Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ενώπιον του ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, έθεσε εμμέσως θέμα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο.

«Ποιο είναι το δικό σου νησί; Ποιο είναι το δικό μου νησί; Δεν θέτουμε τέτοια θέματα όταν πρόκειται για θέματα διάσωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις στην ζώνη των 6 ν.μ. «Κάθε πλευρά έχει τα δικά της νομικά επιχειρήματα» είπε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Δεν θέτουμε τέτοια θέματα και νομίζω ότι πρέπει πολύ καλά να ξεχωρίσουμε την ανθρώπινη από την πολιτική διάσταση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας».

Η αντίδραση του Ελληνα ΥΠΕΞ ήταν μάλλον χλιαρή καθώς ανταπάντησε ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».

Κύκλοι του ΥΠΕΞ ανέφεραν αργότερα, πως η μετάφραση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου δεν έγινε «λέξη προς λέξη». Και προσέθεταν πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις του έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική πλευρά της διάσωσης και πως σε κάθε περίπτωση Δευτέρα και Τρίτη θα υπάρχει η δυνατότητα αναλυτικών συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη συνάντηση των Τσαβούσογλου-Κοτζιά, τέθηκαν όλα τα θέματα, από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και την προσφυγική κρίση μέχρι το Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας, οι δύο υπουργοί εξωτερικών συμφώνησαν ότι η προσφυγική κρίση έχει διεθνείς διαστάσεις.


Πηγή:
 iefimerida.gr