Του Γιώργου Κράλογλου

Ακόμη δεν πληρώσαμε τίποτε. Μόλις αρχίζουμε. Απλά εμείς, οι ιθαγενείς του έρμου τούτου τόπου, θα τα μάθουμε, πάλι, τελευταίοι. Ας προετοιμαζόμαστε να αφομοιώσουμε πάνω από 100.000 πρόσφυγες, με δεδομένους βεβαίως τους 50.000. Τις συντάξεις να κουρεύονται οριζόντια και κάθετα… Και τους μισθούς να συρρικνώνονται καθώς το φορολογικό θα εκδικείται, αγρίως, τα κέρδη τσεκουρώνοντας εισοδήματα (κάθε μορφής) από 25.000.

Δεν πάει άλλο με τα ψέματα. Το προσφυγικό, ως ευρωπαϊκή πολιτική, έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αποφάσεις είναι αμετάκλητες. Αλλά σε εμάς δίνει, να αναμασάμε, μόνο ψίθυρους μαζί με αριστερό σανό…

Γιατί απολύτως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει τα (άτυπα αλλά οριστικά) μέτρα, για κλείσιμο συνόρων στην Ευρώπη, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Όλα θεωρούνται δεδομένα και αμετακίνητα.

Η Ελλάδα θα κρατήσει τους 50.000 πρόσφυγες, που έχουν ήδη εγκλωβιστεί,  ενώ (με τη μέθοδο της διαλογής…) θα εγκαταστήσει εντός των συνόρων της 100.000 ή και 150.000 (τελικά) εφ’ όσον οι Τούρκοι δεν ικανοποιηθούν με τα κέρδη τους σε χρήμα και σε ευρωπαϊκές διεκδικήσεις.

Από πού προκύπτουν όλα αυτά;

Αρχικά από το ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα επισφραγίζουν (κατά πάσα βεβαιότητα) τις ήδη τελεσίδικες αποφάσεις για κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων με οριστική παραμονή των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα.

Και αυτό ανεξάρτητα από τη συνέχιση των τουρκικών ροών προσφυγών στα ελληνικά νησιά. Ροές που συνεχίζονται ασταμάτητα με αριθμό 2-3.000 ημέρα με την ημέρα. Μόνο προχθές στη Μυτιλήνη αποβιβάσθηκαν 2.700 Σύριοι και Αφγανοί ενώ στην Σάμο 300.

Την Κυριακή η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αποκάλυψε ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο, και ψάχνουν αγωνιωδώς τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Επίσημα ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων σε όλη την Τουρκία ανέρχεται, σήμερα, στους 2.587.000. Μαζί δε με τους Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς ο αριθμός αυτός φτάνει τα 3.000.000.

Οι περισσότεροι είναι Σύριοι, που εγκαταστάθηκαν στα παλιά σπίτια της συνοικίας του Μπασμανέ ενώ οι μετανάστες, Αφγανοί και Πακιστανοί ζουν στα παράλια του Τσεσμέ, σε παλιά εγκαταλειμμένα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχεία.

Από τα 3.000.000 που οι Τούρκοι έχουν σκοπό να διώξουν, τουλάχιστον άλλοι 50.000 αν όχι 100.000 θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο) καθώς οι Τούρκοι θα κάνουν το άσπρο μαύρο σε κάθε περίπτωση επαναπατρισμού τους.

Και αυτό το αντιλαμβάνονται πολύ καλά στο υπουργείο Εξωτερικών που κάνουν το σταυρό τους… για να μείνουμε στους 150.000…

Οπότε, με τη Σύνοδο Κορυφής στραμμένη μόνο προς την Τουρκία και το ανατολίτικο παζάρι της… είναι ουτοπία αν όχι αφέλεια να περιμένουμε, στην Ελλάδα, ότι κάτι θα αλλάξει στα κλειστά σύνορα των Σκοπίων.

Άρα, με τετελεσμένες τις αποφάσεις για κλειστά σύνορα στα Σκόπια, κάθε σύνδεσή των προσφύγων με το ελληνικό χρέος και την αξιολόγηση είναι πολιτική χαμένη από χέρι…

Αυτός είναι και ο λόγος που η Τρόικα επανήλθε «αγριεμένη» στην Αθήνα βραχυκυκλώνοντας τις κόκκινες γραμμές Κατρούγκαλου, στο ασφαλιστικό, και τις κλίμακες Τσακαλώτου και Αλεξιάδη, στα εισοδήματα από 35.000 ευρώ, προβάλλοντας το άνοιγμα που βρίσκει το ΔΝΤ (9 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό.

Το μήνυμα δόθηκε ήδη και είμαστε σε παζάρια. Οι υψηλές κλίμακες θα αλλάξουν επίπεδα και τα εισοδήματα των 25-30.000 ευρώ είναι αυτά που θα πληρώσουν την νύφη.

Ο Τσακαλώτος άλλωστε (μάλλον απελπισμένος) αρχίζει (όπως μαθαίνω) να το ψιλομουρμουράει… σε επιχειρηματίες οι οποίοι (με τη σειρά τους) δεν του κρύβουν την άποψη ότι τελικά οι χαμένοι θα είναι οι επαγγελματίες, η αγορά και γενικά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Με όλα τα παραπάνω εξηγείται επίσης και η απάντηση του Ντάισελμπλουμ «Το έκανα επίτηδες…», ερμηνεύοντας, στον Μοσκοβισί, τι τον έκανε να μιλήσει για άνοιγμα συζήτησης επί του ελληνικού χρέους…

Ο «φιλελληνισμός» του Νταισελμπλουμ, «μεταφρασμένος» από τα Ολλανδικά στα Ελληνικά… σημαίνει «Πειθαρχείστε στο προσφυγικό και ξεχάσατε τους συνδυασμούς με ασφαλιστικό και φορολογικό αν θέλετε αξιολόγηση. Έτσι μόνο μπορεί να ανοίξει… και η συζήτηση για το χρέος που περιμένετε από τον Νοέμβριο του 2012».

george.kraloglou@capital.gr 

Πηγή : capital.gr