Ο σχολιασμός από πλευράς Τουρκίας για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό και ειδικότερα τις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα επιχειρεί, από τη μια, να αποδομήσει τα όσα αναφέρονται από τον Αντόνιο Γκουτέρες, και από την άλλη να φορτώσει την αποκλειστικότητα της ευθύνης για μη επίτευξη προόδου στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα: 

  • Δεν αντικατοπτρίζονται καθαρά οι πραγματικότητες σχετικά με τις περιεκτικές διαπραγματεύσεις που τελείωσαν τον Ιούλιο χωρίς αποτέλεσμα και οι προσδοκίες μας δεν καλύπτονται.
  • Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει πως για να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων χρειάζεται όλες οι πλευρές να είναι έτοιμες να αναλάβουν ρίσκα που έχουν μελετηθεί από προηγουμένως με πολιτική βούληση, θάρρος και αποφασιστικότητα και αμοιβαία εμπιστοσύνη.
  • Με την πιο πάνω αναφορά ο ΓΓ δεν εννοούσε την Τουρκία και την τ/κ πλευρά.
  • Η ε/κ πλευρά δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μη ρεαλιστική θέση που μπορεί να συνοψιστεί ως «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όσο και στο Κραν Μοντάνα.
  • Η ε/κ πλευρά δεν επέδειξε καμιά εποικοδομητική στάση για τους μηχανισμούς του νέου συνεταιρικού κράτους που γίνεται προσπάθεια να ιδρυθεί στο νησί.
  • Η ε/κ πλευρά την περίοδο πριν από τη Διάσκεψη για άλλη μια φορά οδήγησε τη διαδικασία σε αποτυχία. Στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα σε ένα περιβάλλον που διεξάγονταν ευαίσθητες συνομιλίες διέρρευσε στον Τύπο επανειλημμένως μυστικά έγγραφα με τρόπο που δεν ταίριαζε στη μέθοδο των διαπραγματεύσεων και τις καλές προθέσεις.

Η Άγκυρα καταγράφει στη συνέχεια μια λίστα απαιτήσεων για να επιβραβευθεί «η θετική στάση της τουρκικής πλευράς»:

α) Ζητά τερματισμό «στην απάνθρωπη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ζήσουν ειρηνικά με τους Ε/κ», β) Απαιτεί να αρθούν «τα άδικα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους Τ/κ να έρθουν σε επαφή με τη διεθνή κοινότητα», γ) Υποστηρίζει πως δεν πρέπει να τιμωρείται η πλευρά που προσπάθησε για λύση και να επιβραβεύεται εκείνη που εμπόδισε τη λύση.

Παρέμβαση από Ναμί 

Την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται ότι στηρίζει τις προσπάθειες στο Κυπριακό, κάνει διάφορες σκέψεις για το μοντέλο προσάρτησης που θα εφαρμόσει στα κατεχόμενα. Με αφορμή την όλη συζήτηση στα κατεχόμενα ο Τ/κ διαπραγματευτής παρενέβη χθες καλώντας τους πάντες τα τερματίσουν τη συζήτηση: «Μην μιλάτε πλέον για Μονακό, Γιβραλτάρ και προσάρτηση. Οι Τ/κ δεν είναι μειονότητα ή κατώτερης βούλησης, είναι ίσοι ιδιοκτήτες της Κύπρου. Σε αυτό ας ενωθούμε! (να συμφωνήσουμε)».

Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Οζντίλ Ναμί και παραπέμποντας στη φράση στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ «ακόμα και όταν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (για τη λύση) ήταν στη θέση τους, όπως φάνηκε να ήταν στο Κραν Μοντάνα…» για να συμπληρώσει ο Ναμί πως «δηλαδή η συμφωνία ήταν στο τραπέζι». Σε δεύτερό του μήνυμα στα αγγλικά ο Τ/κ διαπραγματευτής αναφέρει ότι «κοιτάζοντας μπροστά χρειαζόμαστε γέφυρες και όχι τοίχους μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Η ΕΕ είναι το ισχυρότερο κοινό όραμά μας. Ας το χρησιμοποιήσουμε θετικά».

Παιχνίδι ευθυνών στο εσωτερικό 

Το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό με τα πυρά όλων των αντιπολιτευομένων να στρέφονται κατά του Προέδρου Αναστασιάδη.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε πως «το γεγονός ότι η νέα έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί τη χειρότερη έκθεση στην ιστορία του Κυπριακού, επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο της έκθεσης, αφού αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως με την έκθεση ο ΓΓ «κλειδώνει, χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια των τελευταίων χρόνων, σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων υποχωρήσεων στο Κραν Μοντάνα, τις οποίες θεωρεί ως κεκτημένο της διαδικασίας, δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία και δεν αναφέρει οποιαδήποτε υποχώρηση της Τουρκίας».

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε πως «από τη μία δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας στα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και από την άλλη βέβαια, δυστυχώς, δεν καταφέραμε να αναδείξουμε ούτε την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Με αποτέλεσμα ο ΓΓ να κάνει αναφορά για χάσιμο ιστορικής σημασίας».

Από πλευράς κυβέρνησης ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «η σφοδρή αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Επίσης, ανέφερε πως «το τουρκικό ΥΠΕΞ ουσιαστικά κατηγορεί τον ΓΓ του ΟΗΕ ως μη αντικειμενικό».

Δεν εξυπηρετεί κανένα

Το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών, σ’ ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για την έκθεση Γκουτέρες είναι πως «το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό». Σύμφωνα με τον Στέφαν Ντούζιαρικ, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευθύνη να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη έκθεση και ότι «ενθάρρυνε τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους να μην εμπλακούν σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών».

Ανδρέας Πιμπίσιης 

Πηγή : ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ