Η υπογραφή ενός μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Ιταλίας σηματοδοτεί την αυριανή τετραμερή της Λευκωσίας για την ενέργεια, στην οποία παρούσα θα είναι και η Ε.Ε. με εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια. Η παρουσία της Ε.Ε. κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς είναι αυτή που θα στηρίξει το όλο έργο, αποβλέποντας η ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει τον εναλλακτικό ενεργειακό της διάδρομο.

Ως γνωστόν, η Ε.Ε. χρηματοδότησε μελέτη η οποία έδειξε ότι ο αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη είναι βιώσιμος και συμφέρει.

Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη η οποία αφενός διασφαλίζει τον καθοριστικό ρόλο της Κύπρου στα ενεργειακά της περιοχής διευρύνοντας τις συμμαχίες, παράλληλα όμως ενδυναμώνει πολιτικά τη θέση της, έναντι των όσων κατά καιρούς προβάλλονται από διάφορους για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Το επίκεντρο της αυριανής συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών, θα είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός ΕastMed. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, προς αυτή την κατεύθυνση θα υπογραφεί και το μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο θα αναφέρει ότι οι τέσσερις χώρες δεσμεύονται, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν με μία διακρατική συμφωνία για τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Θα είναι δηλαδή μια αντίστοιχη συμφωνία όπως στην περίπτωση με την Αίγυπτο, με την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση των όρων της. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των τεχνοκρατικών ομάδων συνάντηση στις 21 Δεκεμβρίου για την τελική συμφωνία.

Η σημερινή συνάντηση είναι η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί αυτή του Ισραήλ. Η πολιτική σημασία της υπογραφής αυτού του μνημονίου συναντίληψης κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, καθώς σε τέτοιου είδους μεγαλεπήβολα έργα, όπως είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, οι εταιρείες επιζητούν ένα σταθερό περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ των χωρών και να μην υπάρχουν διαφωνίες ή γκρίζες ζώνες όσον αφορά στην ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο της τετραμερούς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα γίνει επίσης και παρουσίαση της μέχρι τώρα μελέτης για τον EastMed από την ανάδοχο εταιρεία και θα εξηγηθεί το πώς προχωρούν από εδώ και πέρα οι εργασίες.

Φρίξος Δαλίτης  
Πηγή : philenews.com