Με απειλές και αποφασιστικότητα απαντάει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δίνει με ανακοινωθέν στο οποίο εκφράζει μιλάει για  «την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας» και της τουρκοκυπριακής κοινότητας όπως αποκαλεί στην περίπτωση αυτή το ψευδοκράτος , στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει: 

«Η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, η οποία αγνοεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του συνιδιοκτήτητη του νησιού, των Τουρκοκυπρίων, στους φυσικούς πόρους της Κύπρου, παρ ‘όλες τις προειδοποιήσεις μας συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητές της σε (κοιτάσματα, περιοχές με) υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια (αυτής της προσπάθειας), παρατηρείται ότι η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου στοχεύει στην έναρξη εργασιών στον τρίτο οικόπεδο της λεγόμενης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

H Τουρκία, η οποία συμμερίζεται τις δικαιολογημένες ανησυχίες του Τουρκοκυπριακού λαού, υποστηρίζει την ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα στις 10 Φεβρουαρίου 2018, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Όπως έχουμε τονίσει και πριν, είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε τα αναγκαία βήματα, στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχουμε προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και σε συνεργασία με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, καθώς και να συνεχίσουμε να διατηρούμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την κατάσταση που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα (αυτών των βημάτων), την αποκλειστική ευθύνη θα φέρει η ε/κ πλευρά, η οποία αντί να καταβάλλει προσπάθεια για μια δίκαιη, διαρκή και περιεκτική λύση στην Κύπρο, συνεχίζει να δρα ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού, επιμένοντας σε μονομερείς ενέργειες (στο ζήτημα) των υδρογονανθράκων.

Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που δεν διστάζει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, στην πραγματικότητα είναι ο κύριος λόγος για την μη εξασφάλιση (θετικού) αποτελέσματος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται τον τελευταίο μισό αιώνα με απώτερο στόχο την διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος.

Πράγματι, θυμόμαστε το γεγονός ότι στην διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος οι Ελληνοκύπριοι απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν έναν συνεταιρισμό ο οποίος θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, και επομένως η διάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί λύση.

Όσο η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειές της για τους υδρογονάνθρακες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να αποδεικνύει το πόσο απέχει από την αποδοχή των τ/κ ως ισότιμους εταίρους.

Με αυτήν την αφορμή, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι αναμένουμε από εταιρίες που έχουν ως έδρα τρίτες χώρες να μην υποστηρίξουν την συγκεκριμένη (προαναφερόμενη) στάση της ε/κ πλευράς, η οποία δεν είναι εποικοδομητική και εμποδίζει την λύση του Κυπριακού, συνάπτοντας συνεργασία με την Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου στο πεδίο των υδρογονανθράκων».

Αναστασιάδης : «Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες της Τουρκίας»