Κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με την Αλβανία που βρίσκεται σε εξέλιξη (δικαιώματα ελληνικής εθνικής μειονότητας και διμερής συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών) ζητούν με επιστολή τους από τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων οι βουλευτές της Ν.Δ. μέλη της Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το θέμα είναι ιδιαίτερα επείγον διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε κρίσιμο στάδιο και η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί με ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που έχει ασκηθεί από την Αντιπολίτευση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των Ελληνο-αλβανικών συνομιλιών και το εύρος των θεμάτων που περιλαμβάνουν».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι «η αντιπολίτευση παραμένει στο σκοτάδι για ένα θέμα εθνικής σημασίας, γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογη ανησυχία».

Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή όσο και τους  πολίτες.

«Δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου» καταλήγουν οι βουλευτές, «ζητάμε την έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στις Ελληνο-αλβανικές συνομιλίες και να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα στα εθνικά θέματα».

Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τις 20 Ιουνίου, που υπέβαλε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος αναφορικά με τις τρέχουσες ελληνοαλβανικές συνομιλίες και την προοπτική υπογραφής νέας συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Πρόεδρος στην Αλβανία

Επίσκεψη στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο πραγματοποίησε σημερα ο Γ. Σούρλας ώστε να τον ενημερώσει για την πορεία εκταφής των ελλήνων πεσόντων στην Βόρειο Ήπειρο καθώς και για την διαδικασία ταυτοποίησης με την μέθοδο DNA.

Ο κ. Σούρλας προσκάλεσε τον κ. Παυλόπουλο να παρευρεθεί στην τελετή ανακομιδής των οστών στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια Βουλιαρατών και Κλεισούρας η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Για το θέμα δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδος – Αλβανίας.