Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά… Τελικά οι πληροφορίες για κοινό υποψήφιο των τριών από τους πέντε στον ενδιάμεσο επιβεβαιώθηκαν. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος πήρε χθες το πρόκριμα για υποψήφιος πρόεδρος για τις προεδρικές εκλογές του 2018, έχοντας τη στήριξη του Μαρίνου Σιζόπουλου και της Ελένης Θεοχάρους σε συνάντηση των πέντε ηγετών του ενδιάμεσου, που φιλοξενήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ. Στην «τριμερή» προσδοκούν ότι θα  προστεθεί και ο Γιώργος Περδίκης, αφού πρώτα λάβει την έγκριση από τα συλλογικά όργανα του κόμματός του, κλείνοντας έτσι το καρέ των κομμάτων του ενδιάμεσου. 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναμένεται να πάρει και τυπικά το χρίσμα του υποψηφίου από τα συλλογικά όργανα του κόμματός του και των υπόλοιπων δύο κομμάτων που τον προτείνουν, δηλαδή της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης. Η αρχή αναμένεται να γίνει την Πέμπτη με την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, η οποία θα εγκρίνει την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Το χθεσινό σενάριο ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς όλες οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών συνέκλιναν στο ότι μεταξύ των τριών κομμάτων υπήρχε μια καταρχήν συμφωνία για κοινή πορεία προς τις προεδρικές εκλογές με κοινό υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις. Ήταν επίσης κοινή εκτίμηση ότι θα έπρεπε να έκλεινε το κεφάλαιο της ονοματολογίας σύντομα, προκειμένου αφενός να μπει ένα τέρμα στα διάφορα σενάρια που μιλούσαν για διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου και αφετέρου να προλάβουν και τις διεργασίες σε άλλους κομματικούς χώρους πέραν του ενδιάμεσου.

Η κοινή γραμμή των τριών κομμάτων διαφάνηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση των πέντε στα γραφεία της ΕΔΕΚ. Τον λόγο αρχικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πήρε ως οικοδεσπότης ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της συνεργασίας των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου για μια νικηφόρα πορεία, κάνοντας λόγο και σε μετρήσεις που έγιναν. Σε κάποια στιγμή, τον λόγο έλαβε η Ελένη Θεοχάρους η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αφού έκανε αναφορά στις μετρήσεις, δήλωσε ότι αποσύρει τη δική της υποψηφιότητα και ότι προτείνει υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Στο σημείο αυτό, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, τον λόγο πήρε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ευχαριστώντας τους δύο για την στήριξη της υποψηφιότητάς του. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, ανέφερε στους υπόλοιπους ότι η πρόταση που είχε καταθέσει μέσω της επιστολής για μη κομματικό υποψήφιο δεν αποτελεί όρο για τη συνεργασία και δεν πρόκειται, όπως είπε, να αποτελέσει ο ίδιος την αιτία να διαβρωθεί η συνεργασία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματός του.
Στο θέμα των καλπών υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς Νικόλα Παπαδόπουλου. Κύκλοι του ΔΗΚΟ σημείωναν ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα καθορισμού αποτελέσματος στον ΔΗΣΥ και στο ΑΚΕΛ, ακυρώνει την υπόσταση του ενδιάμεσου και οδηγεί σε καθυστέρηση στη λήψη απόφασης που ευνοεί τον Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο θεωρούν ως τον κυριότερο ανθυποψήφιο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος με γραπτή δήλωση που ανέγνωσε κατόπιν συνεννόησης.

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, με γραπτή δήλωση της, ανέλυσε τους λόγους της απόφασής της. «Προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον για την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικών και στρατηγικής προς διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού, της Οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας του λαού, αποφάσισα όπως αποσύρω τη δική μου υποψηφιότητα και υποστηρίξω την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ, κρίνοντας ότι συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας», αναφέρει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπαίνει οριστικά τελεία στα σενάρια που ήθελαν μια συνεργασία η οποία θα συμπεριελάμβανε και τον Γιώργο Λιλλήκα, γεγονός όμως που δεν αποθαρρύνει τους ενδιάμεσους να κάνουν λόγο για πενταμερή, υπονοώντας ότι η υποψηφιότητα του δηκοϊκου προέδρου έχει τη στήριξη στελεχών της Συμμαχίας. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης παίρνει και τυπικά διαζύγιο από τους υπόλοιπους τέσσερις, ακολουθώντας τη δική του πορεία προς τις προεδρικές του 2018. Οι άλλοι τέσσερις απέρριψαν τις προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος πέραν από το θέμα του στησίματος καλπών είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε πρώτα να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο αρχών και σε κριτήρια και μετά να βάλουν στο τραπέζι ονόματα.

Πηγή : Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ