Ιστορικό «όχι» είπαν χθες το βράδυ σύσσωμοι οι Κύπριοι βουλευτές απορρίπτοντας την πρόταση του Eurogroup για διάσωση της κυπριακής οικονομίας μέσω φορολόγησης των καταθέσεων.

Με ψήφους 36 κατά και 19 αποχές το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε νομοσχέδιο που προέβλεπε εφάπαξ φορολόγηση στις καταθέσεις πάνω από 20.000 ευρώ. Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και «μπράβο», παρά το γεγονός ότι το «Οχι» αφήνει την Κύπρο αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Ηδη ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και εξασφάλισε την προφορική υπόσχεσή του για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας στην κυπριακή χρηματοδότηση. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται ήδη από χθες στη Μόσχα.

Η ΕΚΤ υποσχέθηκε ρευστότητα

Είναι σημαντικό ότι εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων η Ευρωπαϊκή Τράπεζα υποσχέθηκε χθες ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Την ίδια ώρα οι κυπριακές τράπεζες εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές και η αβεβαιότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη εντείνεται.

Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή τους και αυτή εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης. «Κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Κυπρίους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

«Το πακέτο των 10 δισ. για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, εναπόκειται όμως στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών» επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πούτιν τάζει βοήθεια

Στη Μόσχα μετατοπίζεται τώρα το ενδιαφέρον για την κυπριακή διάσωση όπου βρίσκεται ήδη από χθες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κύπριος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του του υποσχέθηκε ότι «θα τον στηρίξει».

«Να πάρω το αεροπλάνο να έρθω;» φέρεται να ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο ο Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε: «Να τα βρουν πρώτα οι υπουργοί μας και συναντιόμαστε».

Πλέον η Κύπρος καλείται να βρει τρόπο ώστε να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα 5,8 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα αφού απερρίφθη η ευρωπαϊκή πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κομίζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος προτείνει την εξαγορά κυπριακών τραπεζών από ρωσικά κεφάλαια, δηλαδή την Τράπεζα Κύπρου και την Cyprus Popular, οι οποίες θα ενωθούν και κατόπιν θα ξεχωριστούν τα καλά από τα κακά περιουσιακά στοιχεία τους. Μετά η καλή τράπεζα θα πωληθεί στη Μόσχα.

Πηγή: iefimerida.gr