Όλοι θα επωφεληθούν από τους υδρογονάνθρακες, λέει ο Ι. Κασουλίδης.

Διευκρινιστική δήλωση σε σχέση με τα όσα ανέφερε την Πέμπτη στο γεύμα του Συνδέσμου Αποφοίτων του CIIM, για έσοδα από τη δημιουργία λογαριασμού για τους υδρογονάνθρακες προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης ξεκαθάρισε ότι τα εν λόγω έσοδα δεν θα προορίζονται αποκλειστικά για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ: «Απαντώντας σε ερώτηση παρευρισκομένου, ο οποίος εισηγήθηκε τη δημιουργία «escrowaccount» στο πρότυπο του Νορβηγικού μοντέλου, στο οποίο θα υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης και δέσμευσης μέρους των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τους Τουρκοκύπριους, ανέφερα ότι η Δημοκρατία εξετάζει τη δημιουργία του εν λόγω λογαριασμού, στο πρότυπο του Νορβηγικού μοντέλου, όπου θα μπορούσε να κατατεθεί μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, από τα οποία, μέσω επενδυτικής αξιοποίησής τους, θα μπορεί να επωφεληθεί μελλοντικά η νέα γενιά Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Έκπληξη ΕΔΕΚ για δηλώσεις Κασουλίδη
Την έκπληξη του για τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για δημιουργία λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθεται το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα του Φυσικού Αερίου εξέφρασε ο Α’ αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα.

Ο κ. Βαρνάβα σε δηλώσεις του στην Πάφο ανέφερε πως δεδομένου ότι ένα τέτοιο θέμα δεν έχει εγερθεί κατά την διάρκεια των άτυπων συνεδριάσεων των Συμβουλίων Αρχηγών, αλλά ούτε τέθηκε στην κοινή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η δήλωση του κ. Κασουλίδη προκαλεί πολλές απορίες.

Για την ΕΔΕΚ πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε διευθέτηση ή μονομερής απόφαση για συνδιαχείριση και διαμοιρασμό των εσόδων από το Φυσικό Αέριο πριν τη λύση του Κυπριακού, στην πραγματικότητα θα συνιστά απαράδεκτη και επικίνδυνη υποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στους εκβιασμούς της Τουρκίας .

Πηγή : kathimerini.com.cy