Του ΑΝΔΡΕΑ  ΠΙΜΠΊΣΙΗ

Ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήρθε και με τη δεύτερή του έκθεση -αυτή που αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη- να καταγράψει τις δικές του θέσεις σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Παρουσιάζοντας, την ίδια ώρα, ένα πολύ σαφές δείγμα των προθέσεών του.

Στην τελευταία του έκθεση για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΙΦΚΥΠ κινείται πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον, θέλει να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στο να αντιμετωπιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι πιέσεις που υπάρχουν από πλευράς Αμερικανών για να μειωθούν οι ειρηνευτικές αποστολές διεθνώς. Πιέσεις οι οποίες, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, επηρεάζουν και την Κύπρο.

Αν ήταν στο χέρι των Αμερικανών, οι ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών θα έκλειναν εδώ και καιρό. Κι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο την Κύπρο ούτε θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση για την συγκεκριμένη εριοχή. Όσοι είναι στα Ηνωμένα Έθνη ξέρουν πολύ καλά πως οι Ειρηνευτικές Αποστολές είναι σημαντικές και συμβάλλουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στη διατήρηση της ειρήνης σε συγκεκριμένες περιοχές.

Γι’ αυτό και η προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην εν λόγω έκθεση (περισσότερα καταγράφονται πάρα δίπλα) θεωρείται υποβοηθητική -τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά την περίπτωση της Κύπρου- για αντιμετώπιση των αμερικανικών πιέσεων – οι οποίες, όπως είναι πολύ καλά γνωστόν, δεν αφορούν μόνο το νησί. Υπογραμμίζοντας τη θέση πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνέτεινε στην ηρεμία και την αποφυγή συγκρούσεων στο νησί, ο ΓΓ ΟΗΕ θέλει να καταδείξει ένα συγκεκριμένο γεγονός στηρίζοντας περισσότερο τις προσπάθειες να μην αποψιλωθεί η Ειρηνευτική Αποστολή στο νησί.

Εξάλλου, για τον Αντόνιο Γκουτέρες είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα: Οποιαδήποτε άλλη μορφή και ρόλο να έχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αυτομάτως θα μπει ταφόπλακα για τη νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πως, εάν αυτή τη στιγμή γίνουν άλλες κινήσεις που θα διαταράξουν την υφιστάμενη κατάσταση των πραγμάτων τότε, οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις θα πάνε στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Θα την πυροβολεί στα πόδια πριν ακόμα ξεκινήσει.

Ο ΓΓ ΟΗΕ θα επιχειρήσει, έναν χρόνο μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, μια (ενδεχομένως) τελευταία κίνηση προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό δείχνει ότι θέλει να πετύχει με την αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ ως την προσωπική του απεσταλμένη στην περιοχή. Θα τη στείλει με μια συγκεκριμένη αποστολή. Να πάρει απαντήσεις από τους δύο ηγέτες και οι άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δεν θα βρεθεί στην περιοχή για εθιμοτυπικές επαφές, αλλά για συναντήσεις ουσίας. Και είναι αναμενόμενο ότι σ’ αυτές τις συναντήσεις θα ζητήσει να λάβει απαντήσεις οι οποίες θα του δίνουν το δικαίωμα να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

Ως εκ τούτου, ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα μπορούσε να βάλει τρικλοποδιά στη δική του προσπάθεια. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να προβληματίσει όλους -ώστε να προετοιμαστούν ακόμα περισσότερο- είναι η επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο μην φοβούνται να συζητήσουν ένα τρίτο σενάριο. Στο κάτω-κάτω, συζήτηση δεν σημαίνει αποδοχή.

bimbishis@phileleftheros.com

Πηγή : ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ