Άκαρπες παραμένουν οι παρασκηνιακές επαφές Ιταλών με την Άγκυρα – σε χαμηλούς τόνους η Λευκωσία…
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ  ΤΟΜΑΡΑ

Δυο εικοσιτετράωρα μετά το σοβαρό επεισόδιο, ανοικτά του Κάβο Γκρέκο όπου πολεμικά πλοία της Τουρκίας «ανέκοψαν» την πορεία του γεωτρύπανου Saipem 12000 προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, η εικόνα που επικρατεί στην περιοχή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες που αγγίζουν το έργο που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο στόχο «Σουπιά».

Παρά την κινητοποίηση Λευκωσίας και ENI, με την ιταλική πλευρά να πραγματοποιεί παρασκηνιακές επαφές για άρση των τουρκικών προκλήσεων, στην περιοχή συνεχίζει να παραμένει αριθμός πολεμικών μέσων της Τουρκίας τα οποία όπως φαίνεται έχουν θέσει σε καθεστώς αποκλεισμού το σημείο της γεώτρησης. Το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας παραμένει ακινητοποιημένο 37 ναυτικά μίλια (67 χιλιόμετρα) ανοιχτά της Λάρνακας και περίπου 15 λεπτά μακριά από τον γεωτρητικό στόχο «Σουπιά», αναμένοντας νεώτερες οδηγίες από τα κεντρικά της ιταλικής εταιρείας στο Μιλάνο. Οι οδηγίες που έχει ο καπετάνιος του γεωτρύπανου είναι να παραμείνει εκτός τεμαχίου 3.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» την εβδομάδα που ξεκινά στη Λευκωσία έρχεται επειγόντως μεγαλοστέλεχος της ΕΝΙ. Ανεπίσημα η θέση της εταιρείας είναι πως ορθά το πλοίο δεν συνέχισε την πορεία του προς το τεμάχιο 3 ωστόσο το γεωτρύπανο θα «παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης». Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί η Λευκωσία πέρα από το διπλωματικό πεδίο συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του «πολέμου εντυπώσεων».

Η αντίδραση των Ιταλών

Η εβδομάδα που ξεκινά θα δείξει σε μεγάλο βαθμό αν η γεώτρηση στο «Σουπιά» θα παραμείνει στα χαρτιά η όχι. Η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι η λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα προέλθει από την Ιταλική πλευρά δείχνει την κατεύθυνση των παρασκηνιακών διεργασιών που γίνονται. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές εκείνες που φαίνεται να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Ιταλικής πλευράς να υποστηρίξει την παρουσία της ΕΝΙ στην περιοχή, όπως έπραξε το Παρίσι και η Ουάσιγκτον σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα και οι φωνές που αρχίζουν να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα των Ιταλών σημειώνουν, ότι το όλο σκηνικό θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα οπότε θα φανεί αν το γεωτρύπανο πάρει εντολή να συνεχίσει προς την περιοχή της προγραμματισμένης γεώτρησης ή θα δοθούν νέες εντολές. Την εβδομάδα που ξεκινά εκπνέει χρονικά η παράνομη Navtex των Τούρκων στην περιοχή με τις πιο αισιόδοξες απόψεις να συστήνουν υπομονή για το τι θα πράξουν οι Τούρκοι. Από πλευράς εταιρείας η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου αποδόθηκε στην τουρκική προειδοποίηση να μη συνεχισθεί η πορεία του «γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού».

6 πολεμικά πλοία

Με βάση πληροφόρηση, από πηγές που γνωρίζουν την εικόνα που επικρατεί, στην περιοχή του τεμαχίου 3 βρίσκονται έξι πολεμικά πλοία της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι στο σημείο της γεώτρησης έχει αγκυροβολήσει τουρκικό πλοίο. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο περιστατικό ως το πιο σοβαρό από τότε που ξεκίνησαν οι ερευνητικές γεωτρήσεις του τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Πηγή : kathimerini.com.cy