Κομφούζιο προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, σχετικά με το πλάνο της Τερέζα Μέι να κυβερνήσει με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας. Αν και αρχικά η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν, η ανακοίνωση του DUP ανέφερε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται!

Το πρωθυπουργικό γραφείο της Βρετανίας έκανε λόγο στην ανακοίνωσή του για μία συμφωνία «εμπιστοσύνης και προσφοράς» με το DUP και ότι θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Ομως, μερικές ώρες αργότερα το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έβαλε «φρένο», ανακοινώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και πως δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όπως αναφέρει ο Guardian. Η επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα «για να δουλέψουμε στις λεπτομέρειες και να καταλήξουμε σε συμφωνία για το νέο κοινοβούλιο».

Τελικά, ακολούθησε νέα ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία διευκρίνιζε ότι δεν έχει επιτευχθεί οριστική συμφωνία. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι η πρωθυπουργός συζήτησε «την οριστικοποίηση μίας συμφωνίας εμπιστοσύνης και προσφοράς» και ότι όταν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, οι δύο πλευρές θα τις ανακοινώσουν.

Νωρίτερα, βουλευτές των Τόρις είχαν απειλήσει να αντιταχθούν σε έναν επίσημο κυβερνητικό συνασπισμό, επισημαίνοντας ως εστία των διαφωνιών τους τις θέσεις του DUP σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τις αμβλώσεις και την κλιματική αλλαγή. Σε μία πιο «χαλαρή» συμφωνία, οι δέκα βουλευτές του DUP θα υποστηρίζουν την πρωθυπουργό σε κρίσιμες ψηφοφορίες, αλλά χωρίς τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.