Στη Συρία οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ (SDF) κατέλαβαν σημαντικό πεδίο φυσικού αερίου στην επαρχία Deir Ezzor από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μετά από ημέρες μάχης, ανέφερε ένας διοικητής της επιχείρησης, την ώρα που δεχόντουσαν επίθεση από ρωσικά μαχητικά (χθεσινή μας έκτακτη είδηση).

Ο Αχμέντ Αμπού Κχάουλα δήλωσε στο Reuters το Σάββατο ότι το πεδίο του φυσικού αερίου Conoco ήταν το πρώτο του είδους που κατέλαβαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) – μια συμμαχία από κουρδικές και αραβικές πολιτοφυλακές που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ – από τότε που ξεκίνησε μια επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα για να καταλάβει αυτή την ανατολική επαρχία.

Όμως, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία, λέει ότι οι μαχητές της SDF δεν έχουν πάρει ακόμα το αέριο του Conoco, λέγοντας πως οι μάχες βρίσκονται εκτός του χώρου του διυλιστηρίου.

Ο Deir Ezzor είναι μία από τις λίγες υπόλοιπες επαρχίες της Συρίας που εξακολουθούν να ελέγχονται μερικώς από το ΙΚ. Οι ισλαμιστές αντιμετωπίζουνσε δύο ξεχωριστές επιθέσεις, καθώς η SDF ωθείται στην πόλη από την ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη και ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του πλησιάζουν από τη δυτική όχθη.

Τα συριακά στρατεύματα που υποστηρίζονται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, διέσχισαν επίσης την ανατολική πλευρά του ποταμού, που διέρχεται από την πόλη Deir Ezzor, αυξάνοντας την παρουσία τους σε μια περιοχή στην οποία έχουν επίσης προχωρήσει οι μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Ο Αμπού Κχάουλα, δήλωσε ότι ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του βρίσκονται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τις θέσεις του SDF.

Η επαρχία Deir Ezzor είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και οι δύο πλευρές αγωνίζονται ποια θα φτάσει πρώτη στα ενεργειακά επίπεδα.

Ο επόμενος κύριος στόχος θα είναι ο πετρελαϊκός τομέας al-Omar, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της Συρίας και βρίσκεται επίσης στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, ενώ οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης επιταχύνουν επίσης για να τον καταλάβουν. Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι εξαιρετικά αναγκαία για τη μελλοντική ανασυγκρότηση της Συρίας, που έχει διαλυθεί από τον πόλεμο από το 2011.

Οι εντάσεις πλέον συναντώνται στις φιλό-ρωσικές δυνάμεις και στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις για την υποστήριξη των ομάδων στο έδαφος ενώ και τα δύο έθνη έχουν αναπτύξει ειδικές δυνάμεις.

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι θα στόχευε περιοχές στη Συρία όπου οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ και η SDF λειτουργούσαν, αν οι δυνάμεις τους ανταπέδιδαν πυρά, κάτι που είπε ότι είχε συμβεί δύο φορές.

Την περασμένη εβδομάδα η πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι έξι από τους μαχητές της τραυματίστηκαν σε αεροπορική απεργία κοντά στον Deir Ezzor. Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονταν πίσω από την επίθεση, κάτι που η Μόσχα αρνήθηκε.

«Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιθέσεις μόνο σε στόχους που έχουν παρατηρηθεί και επιβεβαιωθεί μέσω διαφόρων καναλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας,   Ιγκορ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το Associated Press.

Η ρωσική προειδοποίηση υπογράμμισε την αυξανόμενη ένταση στη Συρία, μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Αν και οι δύο αντιτίθενται στο ισλαμικό κράτος, εμπλέκονται, μέσω πληρεξουσίων, σε έναν αγώνα για στρατηγική επιρροή και σε πιθανούς πόρους, όπως τα πετρελαϊκά πεδία στην επαρχία Deir Ezzor.

Ρώσος στρατηγός νεκρός

Ένας Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε ισλαμιστές μαχητές κοντά στην ανατολική συριακή πόλη Deir Ezzor, ανέφερε το υπουργείο άμυνας της Μόσχας την Κυριακή.

«Ο στρατηγός Βαλερί Ασαπόφ, σκοτώθηκε όταν μια οβίδα εξερράγη κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού από τους μαχητές του ΙΚ», ανέφερε το υπουργείο και αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι ο αξιωματικός ήταν σύμβουλος των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Το υπουργείο δήλωσε ότι ο Ασαπόφ θα παρασημοφορηθεί μετά θάνατον για τις υπηρεσίες του.

Ο θάνατος του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Ασάποφ στην Συρία, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά τρομοκρατών, υπήρξε αποτέλεσμα της διπρόσωπης πολιτικής που ακολουθούν οι ΗΠΑ στην χώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Η τραγωδία, της οποίας υπήρξαμε μάρτυρες, ο θάνατος του Ρώσου διοικητή, είναι το τίμημα, η αιματηρή ανταμοιβή, της διπρόσωπης αμερικανικής πολιτικής (στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας)» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριαμπκόφ, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ στο Ντέιρ Ελ Ζορ δείχνουν ότι για την Ουάσιγκτον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι γεωπολιτικοί στόχοι είναι πιο σημαντικοί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας τον οποίο επικαλείται.

Η επαρχία Deir Ezzor, στα ανατολικά σύνορα της Συρίας με το Ιράκ, είναι πλούσια σε πετρέλαια πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία χρησίμευαν ως βασικό έσοδο για την κορυφή της πολιτικής και κοινωνικής κορυφής του κόμματος Μπαάθ.

Ιωάννης Δημητριάδης 

Πηγή :  simeioseisexpol.com