Του Γιώργου Κράλογλου 

Η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Όλοι δικαιούμαστε να διώξουμε τα προβλήματα της κρίσης. Αλλά δεν γίνεται. Γιατί την ιδιόμορφη ελληνική κρίση την γέννησε η μεταπολίτευση. Η φαυλότητα 40 ετών. Το Τσοβόλα δώστα όλα… Ο κρατισμός. Ο δικομματισμός. Ο Τσιπρας έκανε άριστα ότι όφειλε να κάνει προς τους αγρότες. Ας μαζευτούν τώρα και οι αγρότες. Και ας μαζέψουν τα μπλόκα.

Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους αγρότες να σταματήσουν να διεκδικούν αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται. Αλλά με κουβέντα. Με διάλογο. Χωρίς αλαλαγμούς. Χωρίς να εκδικούνται την υπόλοιπη κοινωνία και για τα δικά τους λάθη.

Που θα φθάσει η χώρα. Τι οικονομία θα καλέσουμε να μας βγάλει από το αδιέξοδο αν το μόνο που ξέρουμε είναι να πετροβολούμε. Να διαιρούμε την Ελλάδα. Να αγνοούμε τους συνανθρώπους μας. Τους άνεργους. Τους μετανάστες των 18-38 ετών. Γιατί δεν έχουμε να τους παραδώσουμε μια Ελλάδα με προκοπή. Μια Ελλάδα που να υπόσχεται μέλλον.

Αλίμονο μας αν φθάσουμε στο σημείο να κλείνουν τα μπακάλικα και οι φούρνοι γιατί αδικούνται από την πολιτεία…

Αλίμονο αν κλείνουν οι 200-300.000 βιοτεχνίες και μαγαζιά γιατί δεν συμφωνούν με το ασφαλιστικό και με την αύξηση του ΦΠΑ.

Για ποια οικονομία θα μιλάμε αν οι βιομηχανίες κλείσουν επειδή το κράτος τους χρωστάει 6 δισ. από ΦΠΑ και αγορές. Γιατί οι Τράπεζες δεν δανείζουν. Γιατί η κυβέρνηση, έστω και από λάθος, μας οδήγησε στα capital controls.

Τι θα παραδώσουμε στους νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και εργαζόμενους όταν οι διαφωνίες μας με την Πολιτεία καταστρέφουν και εκείνες τις μονάδες, εκείνες τις επιχειρήσεις που θέλουν να το παλέψουν .

Αυτό ακριβώς θα κάνουν οι αγρότες αν από εδώ και πέρα συνεχίσουν τα καπετανάτα… Αν εξακολουθήσουν να χλευάζουν την υπόλοιπη κοινωνία σαν να μην τους ενδιαφέρει.

Οι αγρότες έδωσαν μια μάχη. Έστω και με υπερβολές. Πολέμησαν για τα δίκια τους. Ζήτησαν διάλογο. Κέρδισαν τη μάχη. Πέτυχαν το διάλογο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το μισό υπουργικό συμβούλιο κάθισαν απέναντί τους για 5 ολόκληρες ώρες και συζήτησαν πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις και σκέψεις.

Έγινε μια αρχή. Κάθισαν στο τραπέζι, με τον πρωθυπουργό, και είπαν ό,τι είχαν να πουν. Τι άλλο θέλουν τώρα αυτοί που δεν ικανοποιήθηκαν; Να ρίξουν με το ζόρι την κυβέρνηση;

Να πάμε για εκλογές; Γιατί; Για να ανεβάσουν άλλους βουλευτές στις καρότσες να τους λένε ψέματα;

Ωραίος αγώνας μέχρι εσχάτων… Ωραίοι καπεταναίοι οι αγρότες. Να περάσει η χώρα ένα νέο τυφώνα που ακούει στο όνομα εκλογές. Να διαλυθεί η οικονομία. Να χρεωθούμε άλλα 70-80 δισ. σε δανεικά, λόγω νέων καθυστερήσεων, για να ανεβάσουν οι αγρότες άλλους βουλευτές στις καρότσες…

Θέλουν να εκδικηθούν τον Τσίπρα επειδή τους έλεγε ψέματα. Και ποιος ανέβασε τον Τσίπρα στην καρότσα. Ποιοί κούναγαν τα κόκκινα αγροτικά… σημαιάκια. Ποιοι έστηναν τα πανηγύρια και χόρευαν επειδή έριξαν τους προηγούμενους.

Δεν έγινε το πολιτικό σύστημα από μόνο του τόσο φαύλο. Βάλαμε και εμείς το χεράκι μας. Βολευτήκαμε και εμείς στην πάμπτωχη Ελλάδα με τα δανεικά και τους πλούσιους κατοίκους… με τα Καγιέν.

Εμείς είμαστε που θεωρήσαμε τσιράκια μας τους Βουλευτές. Εμείς είμαστε που ξεκοκαλίζαμε τα ΜΟΠ και επιδοτήσεις. Εμείς ουρλιάζαμε Τσοβόλα δώστα όλα… Εμείς είμαστε, είτε αγρότες είτε επαγγελματίες, που κάναμε λαθρεμπόριο με το αγροτικό πετρέλαιο.

Ο Τσίπρας κάθισε στο Τραπέζι με τους αγρότες. Άκουσε ότι του είπαν. Και είπε με την σειρά του αρκετά πράγματα. Τι δεν είπε; Αυτά που δεν μπορεί να κάνει. Αυτά που δεν γίνονται. Αυτά που δεν περνάνε στους δανειστές. Γιατί τώρα η Ελλάδα δεν δανείζεται για να σκορπάει σε κρατικούς μισθούς και συντάξεις ανηλίκων… Δανείζεται για να επιβιώσει. Εάν δεν ικανοποιούνται οι αγρότες ας συνεχίσουν να αγωνίζονται . Αλλά με διάλογο. Όχι σε βάρος μας. Γιατί έχουμε και εμείς τα προβλήματά μας. Νισάφι πια.

 

Πηγή : capital.gr