Της Εύας Παπαδοπούλου

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ (1)

Γοητευμένη από την πλούσια φύση, αλλά και τους νέους φίλους που γνώρισα στην Αυστραλία, ξεκινάω για μια νέα περιπέτεια στην Νέα Ζηλανδία: την χώρα των Μαορί και των 60 εκατομμυρίων προβάτων!

Η Νέα Ζηλανδία – γνωστή ως  «Αοτεαρόα», που στην γλώσσα των ιθαγενών  Μαορί σημαινει, «Γη του Μακρινού Λευκού Σύννεφου»- είναι νησιωτική χώρα στο νότιο – δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, η οποία αποτελείται από δύο κύρια τμήματα ξηράς, το Βόρειο και το Νότιο Νησί και από πολυάριθμα μικρότερα.

Επειδή, η Νέα Ζηλανδία, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση  από τις  άλλες ηπείρους, είναι από τις πιο πρόσφατα αποικισμένες μεγάλες περιοχές της γης.

Με ήπιο θαλάσσιο κλίμα, το έδαφος της Νέας Ζηλανδίας καλύπτεται ως επί το πλείστον από δάση και λιβάδια. Η μεγάλη ποικιλία στην μορφολογία του εδάφους δημιουργεί ένα εξαιρετικά δραματικό τοπίο το οποίο προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ έχει γίνει χώρος δράσης για μια σειρά από Χολιγουντιανές κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, όπως «Ο βασιλιάς των δαχτυλιδιών», «Νάρνια» κ.α.

Δεύτερα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Προσγειώνομαι στο Βόρειο Νησί, στο Οκλαντ, την μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας. Σύγχρονη πόλη, οικείο σκηνικό για μια μέρα ξεκούρασης με δυτικού τύπου φαγητό και καταπληκτικό νεοζηλανδέζικο κρασί!

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Το επόμενο πρωί, ξεκίνημα για ένα οδοιπορικό 3 εβδομάδων και στα δυο νησιά. Στην διάρκεια της διαδρομής, γνωρίζω την Ανν – μια καταπληκτική 45αρα Ιρλανδέζα ομοιοπαθητικό στο επάγγελμα – που ταξιδεύει εδώ και 4 μήνες. Αποφασίζουμε να  συνεχίσουμε μαζί το ταξίδι.

Φτάνουμε στη Hahei. Πρώτη μου σκέψη να ακολουθήσω την εκπληκτική πεζοπορία προς το φημισμένο Cathedral Cove.

Πρόκειται για μαγική παραλία με μια σπηλιά, μικρούς καταρράκτες και παράξενους σχηματισμούς  βράχων (Είναι ένα από τα τοπία που εμφανίζονται στην ταινία «Το χρονικό της Ναρνια»).

Το τοπίο με αφήνει άφωνη. Είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη που έχω δει.

Αν και Σεπτέμβρης, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ‘από κάτω’ έχουμε ακόμα  χειμώνα προς άνοιξη και κάνει πολύ κρύο (3 με 10 C).

Ένα κρύο που το ένοιωσα βαθιά στο πετσί μου εκείνο το απόγευμα γυρνώντας με το μαγιό από την παραλία «του ζεστού νερού» στο Μέρκουρι Μπέι.

Το Μέρκουρι Μπέι, είναι  μια παραλία, όπου όταν κατεβαίνει η παλίρροια, λόγω των υπόγειων θερμών πηγών, μπορείς να σκάψεις στην άμμο και να δημιουργήσεις τα δικά σου, προσωπικά, θερμά λουτρά, κάτι σαν την Αιδηψό αλλά με πιο πολύ κόπο!

Τέταρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ροτορούα. Πόλη στο κέντρο του Βόρειου  νησιού με βασικό αξιοθέατο τα εντυπωσιακά γεωθερμικά φαινόμενα, όπως πίδακες νερού που εκρήγνυται, καυτές λίμνες, και κοχλάζουσα λάσπη. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και χωριά των Μαορί.

Οι Πολυνήσιοι εγκαταστάθηκαν Νέα Ζηλανδία το 1250-1300 μ.Χ. και  ανέπτυξαν ξεχωριστό πολιτισμό που ονομάστηκε Μαορί. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι εμφανίστηκαν το 1642 οδηγημένοι από τον Αμπελ Γιάνσζόουν Τάσμαν.

Σήμερα ο πληθυσμός της χώρας είναι κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής, με τους Μαορί να αποτελούν την μεγαλύτερη μειονότητα (15%).

Οι Μαορί έχουν αναπτύξει  μια μοναδική κουλτούρα με τη δική τους γλώσσα και  πλούσια μυθολογία. Διακρίνονται επίσης στις τέχνες , ενώ έχουν σχηματίσει  μια φυλετική κοινωνία βασισμένη στην κουλτούρα της Πολυνησίας ως προς την οργάνωση  και τα κοινωνικά ήθη και έθιμα.

Την τελευταία 20 ετία, η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον πολιτισμό των Μαορί, έχει αναδείξει τις παραδοσιακές τέχνες τους, όπως χάραξη, ύφανση και τατουάζ οι οποίες έγιναν πλέον ευρύτερα γνωστές στον κόσμο. Όπως , αυτό που λέμε «τράιμπαλ» στα τατουάζ, προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία.

Για παράδειγμα η σπείρα – (Koru): Το σπιράλ σχήμα Koru είναι ένα πολύ δημοφιλές σύμβολο της φυλής Μαορί. Το σχήμα με τη μορφή σπείρας που ξεδιπλώνεται, είναι εμπνευσμένο από τα φύλλα της φτέρης και συμβολίζει το νέο ξεκίνημα στη ζωή.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου  2010

Μετά από μια ατελείωτη διαδρομή, μέσα από πυκνά δάση φτάσαμε στο Blue Duck Lodge. Μια τεράστια φάρμα με μεγάλες εκτάσεις βοσκότοπων και αμέτρητα πρόβατα περιτριγυρισμένη από το δάσος

Η γεωγραφική απομόνωση της Νέας Ζηλανδίας για 80 εκατομμύρια χρόνια  δημιούργησε  μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, τα οποία εξελίχθηκαν από την άγρια  φύση ή από τους οργανισμούς που έφτασαν στην χώρα,  είτε  μέσα από την θάλασσα, είτε μέσα από τον  αέρα.

Στα δάση κυριαρχούσαν τα πουλιά, ενώ η έλλειψη αρπακτικών και θηλαστικών, οδήγησε ορισμένα είδη πτηνών, όπως το Κίουι, να χάσει τα φτερά του. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα πτηνά εξαφανίστηκαν μετά την άφιξη των Ευρωπαίων αποίκων οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους θηλαστικά και στα δυο νησιά.

Πριν από την άφιξη των αποίκων, περίπου το 80 % της γης κάλυπταν πυκνά δάση. Σήμερα πλέον, μετά την συστηματική αποψίλωση τους ώστε να δημιουργηθούν τόποι κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, το δάσος περιορίστηκε  σημαντικά, καταλαμβάνοντας μόνο το 23% της γης.

Δάση ή γρασίδι, η Νέα Ζηλανδία είναι μια πανέμορφη καταπράσινη χώρα.!

Η βροχή ατελείωτη. Ωστόσο, η  Ανν και εγώ, απτόητες, επιμένουμε να κάνουμε φουλ περιήγηση στις εγκαταστάσεις και την περιοχή γύρω από την φάρμα, καταλήγοντας να βουτηχτούμε μέσα στην λάσπη, από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Το βράδυ, το περάσαμε δίπλα στο τζάκι, πίνοντας ζεστή σοκολάτα με τους ιδιοκτήτες της φάρμας να μας λένε ιστορίες για τα ζώα, την φύση και την ζωή!

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου  2010

Ο καιρός συνεχίζει να μην είναι με το μέρος μας, αλλά εμείς έχουμε αποφασίσει να περάσουμε όμορφα έτσι κι αλλιώς!!

Ο σκοπός μας σήμερα, να κάνουμε την περίφημη πεζοπορία του Τονγκαρίρο. Το Tongariro Crossing, είναι ένα από τα πιο θεαματικά κομμάτια της Νέας Ζηλανδίας. Θεωρείται δημοφιλής προορισμός των τουριστών όχι μόνο σαν σημαντικό αξιοθέατο, αλλά και γιατί είναι ένα φυσικό μνημείο.

Η πεζοπορία των 19,4 χιλιομέτρων οδηγεί σε μια περιοχή γνωστή για την άγονη ομορφιά της η οποία θυμίζει σεληνιακό τοπίο, γεννημένο από  ηφαιστειακά ασυνήθιστα γεωλογικά χαρακτηριστικά, και ορατή ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο καιρός και αυτήν την φορά μας τα χάλασε. Ήταν τόσο άσχημος, ώστε αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε την πεζοπορία. Αυτομάτως, η Νέα Ζηλανδία μπαίνει στη λίστα, του… ‘ΘΑ ΞΑΝΑ- ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ’!

Το κρύο και το χιονόνερο, δεν πρόκειται να μας ακινητοποιήσει. Αποφασίζουμε το απόγευμα, να απολαύσουμε υπαίθριο ζεστό Jacuzzi, μαζί με άλλους ταξιδιώτες… ώσπου σε κάποια φάση αρχίζει να αστράφτει και να βροντάει. Αποτέλεσμα, να πεταχτούμε όλοι έξω από το νερό, πριν μας χτυπήσει κεραυνός!

Ο καιρός στη Νέα Ζηλανδία δεν με θέλει καθόλου! Όλο κόντρα μου πάει!

Σαββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Γουέλινκγτον, επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας. Μεγάλη, εντυπωσιακή παραθαλάσσια πόλη, με ένα τεράστιο λιμάνι που σφύζει από ζωή.

Σημαντική εμπειρία, η επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Ιστορίας «ΤεΠαπα», όπου μπορείς να δεις, από πολιτισμικά εκθέματα των Μαορί, μέχρι το γιγάντιο καλαμάρι! Μπορείς να δεις και να μάθεις τα πάντα για την Νέα Ζηλανδία , παρουσιασμένα με ένα μοντέρνο μοναδικό τρόπο! Εξαιρετικό!

Καινούρια λέξη: Κια Όρα. Στην γλώσσα των Μαορί σημαίνει «Γεια σου» και χρησιμοποιείται γενικότερα στη Νέα Ζηλανδία.

Καινούρια γεύση: Παραδοσιακό φαγητό στο χωριό των Μαορί: κρέας και λαχανικά, μαγειρεμένα σε γεωθερμικούς φυσικούς φούρνους (τρύπες μέσα στη γη!!)

Καινούριος ήχος: Σίγουρα σε ένα σόου, όπου άκουσα παραδοσιακά τραγούδια των Μαορί, τραγουδισμένα από μια γυναίκα με μαγική φωνή!

new-zealand-1_1

1: Όκλαντ, άποψη μιας σύγχρονης πόλης

new-zealand-1_2

2: Όκλαντ: 17.461 χλμ μακριά από το σπίτι στην Αθήνα!

new-zealand-1_3

3: Πανέμορφα τυπικά τοπία της Νέας Ζηλανδίας

new-zealand-1_4

4: Θερμές πηγές στο Μέρκουρι Μπέι

new-zealand-1_5

5: Χωριό των Μαορί χτισμένο μέσα στις θερμές πηγές.

new-zealand-1_6

6: Λεπτομέρεια από εκκλησία σε χωριό των Μαορί

new-zealand-1_7

7: Πίδακες καυτού νερού ανατινάζονται από το έδαφος

new-zealand-1_8

8: Ορμητικά ποτάμια

new-zealand-1_9

9: Σκοποβολή… με τσεκούρι, στη φάρμα της Γκρι Πάπιας!

new-zealand-1_10

10: Πριβέ ξενώνας για τους επισκέπτες της φάρμας!

new-zealand-1_11

11: ‘Σκληρή’ δουλειά στη φάρμα!

new-zealand-1_12

12: Προσοχή Κιούι! (είναι πουλιά που δεν πετάνε)

new-zealand-1_13

13: Χαρακτηριστική γκριμάτσα χορευτή Μαορί: η γλώσσα έξω και τα γουρλωτά μάτια, είναι για εκφοβισμό! Παραδοσιακές γκριμάτσες από την εποχή οπού οι φυλές πολεμούσαν μεταξύ τους!

new-zealand-1_14

14: Γεωθερμικό φαινόμενο: κοχλάζουσα λάσπη

new-zealand-1_15

15: ‘Φούρνος’

new-zealand-1_16

16: Θερμή πηγή. Για την ακρίβεια καυτή πηγή, όπου το νερό βράζει κανονικά. Η λευκή λεπτομέρεια αριστερά είναι μια σακούλα με ρύζι!