Γιατί ο Τσίπρας και η εποπτεία πάνε μαζίΤου Γιώργου Κράλογλου 

Δεν φτάνει μόνο ο Μητσοτάκης. Αν ο λαός δεν τραβήξει το χαλί του Τσίπρα οι δανειστές θα το ανανεώσουν. Εποπτεία και ευρωζώνη τον χρειάζονται.

Είδηση, για την Ελλάδα, δεν είναι οι διευκρινίσεις που έδωσε ο Επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε. στον Ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας μέχρι να επιστρέψει το 75% των δανεικών.

Είδηση, (για την Ελλάδα και τους Έλληνες) είναι η επιβεβαίωση Μοσκοβισί (…είμαι αρκετά σίγουρος για την ανάπτυξη της ΕΕ και της ευρωζώνης…), των διάχυτων προβλέψεων για καλύτερες ημέρες στην Ευρωζώνη.

Είδηση, σπουδαία κατά την γνώμη μου, (πέρα από την πρόβλεψη Μοσκοβισί πως το ΑΕΠ στις 28 χώρες της ΕΕ και στην ευρωζώνη, θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο περίπου 2%) είναι η άποψή του ότι οι καλές ημέρες που έρχονται δημιουργούν την πρόκληση να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των καθυστερημένων μεταρρυθμίσεων.

Να τι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο , από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών, γιατί συνδέεται και με την Ελλάδα και προσωπικά με τον φίλο του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο μόνος κίνδυνος που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε – τόνισε ο Μοσκοβισί –, είναι η απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι ότι όταν τα πράγματα πάνε καλύτερα, πρέπει να σταματούμε τις μεταρρυθμίσεις –το αντίθετο, είναι αυτή η στιγμή που πρέπει να εκμεταλλευτείς. Για να κάνεις αυτό που είναι απαραίτητο».

Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε, ας ρίξουμε μια παράπλευρη ματιά στην Γαλλική παρέλαση επιχειρηματιών που καταφθάνει, ως συνοδεία του Μακρόν στην Αθήνα, (έστω και ως φιγούρα) απλώνοντας όμως επενδυτικά παραγάδια… για το μέλλον της αποκρατικοποίησης, των ερευνών υδρογονανθράκων (και στο Αιγαίο) και στο άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου καταργώντας τα σημερινά κρατικά μονοπώλια.

Ασφαλώς εκτός από τις υποκλίσεις, και τις τούμπες (πάσης φύσεως) του Τσίπρα όπως και την υπογραφή κάποιων (άνευ ουσίας) συμφωνιών καθώς και υποσχέσεων για κοινές συνεργασίες σε επενδύσεις και άλλα συνηθισμένα… δεν πρόκειται να προκύψει κάτι άλλο χειροπιαστό από την γαλλική κουστωδία.

Ωστόσο το μήνυμα και των Γάλλων, Μοσκοβισί – Μακρον, παράλληλα με το μήνυμα των Γερμανών, Μέρκελ – Σοιμπλε, «…θα το ψάξουμε για το χρέος…» (παρά τις γερμανικές εκλογές) μαζί με «πλάγιους ήχους» της Λαγκάρντ, κατά την επίσκεψή της στον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, (που συνεργάζεται άψογα με τον ΣΥΡΙΖΑ) επαναφέρουν «ηχηρότατα» την χρησιμότητα του φανατικού (πλέον), υπέρ της Ευρωζώνης και του ευρώ, Αλέξη Τσίπρα.

Και ας τα δούμε αυτά στην πράξη ξεκινώντας από κάτι που ίσως να μας έχει διαφύγει μέσα στα τόσα άλλα.

Τι έγιναν εκείνα τα αριστερά αντριλίκια του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ποντέμος, και τον Πάμπλο Ιγκλέσιας που ως «ελληνο-ισπανική αριστερή επανάσταση» θα έφερναν την πρώτη φορά αριστερά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πάνε αυτά; Ξεχάσθηκαν;
Και λέω εγώ τώρα. Δεν φάνηκε και εδώ χρήσιμος ο Τσίπρας αφού οι Ποντέμος περίπου εξαφανίσθηκαν. Ίσως και από σύμπτωση… μετά τις φιλίες τους με τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί πες μου ποιος είναι ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι… που λέει ο λαός.

Μπορεί να είναι υπερβολή αλλά στην πράξη φάνηκε και εδώ χρήσιμος ο Τσίπρας στους δανειστές, όπως θα φανεί και στην συνέχεια όσο ο «κάλος» που τους πονάει, στο νότιο ποδάρι της Ε.Ε. είναι οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα.

Και πάμε λίγο παραπέρα. Η αποκρατικοποίηση είναι για να γίνει και θα γίνει γιατί οι δανειστές από την αποκρατικοποίηση (κυρίως) αναζητούν τα δανεικά.

Η εποπτεία στην Ελλάδα μέχρι να εξοφληθεί το 75% των δανεικών είναι καθεστώς μόνιμο.

Οι δε Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, αλλά και οι Αμερικάνοι (η Λαγκαρντ δεν παραγνωρίζει τα συμφέροντά τους…) ψάχνονται, όντως, να πάρουν θέσεις για επενδύσεις μέσω εξαγοράς του ελληνικού κράτους και της κρατικής περιουσίας.

Εάν ο ελληνικός λαός και κυρίως η εντελώς ποδοπατημένη (σκόπιμα από τους αριστερούς) μεσαία αστική τάξη θεωρεί πως αντέχει καθεστώς εποπτείας και απουσίας της κυριαρχίας της Ελλάδας (ακόμη και στα Βαλκάνια) για ποιόν λόγο οι Μακρόν, Μοσκοβισί, Μέρκελ, Σόιμπλε και η παρέα των Βορείων… να χάσουν τις εγγυήσεις Τσίπρα. Τώρα μάλιστα που η Ευρωζώνη παίρνει τα επάνω της και οι επενδυτές αναζητούν τριτοκοσμικές χώρες; Μόνο για να φέρουν τον Μητσοτάκη με τους κεντροαριστερούς αν καταφέρουν να βρουν αρχηγό… ; Εσείς ποια λέτε πως είναι η είδηση…

george.kraloglou@capital.gr

Πηγή : capital.gr