάλογοι αυτοί θα βοηθήσει να γίνει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περισσότερες ευρωπαϊκές και πιο δημοκρατική.

Πιστεύω επίσης ότι, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, θα πρέπει να συμμετέχουν τα εθνικά κοινοβούλια και την κοινωνία των πολιτών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πάνω στο έργο για το μέλλον της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν επισκεφθεί τα εθνικά κοινοβούλια πάνω από 650 φορές. Επίσης, συζητήθηκε σεΔιάλογοι πάνω από 300 διαδραστικά Πολιτών σε περισσότερες από 80 πόλεις και κωμοπόλεις σε 27 κράτη μέλη. Αλλά μπορούμε ακόμα να κάνουμε περισσότερα. Αυτός είναι ο λόγος που υποστηρίζω την ιδέα Πρόεδρος Macron της διοργάνωσηςδημοκρατικών συμβάσεων σε όλη την Ευρώπη το 2018.

Καθώς η συζήτηση προχωρά με σταθερό ρυθμό, θα δώσω προσωπικά ιδιαίτερη προσοχή στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία το 2018. Αυτή είναι η χρονιά που θα γιορτάσει την 100η επέτειό τους. Όσοι θέλουν να διαμορφώσουν το μέλλον της ηπείρου μας θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν και να τιμήσει την κοινή μας ιστορία. Αυτό περιλαμβάνει αυτές τις τέσσερις χώρες – η Ευρώπη δεν θα είναι ολόκληρη χωρίς αυτούς.

Η ανάγκη να ενισχυθεί η δημοκρατία έχει επίσης συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα, στέλνω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα νέο κώδικα δεοντολογίας των Επιτρόπων. Ο νέος Κώδικας πρώτα απ ‘όλα καθιστά σαφές ότι οι Επίτροποι μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τους ίδιους όρους με όλους τους άλλους. Ο νέος Κώδικας φυσικά θα ενισχύσει τις απαιτήσεις για την ακεραιότητα των Επιτρόπων, τόσο κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία τους.

Αν θέλετε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τότε δεν μπορεί να αντιστρέψει τη δημοκρατική πρόοδο που παρατηρείται με τη δημιουργία των υποψηφίων μολύβδου – «Spitzenkandidaten».

Είμαι πεπεισμένος ότι κάθε μελλοντικός πρόεδρος θα ωφεληθούν σημαντικά από τη μοναδική εμπειρία που έχει αγωνιστεί σε όλα τα τρίμηνα του όμορφου ηπείρου μας. To understand the challenges of his or her job and the diversity of our Member States, a future President should have met citizens in the townhalls of Helsinki as well as in the squares of Athens. In my personal experience of such a campaign, it makes you more humble, but also strengthens you during your mandate. And you can face the other leaders in the European Council with the confidence that you have been elected, just as they have. This is good for the balance of our Union.

More democracy means more efficiency. Europe would function better if we were to merge the Presidents of the European Commission and the European Council .

This is nothing against my good friend Donald, with whom I have worked seamlessly together for the past three years. This is nothing against Donald or against me.

Europe would be easier to understand if one captain was steering the ship.

Having a single President would better reflect the true nature of our European Union as both a Union of States and a Union of citizens.

OUR ROADMAP

Honourable members,

The vision of a more united, stronger and more democratic Europe I am outlining today combines elements from all of the scenarios I set out in March.

But our future cannot remain a scenario, a sketch, an idea amongst others.

We have to prepare the Union of tomorrow, today.

This morning I sent a Roadmap to President Tajani, President Tusk as well as to the holders of the rotating Presidencies of the Council between now and March 2019, outlining where we should go from here.

An important element will be the plans the Commission will present in May 2018 for how the future EU budget can match our ambition and make sure we can deliver on everything we promise.

On 29 March 2019, the United Kingdom will leave the European Union. This will be a very sad and tragic moment. We will always regret it. But we have to respect the will of the British people.

On 30 March 2019, we will be a Union of 27 . I suggest that we prepare for this moment well, amongst the 27 and within the EU institutions.

European Parliament elections will take place just a few weeks later, in May 2019. Europeans have a date with democracy. They need to go to the polls with a clear understanding of how the European Union will develop over the years to come.

This is why I call on President Tusk and Romania, the country holding the Presidency in the first half of 2019, to organise a Special Summit in Romania on 30 March 2019 . My wish is that this summit be held in the beautiful ancient city of Sibiu, or Hermannstadt as I know it. It should be the moment we come together to take the decisions needed for a more united, stronger and democratic Europe.

My hope is that on 30 March 2019, Europeans will wake up to a Union where we all stand by our values. Where all Member States firmly respect the rule of law. Where being a full member of the euro area, the Banking Union and the Schengen area has become the norm for all EU Member States. Where we have shored up the foundations of our Economic and Monetary Union so that we can defend our single currency in good times and bad, without having to call on external help. Where our single market will be fairer towards workers from the East and from the West. Where we managed to agree on a strong pillar of social standards. Where profits will be taxed where they were made. Where terrorists have no loopholes to exploit. Where we have agreed on a proper European Defence Union. Where a single President leads the work of the Commission and the European Council, having been elected after a democratic Europe-wide election campaign.

If our citizens wake up to this Union on 30 March 2019, then they should be able vote in the European Parliament elections a few weeks later with the firm conviction that our Union is a place that works for them.

CONCLUSION

Honourable Members,

Europe was not made to stand still. It must never do so.

Helmut Kohl and Jacques Delors taught me that Europe only moves forward when it is bold. The single market, Schengen and the single currency were all written off as pipe dreams before they happened. And yet these three ambitious projects are now a reality.

I hear those who say we should not rock the boat now that things have started to get better.

But now is not the time to err on the side of caution.

We started to fix the roof. But we must complete the job now that the sun is shining and whilst it still is.

Because when the next clouds appear on the horizon – and they will – it will be too late.

So let’s throw off the bowlines.

Sail away from the harbour.

And catch the trade winds in our sails.