Τα όσα έχει μέχρι συμφωνήσει ο κ. Αναστασιάδης στις συνομιλίες αποκάλυψε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. «Έχω την ευθύνη και το καθήκον», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ «να ενημερώσω τους Κύπριους Πολίτες για όσα γίνονται πίσω από την πλάτη τους αναφορικά με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κυπριακός λαός», πρόσθεσε, «θα κληθεί με τη ψήφο του σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικό δημοψήφισμα είτε να σφραγίσει τη εθνική και φυσική του επιβίωση, είτε να προσυπογράψει τον αφανισμό του».

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «έχω καθαρή τη συνείδηση μου και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι πράττω το σωστό, αποφασίζοντας να ενημερώσω τον Κυπριακό λαό για όσα μέχρι τώρα συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί ως συγκλίσεις όπως καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου».

Μετά την εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διάβασε συγκεκριμένα αποσπάσματα από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου στα οποία αναφέρονται οι συγκλίσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Συνταγματικό Δικαστήριο, τη σύνθεση της Γερουσίας, τις ιδιότητες των πολιτών που θα ζουν στα δύο συνιστώντα κρατίδια, τον τρόπο επίλυσης του περιουσιακού, τη λειτουργία της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και τη φόρμουλα διορισμού ανώτατων αξιωματούχων, ενώ επεσήμανε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η ντε φάκτο παραμονή 114.000 εποίκων στο τ/κ συνιστών κρατίδιο.

  • Πιο κάτω παρατίθενται συνοπτικά τα κύρια σημεία όσων συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί, όπως αυτά καταγράφονται στα επίσημα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου:
  1. ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Συμφωνήθηκε όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ (4+4). Για συνταγματικά θέματα η επιλογή του προέδρου θα γίνεται με κλήρο από έναν κατάλογο ξένων δικαστών (εκτός Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας). Ο ξένος δικαστής θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

  1. ΓΕΡΟΥΣΙΑ
    Η σύνθεση του ανώτατου νομοθετικού σώματος θα συγκροτείται στη βάση εθνοτικής προέλευσης 50/50 με ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (20 + 20).
  2. ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
    Οι πολίτες θα έχουν τέσσερις κατηγορίες πολιτών με διαφορετικές ιδιότητες:
  • Όλοι όσοι θα έχουν την υπηκοότητα του τ/κ και του ε/κ συνιστώντος κράτους. Όλοι οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν όλα τα δικαιώματα τους κατοχυρωμένα.
    • Ο Ε/κ που θα μετακινείται στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία θα μπορεί να αιτείται να του παραχωρηθεί η τ/κ υπηκοότητα. Θα έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Τ.Α. και Ευρωεκλογές (όχι βουλευτικές, όχι Προεδρικές)
    • Όσοι θα έχουν μόνιμη εγκατάσταση αλλά δεν θα έχουν υπηκοότητα στη συνιστώσα πολιτεία θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    • Αυτοί που θα διαμένουν στο ένα συνιστών κράτος αλλά θα θεωρούνται ετεροδήμοτες και θα ψηφίζουν για τις εκλογές του άλλου συνιστώντος κρατιδίου.
  1. ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
    Η Επιτροπή Περιουσιακού (με αναλογία 1 Ε/κ προς 1 Τ/κ και 1 ξένο εμπειρογνώμονα που θα προεδρεύει) θα αποφασίζει στη βάση κριτηρίων και θα παίρνει απόφαση που θα καθορίζει ποιος θα έχει προτεραιότητα ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης.
  2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    Θα αποτελείται από 3+3 Ε/κ και Τ/κ. Θα υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία (2 προς 1) και η νικώσα ψήφος θα ανήκει στον Πρόεδρο.
  3. ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΡΑΤΟΥΣ
    Θα υπάρχει αναλογία 2:1 για όλες τις θέσεις διορισμού.
  • Από τα διαφορετικά σημεία των πρακτικών προκύπτει επίσης ότι έχει συμφωνηθεί η ντε φάκτο παραμονή 114.000 εποίκων στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία.