Αυτοί οι άλλοι... είσαστε εσείς, σύντροφοιΤου Γιώργου Κράλογλου 

Πάει για κάρβουνα η ΔΕΗ, για παλιοσίδερα η ΛΑΡΚΟ, για σανίδια ο Σκαραμαγκάς και έχουμε συνέχεια. Ποιοι από τους άλλους… τα έκαναν ρημαδιό;

Εδώ, σύντροφοι, δεν μπορείτε να βγάλετε την ουρά σας. Σύμφωνοι. Οι άλλοι κυβερνήσανε. Οι άλλοι μας έκαναν σοβιετία του τραχανά, της αρπαχτής και της μιζέριας. Οι άλλοι άνοιξαν τις πόρτες στον κομματικό στρατό κατοχής να οργανώσει στρατόπεδα στις ΔΕΚΟ.

Αλλά εσείς σύντροφοι, ως αντιπολίτευση, είχατε την εξουσία. Εσείς οι κόκκινοι, οι ροζ, οι πράσινοι μαζί με κάποιους λαϊκούς μπλε φέρατε τις ΔΕΚΟ στα μέτρα σας. Εσείς τις κάνατε ό,τι σας αρέσει για να σαμποτάρετε και να δυναμιτίσετε τις κυβερνήσεις των άλλων.

Οι άλλοι ήταν ανίκανοι και σιγουράντζες… Δεν ρισκάριζαν το πελατειακό τους δυναμικό στο κράτος.

Αλλά εσείς σύντροφοι, ως αντιπολίτευση, διαλύσατε το σύμπαν στα κρατικά μονοπώλια. Λες και το κάνατε επίτηδες. Για να βολευτούν σήμερα αυτοί που θα βολευτούν.

Ποιος άφησε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ να λειώσουν γιατί τότε που έπρεπε να εκσυγχρονισθούν οι κομματικές συντεχνίες είχαν να ρίξουν την μία ή την άλλη κυβέρνηση. Εσείς σύντροφοι. Ανεξάρτητα από τη μορφή, το είδος ή το χρώμα της αριστερής μουτσούνας που φορούσατε.

Πέντε μεγάλες μελέτες για εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, απαλλαγή της από τα βαρίδια, αναβάθμιση των υπηρεσιών, συμπλήρωση της παραγωγής ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες και η δομή της διανομής ολοκληρώθηκαν και καλοπληρώθηκαν για να περάσουν σε σεντούκια και να αραχνιάσουν σε ντουλάπια.

Ποιος τόλμησε εδώ και 40 χρόνια να ανατρέψει τις δυνάμεις κρούσης της ΓΕΝΟΠ, ο ρόλος της οποίας ήταν μόνο να στηρίζει ή να ρίχνει κυβερνήσεις ανάλογα με τα ανταλλάγματα.

Τα οράματα για τον Σκαραμαγκά, όταν γινόταν «μέγας πελάτης» του κομματικού κράτους είχαν καμία σχέση με την κατάντια που τον έφεραν οι εκάστοτε εξουσίες των συντεχνιών; Έτσι δεν έγινε και με τη ΛΑΡΚΟ;

Έτσι δεν γίνεται με την αμυντική βιομηχανία, με την κρατική ζάχαρη. Αυτά δεν έχει περάσει δύο με τρείς φορές και η δύσμοιρη η ΔΕΠΑ όταν την υποχρέωναν, οι «τάξεις εξουσίας»,  να παραδοθεί στα κυβερνητικά συμφέροντα γιατί καταντήσατε και τις ΔΕΚΟ να στηρίζουν ή να ρίχνουν τις κυβερνήσεις, μαζί με τον όχλο και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις…

Αυτά δεν πέρασαν και περνούν όλα τα μέσα μεταφοράς που είχαν και έχουν την εξουσία στα χέρια τους, ως κομματικά παραρτήματα. Και βεβαίως ανεξάρτητα από ποιος κυβερνά;

Ποιος άλλος από τις αντιπολιτευτικές συντεχνίες; Αυτούς δηλαδή που είχαν την πραγματική εξουσία και αποτελούσαν πάντα δυνάμεις πυρός των αντιπολιτεύσεων για την ανατροπή των κυβερνήσεων.

Πόσο σύμπτωση ήταν η (για δεκαετίες) «απεργιακή συγχορδία» να μένουν στα αμαξοστάσια τα λεωφορεία, στις πίστες τα αεροπλάνα της Ολυμπιακής, να κατεβαίνουν οι διακόπτες ρεύματος και να μην δουλεύουν τα ταχυδρομεία;

Εσείς σύντροφοι δίνατε και ανανεώνατε τις εξουσίες στις συντεχνίες, στους εργατοπατέρες και στους κομματικούς εγκάθετους στις ΔΕΚΟ. Εσείς σύντροφοι με τα πράσινα, τα κόκκινα και τα ροζ φορέματα εξουσιάζατε αυτούς τους χώρους. Ασφαλώς μαζί με την κυβερνητική ανικανότητα των άλλων.

Να όμως ποιο είναι το έργο σας, ως εξουσία, στα χρόνια που βεβαίως και κυβερνούσανε οι άλλοι. Ρημάξατε τις ΔΕΚΟ.

Διαλύσατε το σύστημα στην ενέργεια, στις υποδομές, στις μεταφορές. Ανοίξατε τους δρόμους να καλοβλέπουν οι ξένες αγορές τα νερά, τον ορυκτό πλούτο, τις κρατικές εκτάσεις, τα λιμάνια που μένουν, τις μαρίνες και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να αξιοποιήσει το κράτος ακόμη και σε όφελος μικρών περιφερειών της χώρας.

Και τώρα σας καλούν οι δανειστές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και τα μνημόνια (προαπαιτούμενα) να παραδώσετε ό,τι έχετε και κατέχετε ως κράτος σε εκείνους που τα θέλουν και βεβαίως ξέρουν και να τα κουμαντάρουν. Πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει.

Διερωτώμαι όμως, σύντροφοι, αν σας καλύπτει  η «κρυψώνα» σας… πίσω από το τρισάθλιο επιχείρημα «…εμείς δεν κυβερνούσαμε και τώρα προσπαθούμε να περισώσουμε ότι μπορούμε…».

Τι να περισώσετε βρε αθεόφοβοι λαϊκιστές της κακιάς ώρας που, δεκαετίες τώρα, παριστάνετε πότε τους σοσιαλιστές, πότε τους τριτοκοσμικούς, πότε τους μπολσεβίκους, και πότε τους λαϊκούς δεξιούς; Σώζονται τα συντρίμμια που προκαλέσατε σε γιγαντιαία συγκροτήματα που παραλάβατε όταν τα κρατικοποιήσατε; Μαζεύονται τα θρύψαλα που δημιουργήσατε ακόμη και στα κρατικά μονοπώλια (ως πραγματική εξουσία) έστω και αν δεν κυβερνήσατε με την μορφή που θα θέλατε…;

george.kraloglou@capital.gr 

Πηγή :  capital.gr