Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ φαινόταν ότι με κάποια «θεία» επέμβαση είχαν λυθεί αυτομάτως όλα τα προβλήματα της χώρας, ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωνε στη Βουλή την πρόθεσή του να παρατείνει την ισχύ του νόμου για την αποφυλάκιση εγκλείστων στις φυλακές, ο οποίος τόσες συζητήσεις είχε δημιουργήσει και τόσο πολλούς πολίτες είχε τρομοκρατήσει, καθώς είχαν αδειάσει κυριολεκτικά αυτές από κάθε είδους ποινικούς και, για πρώτη φορά, από εκατοντάδες βαρυποινίτες.

Και για να ξέρουμε και γιατί μιλάμε, καθώς δεν ήταν πρώτη φορά που ψηφίζονταν νόμοι για αποσυμφόρηση των φυλακών, όπως τους βαφτίζουν οι ευαίσθητοι πολιτικοί μας, ας δούμε τι είχε γίνει με την εφαρμογή του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου» από το όνομα του υπουργού, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε εκτός φυλακής βαρυποινίτες με ποινές πάνω από 10 χρόνια, εγκληματίες, ληστές και άλλα «φιλικά» στην κοινωνία υποκείμενα, μαζί με κάποιους που ήταν όντως κοντά στο να αποφυλακισθούν ή είχαν διαπράξει ήσσονος σημασίας αδικήματα. Πάντως αδικήματα, για να βρίσκονται στη φυλακή.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, λοιπόν, (6.12.2016) είχαν αποφυλακισθεί μέχρι τότε βάσει που παραπάνω νόμου κοντά 4.000 άτομα, ανάμεσά τους 719 βαρυποινίτες Ανάμεσα στους τελευταίους προφανώς είναι και οι 150 αλλοδαποί σκληροί κακοποιοί που αποφυλακίστηκαν, σύμφωνα με ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, όσοι πολίτες δεν έχουν την ευχέρεια να παρακολουθήσουν τους αριθμούς που βλέπουν το φως της δημοσιότητος, είχαν κάλλιστα την ευκαιρία να αντιληφθούν περί ποίας ακριβώς μάστιγας επρόκειτο από τις τηλεοράσεις τους, καθώς συχνά-πυκνά αναφέρεται ότι την τάδε ληστεία, το δείνα φόνο ή την χι απάτη διέπραξαν αποφυλακισθέντες βάσει του νόμου Παρασκευόπουλου.

Τι είπε όμως ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης για να δικαιολογήσει την πρόθεσή του; Ότι η νομοθετική  διάταξη Παρασκευόπουλου, σχετικά με την υπό όρους και προϋποθέσεις αποφυλάκιση καταδικασθέντων, έχει αποδώσει στη διαχρονική προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των φυλακών, και πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συνέχισης της πιλοτικής εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, ενδεχομένως με ορισμένες αλλαγές ως προς το εύρος των καταδικασθέντων που μπορούν να ευνοηθούν από αυτήν.

Τη διαπίστωση ότι έχει αποδώσει στην …αποσυμφόρηση των φυλακών δεν ήταν ανάγκη να την κάνει ο κ. υπουργός, αφού και ένα παιδί τρίτης Δημοτικού μπορούσε να το καταλάβει. Σημασία έχει πού αλλού απέδωσε η διάταξη. Ασφαλώς μόνο στο να γεμίσουν οι δρόμοι με εγκληματίες, τους οποίους δεν προλαμβάνει η Αστυνομία να ξαναμαζεύει για να τους δει σε λίγο καιρό ξανά στους δρόμους και να προσπαθεί να τους ξαναπιάσει. Εν τω μεταξύ όλο και περισσότεροι Έλληνες  θα νοιώσουν τις «ευεργετικές» συνέπειες και την …απόδοση του νόμου, καθώς θα έχουν πέσει θύματα ληστειών, απατών και άλλων …ασήμαντων παραβάσεων.

Απλά μερικοί από αυτούς δεν θα βρίσκονται στη ζωή για να διαμαρτυρηθούν για τον Παρασκευόπουλο, τον Κοντονή, τους βουλευτές που ψηφίζουν παρόμοιους νόμους και όσους είναι υποβολείς από πίσω τους ως δήθεν προστάτες των δικαιωμάτων κάθε λογής εγκληματιών. Και αλήθεια, δικαιώματα στη χώρα μας φαίνεται να έχουν μόνο αυτοί, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες, που είναι και πλειοψηφία και υφίστανται τις συνέπειες της παρατεταμένης ανομίας και της σκόπιμης ανοχής των αρχών, ασφαλώς και δεν πρόκειται να βρουν ποτέ ούτε έναν συνήγορο των δικαιωμάτων, που προφανώς δεν έχουν ή απλά αυτά έχουν τόση αξία όση και η ζωή των θυμάτων της ανομίας, που αυξάνονται γεωμετρικά.

Ύστερα αρχίζουν να διερωτώνται υποκριτικά, δημοσιογράφοι, βουλευτές και άλλοι παράγοντες, γιατί αυξάνονται τα ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων ή σχηματισμών που τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών, καίτοι πολλά από τα στελέχη τους φιγουράρουν τακτικά σε πράξεις και συμπεριφορές, που σύντομα θα τους φέρουν στη θέση όσων επωφελούνται του νόμου Παρασκευόπουλου και αφήνουν τις φυλακές. Ο οποίος κ. Παρασκευόπουλος, αντί να βρει μία έστω δικαιολογία για το νόμο-έκτρωμα που έφτιαξε, βγήκε και είπε ότι όλα όσα του καταλογίζουν οφείλονται σε …άκρατο λαϊκισμό και ότι επικρατεί η αφέλεια και η τυφλή αγανάκτηση.

Για να συνεχίσει:  «Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα σκέψης και κοινής λογικής, ώστε να καταπέσει η προπαγάνδα». Γιατί όμως κατηγορεί τον κόσμο που αγανακτεί; Ήθελε να είναι στη θέση όσων έχουν υποστεί τις συνέπειες των νομοθετικών τεράτων που εισηγήθηκε; Πιο τυφλή αντιμετώπιση δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς από πανεπιστημιακό δάσκαλο.  Αλλά και για τον παρόντα υπουργό.

Γιατί να ισχυρίζεται  στη Βουλή ότι ο νόμος έχει συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών; Με τη λογική αυτή αν εφαρμοζόταν σε όλους ανεξαιρέτως τους καταδικαζόμενους θα είχε καταργηθεί και η ανάγκη για φυλακές και θα είχε εξοικονομήσει τεράστια ποσά από τη συντήρηση και λειτουργία τους, δεν θα υπήρχε δε και κριτική για τη συμφόρησή τους και τις επικρατούσες σε αυτές καταστάσεις για τα οποία μίλησε ο προκάτοχός του. Πώς δεν το σκέφτηκαν; Ή σε αυτό αποσκοπούν;

Ο κ. Παρασκευόπουλος, που εισηγήθηκε την αθρόα έξοδο των καταδίκων με τόσο ελαστικά κριτήρια, που είναι να απορεί και ο πλέον ανεκτικός, βγήκε στις ίδιες με τις παραπάνω δηλώσεις του να πει και για  τα  «σοβαρά, κοινωνικά και οικονομικά αίτια και (τις) διεθνείς διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος». Εάν είναι έτσι, δεν είναι λογικό να αλλάξει και η αντιμετώπιση με άλλου είδους φυλακές ή περισσότερες φυλακές, αφού έχουμε άλλες διαστάσεις του διεθνούς εγκλήματος, όπως ο ίδιος διαπιστώνει;   Με τις συνεχείς παρατάσεις του νόμου του σε λίγο καιρό είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μείνει κανείς μέσα στη φυλακή άσχετα αν έχει σκοτώσει τον πατέρα του και τη μάνα του ή έχει τινάξει στον αέρα κάποια οικονομία.

Δεν γνωρίζουμε αν όλοι αυτοί θα ψήφιζαν τον …ευεργέτη τους, λίγοι όμως δεν σκέφτονται ότι οι απειλές εναντίον δικαστών, εισαγγελέων και άλλων παραγόντων του δημόσιου βίου θα λιγόστευαν αρκετά… Για να μην το κουράζουμε περισσότερο. Ας μας το πουν ξεκάθαρα οι κυβερνώντες ότι κλίνουν σαφώς υπέρ των κάθε λογής επικίνδυνων και αντικοινωνικών στοιχείων και δεν δίνουν δεκάρα για την ασφάλεια του κοσμάκη, την οποία μάλιστα πριν από λίγο καιρό είδε να    …βελτιώνεται ένας άλλος «φρουρός του συστήματος» της ανομίας, ο και αρμόδιος για την Προστασία του Πολίτη υπουργός, με τις δεκάδες γελοίες για αυτήν ακριβώς την προστασία θέσεις του και αποφάσεις του ή τις κατά καιρούς διακηρύξεις του για Εξάρχεια που θα γίνουν …κανονική συνοικία ή τρόλεϊ που οι οδηγοί τους δεν θα φοβούνται να περάσουν από τα άβατα των μπαχαλάκηδων και να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

Είπαμε. Με τέτοιες πολιτικές και παρόμοιους πολιτικούς δύσκολα μπορούμε να φαντασθούμε πόσο καιρό ακόμα θα υπάρχουμε. Αλλά, ξεχάσαμε. Και αυτό μάλλον είναι …αφέλεια και λαϊκισμός. Άρα, ώρα για να κατατεθεί κάποια ερώτηση στη Βουλή για να επιτραπεί το ελεύθερο κάμπινγκ ή για τις …προαγωγές στην Τ.τ.Ε. ή, ακόμα καλλίτερα, για κανένα δημοψήφισμα. Καιρό έχουμε να κάνουμε ένα!

*Εκδότης-Αρθρογράφος εφημ. ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ