Η Deutsche Welle Turkish ανέφερε, ενόψει της σημερινής ορκωμοσίας του Τούρκου «υπέρ-προέδρου», ότι η πρόσληψη πολλών κορυφαίων κρατικών λειτουργών αναμένεται να μεταφερθεί στο Γραφείο Ανθρωπίνων Σχέσεων της τουρκικής Προεδρίας.

Οι υποψήφιοι θα στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο γραφείο και εκείνοι που θα επιλέγονται από την ομάδα του προέδρου θα έχουν πενταετή αρχική σύμβαση για κορυφαίους ρόλους σε πάνω από 500 διαφορετικές περιοχές του δημόσιου τομέα και αλλού.

Το ίδιο γραφείο μπορεί επίσης να αναλάβει την πρόσληψη των επικεφαλής για ορισμένους οιονεί επίσημους φορείς, μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο Τουρκικών Εξαγωγέων και η Τουρκική Ένωση Επιμελητηρίων και Ανταλλαγών, δήλωσε η DW, καθώς και τους επικεφαλής των οργανώσεων μικρών επιχειρηματιών και περιοχές του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, ο Γερμανικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας δήλωσε ότι οι οικονομικοί γραφειοκράτες δεν ήταν ικανοποιημένοι με την ιδέα, λέγοντας ότι η γνώση και η εμπειρία που δημιούργησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν σημαντική και ότι η αντικατάστασή τους με πολιτικά στελέχη θα μπορούσε να βλάψει την τουρκική οικονομία.

Οι μακροοικονομικές πολιτικές λειτουργίες όλων των υπουργείων που σχετίζονται με την οικονομία λέγεται ότι θα υπόκεινται σε ένα ενιαίο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (EPK) και φημολογείται ότι ο γαμπρός του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, ο νυν υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak, μπορεί να είναι επικεφαλής αυτού του φορέα.

Πηγή : simioseisexpol.com