Σε διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η Ελλάδα για την πρωτοβουλία διοργάνωσης, στη Βιέννη, διάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό εν τη απουσία της. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ζητώντας από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εφαρμόσει το σχέδιο ανάπτυξης ομάδας δράσης στο Αιγαίο Πέλαγος για την πάταξη των εγκληματικών δικτύων διακίνησης προσφύγων στην Ευρώπη. Παράλληλα ο κ. Καμμένος, στην επιστολή του κατηγορεί την Τουρκία οτι προσπαθεί να τινάξει στον αέρα την ομόφωνη συμφωνία.

Στο μεταξύ, ο Γιάννης Μουζάλας διέψευσε τις φήμες παραίτησής του, ενώ χαρακτήρισε «πραξικοπηματική ενέργεια» την απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών για τους πρόσφυγες.

Αναλυτικά, διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε χθες στην πρέσβη της Αυστρίας ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της διάσκεψης της Βιέννης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

 

Η Αυστρία απορρίπτει τις επικρίσεις της Αθήνας

Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.

«Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα «σταθερό σχήμα» και δεν γίνεται για πρώτη φορά.

 

Πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα – Διάψευση παραίτησης

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για πραξικοπηματική ενέργεια στα σύνορα σε βάρος της Ελλάδος, αναφερόμενος στην απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών για τους πρόσφυγες.

«Πέντε αρχηγοί Αστυνομιών κατήργησαν την απόφαση αρχηγών κρατών στη σύνοδο Κορυφής» τόνισε, και πρόσθεσε: «πιέζουμε όπως μπορούμε. Ο πρωθυπουργός μιλάει με αρχηγούς κρατών και εγώ με ομολόγους μου, εξαντλούνται όλα τα διπλωματικά περιθώρια».

Επιπλέον μιλώντας στα «parapolitika 90,1» διέψευσε τα σενάρια και τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν από το πρωί περί παραιτήσεώς του. Συγκεκριμένα ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι δεν ισχύουν οι  πληροφορίες ότι έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα και πως παραμένει στις επάλξεις προκειμένου να βρεθεί η ουσιαστική λύση που θα δώσει τέλος στο δράμα των χιλιάδων προσφύγων, αλλά και θα αποσυμφορήσει τη χώρα μας.

Νωρίτερα μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9» ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους και δεν δέχονται τους πρόσφυγες.

Ο κ. Μουζάλας είπε ότι αστυνομικοί διευθυντές των κρατών αυτών ακύρωσαν την απόφαση που έλαβαν πριν από 15 μέρες οι αρχηγοί τους για διατήρηση του status quo, μέχρι τις 8 Μαρτίου, τονίζοντας ότι η ελληνική στάση απέναντι σ’ αυτές τις χώρες, οι οποίες δρουν με βάναυσο, όπως τόνισε, τρόπο απέναντι στην Ελλάδα και τους πρόσφυγες, θα σκληρύνει.

Στο ερώτημα με ποιο ακριβώς τρόπο θα αντιδράσει η Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας απάντησε: «θα κάνουμε διαβήματα, θα ασκήσουμε διπλωματικές πιέσεις. Και με κάποια από αυτά τα κράτη θα ξαναβρεθούμε στην ΕΕ, όταν μοιράζονται χρήματα για τις αγροτικές καλλιέργειες ή για την παιδεία, όταν θα υποστηρίξουμε την ένταξή τους στην ΕΕ».

Σύμφωνα με την συνέντευξη που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση αν αναφέρεται στην ΠΓΔΜ και τη Σερβία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η προειδοποίηση από ελληνικής πλευράς απευθύνεται σε όποιο κράτος ψήφισε αυτές τις διατάξεις και διατηρεί μια στάση εξόχως ανθελληνική επειδή -όπως είπε- είναι εξόχως ρατσιστική και αντιπροσφυγική η συμπεριφορά τους.

«Εξαιρώ την Αυστρία δεν θέλω να τη χαρίσω στους Βίσενγκραντ, έχει υποδεχτεί 100.000 ανθρώπους. Νομίζουμε όμως ότι αντιδρά σπασμωδικά, με λάθος τρόπο, κάνει κακό αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στην ιδέα της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες, προχωράει με σχέδιο και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί.

Έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και «σχέδιο Β» για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι όσοι εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται και πιστοποιούνται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ. Τόνισε δε, ότι αν η Τουρκία μπλοκάρει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τότε θα αναλάβει μεγάλη ευθύνη. «Εμείς είμαστε υπέρ του σχεδίου του ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε ο κ. Μουζάλας και, καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα παλεύει και θα τα καταφέρει ενάντια στις ξενοφοβίες και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα.

 

Επιστολή Καμμένου σε ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καλεί το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει το σχέδιο ανάπτυξης ομάδας δράσης στο Αιγαίο Πέλαγος για την πάταξη των εγκληματικών δικτύων διακίνησης προσφύγων στην Ευρώπη, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας να κατηγορεί την Τουρκία ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη συμφωνία.

«Απέστειλα επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ σήμερα ζητώντας του να εφαρμόσει την ομόφωνη συμφωνία» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Πάνος Καμμένος όπως μεταδίδει το Reuters.

«Σε αυτή την επιστολή ζητώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να μετακινηθούν ανατολικά από τα ελληνικά νησιά» είπε.

Η Τουρκία, δήλωσε, έχει εγείρει νέες απαιτήσεις για την ανάπτυξη της ομάδας δάσης. «Η Τουρκία προσπαθεί να τινάξει στην αέρα (τη συμφωνία)» πρόσθεσε.

Πηγή : capital.gr