Ο Ερντογάν ζητά από τους Τούρκους της διασποράς να κάνουν τουλάχιστον πέντε παιδιά!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί τους Τούρκους της διασποράς να κάνουν πολλά παιδιά, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν “την καλύτερη απάντηση” στις διακρίσεις που υποστηρίζει ότι γίνονται σε βάρος τους.

“Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στα καλύτερα σχολεία, διασφαλίστε ότι οι οικογένειές σας θα ζουν στα καλύτερα μέρη, οδηγείτε τα καλύτερα αυτοκίνητα, κατοικείτε στα καλύτερα σπίτια και κάνετε πέντε παιδιά, όχι μόνο τρία” είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία που εκφώνησε στο Εσκίσεχιρ.

“Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που μπορείτε να δώσετε στην αγένεια και την εχθρότητα που αντιμετωπίζετε”, διαβεβαίωσε. Ο Ερντογάν καταγγέλλει διαρκώς τις διακρίσεις που υποστηρίζει ότι γίνονται σε βάρος των Τούρκων και γενικότερα σε βάρος των μουσουλμάνων στην Ευρώπη αφότου ξεκίνησε η διπλωματική κρίση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες –κυρίως όμως με τη Γερμανία και την Ολλανδία– επειδή απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Υπολογίζεται ότι 2,5 εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος, που είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε καλέσει πέρσι τις γυναίκες να γεννούν τουλάχιστον τρία παιδιά, προκαλώντας την οργή των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Κωνσταντινούπολη

Ο επικεφαλής της τουρκικής μειονότητας στη Βουλγαρία τάσσεται κατά του Ερντογάν!

Ο ιστορικός ηγέτης της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας Αχμέντ Ντογάν κατηγόρησε σήμερα τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει το οθωμανικό «σουλτανάτο», χαρακτηρίζοντας «τρέλα» το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος που διοργανώσει η Άγκυρα τον Απρίλιο.

Το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου, μπορεί να μετατρέψει την τουρκική δημοκρατία, που κληρονομήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ, σε «σουλτανάτο», είπε ο Ντογάν, επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της βουλγαρικής τουρκικής μειονότητας, του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL), σε γραπτό «πολιτικό μήνυμά» του.

Η ψηφοφορία, με την οποία ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες του, είναι «μια τρέλα» που έχει σκοπό «να αποκαταστήσει και να νομιμοποιήσει έναν νέο-οθωμανισμό», πρόσθεσε ο Ντογάν, αναφερόμενος στην πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η τουρκόφωνη κοινότητα της Βουλγαρίας εμφανίζεται διχασμένη πριν από τις πρόωρες βουλγαρικές εκλογές της 26ης Μαρτίου.

Ο Ντογάν ανέφερε πως ανησυχεί από «τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές» που παρατηρούνται, όπως υποστηρίζει, στη διάρκεια της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει και τη διασπορά στην Ευρώπη. «Είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν θα μου προξενούσε έκπληξη μια μεταφορά των συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη», υπογράμμισε το Ντογάν.

Τρίτο κόμμα μέχρι σήμερα στη Βουλγαρία, με ποσοστό περίπου 15%, το MDL, που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικό απέναντι στον Ερντογάν, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό ενός νέου τουρκόφωνου σχηματισμού, του Dost, που υποστηρίζεται ανοικτά από την Τουρκία. Η υποστήριξη αυτή έχει οδηγήσει σε μια υποβάθμιση των σχέσεων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με τη Σόφια να κατηγορεί την Άγκυρα για «ανάμιξη» στην εσωτερική πολιτική της.

Η πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Τουρκία Ναντέζντα Νέινσκι, ανακλήθηκε χθες Πέμπτη για «διαβουλεύσεις». Στο πλαίσιο της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, ο κύριος φόβος της Σόφιας είναι ότι η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει τα σύνορά της με τη Βουλγαρία στους μετανάστες, ο αριθμός των οποίων που φθάνει στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερτζίκοφ δήλωσε ωστόσο σήμερα ότι θέλει να κατευνάσει τις «εντάσεις» αυτές με την Άγκυρα. Η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους. Περίπου 200.000 τουρκόφωνοι που έχουν βουλγαρική υπηκοότητα ζουν εξάλλου στην Τουρκία, το ένα τρίτο των οποίων ψηφίζει τακτικά στις βουλγαρικές εκλογές.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Σόφια ότι προέβλεψε τη δημιουργία μόνο 35 εκλογικών κέντρων για τη βουλγαρική διασπορά στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 26ης Μαρτίου, έναντι περίπου εκατό στις προηγούμενες εκλογές. Στις αρχές Μαρτίου, ο τούρκος πρεσβευτής στη Σόφια εμφανίστηκε σε προεκλογικό σποτ του Dost ενώ ένας τούρκος υπουργός κάλεσε επίσημα τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Σόφια

“Θα στέλνουμε 15.000 πρόσφυγες το μήνα στην Ευρώπη”

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι η χώρα του ενδέχεται να αφήνει να φεύγουν για την Ευρώπη 15.000 πρόσφυγες κάθε μήνα. «Αν το θέλετε, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο στους 15.000 πρόσφυγες που δεν σας στέλνουμε κάθε μήνα και να σας προκαλέσουμε ασφυξία», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, όπως μετέδωσε χθες Πέμπτη βράδυ το πρακτορείο Anadolu. «Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε παιχνίδια στην περιοχή χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας την Τουρκία», πρόσθεσε.

Ο Σοϊλού επέκρινε την απαγόρευση σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, κυρίως στην Ολλανδία και τη Γερμανία, της διεξαγωγής εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου. «Θα αλλάξει το σύνταγμα στη Γερμανία, στην Ολλανδία; (…)

Είναι εσωτερικά μας ζητήματα (…) Γιατί ανακατεύεστε;» διερωτήθηκε ο Σοϊλού απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους. Επίσης ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε τη Γερμανία και την Ολλανδία ότι εμπλέκονται στις διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2013 κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις φιλοκουρδικές διαδηλώσεις του 2014 και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. «Προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη δουλειά που δεν έχουν τελειώσει», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP Άγκυρα

Πηγή : mignatiou.com