H εγκατάσταση του  Recep Tayip Erdogan ως επικεφαλής του νέου εκτελεστικού προεδρικού συστήματος της Τουρκίας χαιρετίστηκε ως «σκοτεινή μέρα για δημοκρατία» από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Γερμανίας, ενώ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro χαιρέτησε τον Τούρκο ισχυρό ηγέτη ως «ηγέτη του νέου πολυπολικού κόσμου»,.

Η τελετή εγκαινίων στη Άγκυρα αργά τη Δευτέρα εισήγαγε μια πανίσχυρη προεδρία για την Τουρκία, τελικά τερματίζοντας την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ενώ τα σχέδια του Erdogan για πλήρη εκτελεστική εξουσία, επαινούνται από τους συμμάχους του στην Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Βενεζουέλα, απαντήθηκαν με τη σιγή της Δύσης και με προσοχή και ανησυχία από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τους ξένους επενδυτές.

Ο Γερμανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Deutsche Welle παρουσίασε μια λιγότερο ενθουσιώδη άποψη σε ένα δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αποκαλώντας την ορκωμοσία στην τελετή ως μια «σκοτεινή μέρα για δημοκρατία» και προσθέτοντας: «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ μια εικόνα τέλεια δημοκρατία σε οποιοδήποτε σημείο των 90 χρόνων της ύπαρξης της. Ωστόσο, η εκτεταμένη αποδυνάμωση του κοινοβουλίου έθεσε τελικά τη χώρα στην ίδια κατηγορία με την Αίγυπτο ή τη Ρωσία «.

Ο Maduro ήταν ένας από τους 22 αρχηγούς κρατών που παρακολούθησαν την τελετή και χαιρέτισαν τον οικοδεσπότη του. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Balkan Insight σημείωσε το μεγάλο αριθμό βαλκάνιων ηγετών που παρέστησαν στην τελετή, υποδεικνύοντας ότι ήταν ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή και αντιπαραβάλλεται με την έλλειψη παρόντων δυτικών ηγετών.

Άλλοι επικεντρώθηκαν στις μελλοντικές προκλήσεις καθώς και στην πορεία του Erdoğan που είναι πιθανό να εκτελέσει τώρα ό,τι υποσχέθηκε πριν αναλάβει τις νέες εξουσίες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός του Qatari Al-Jazeera υπογράμμισε τα σχόλια που έκανε ο Erdoğan μετά την ορκωμοσία στην τελετή, υποσχόμενος να βελτιώσει την Τουρκία σε κάθε π.

«Ο Ερντογάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει επείγοντα ερωτήματα στην Τουρκία, όπως η μοίρα περισσότερων από 3 εκατομμυρίων συρίων προσφύγων στη χώρα, η πρόοδος του πολέμου πέρα ​​από τα σύνορα, η παραπαίουσα οικονομία και το αποδυναμωτικό νόμισμα», γράφει ο δημοσιογράφος Kareem Shaeen στα βρετανικά εφημερίδα Guardian.

Ο Seth Frantzman έγραψε στο Jerusalem Post: «Ο νέος στόχος του Ερντογάν υπόσχεται να αναζωογονήσει την επιρροή της Τουρκίας στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή, μετά από χρόνια αναταραχής που αντιμετώπισεμια προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016 και διεύρυνε την εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Συρία».

Η σύνθεση του νέου γραφείου του Erdoğan, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, ήταν ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, καθώς παρέχει συμβουλές για τη μελλοντική πορεία της Τουρκίας. Ο διορισμός του γαμπρού του Erdogan, Berat Albayrak ως υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την προσοχή, με τον Τούρκο ανταποκριτή του BBC, επισημαίνοντας ότι οι υποψήφιοι για τη φιλικότερη προς την αγορά υποψήφιοι παραλείφθηκαν για τη θέση.

Πηγή : simioseisexpol.gr