Σιζόπουλος: «Αν αμφισβητήσουν αυτά που λέω»
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μενελάου

Με την δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου και την αναταραχή που έφερε στην πολιτική σκηνή, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ήταν το πρόσωπο των ημερών.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλά στην «24» για τους λόγους που το έκαναν να προβεί στην δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, τι απαντάει στις επικρίσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων και ποια είναι τα επόμενα βήματα της ΕΔΕΚ.
24: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να προχωρήσετε στην δημοσιοποίηση των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου;
«Τρείς ήσαν οι βασικοί λόγοι:
– Η απροθυμία του Προέδρου να ενημερώσει αντικειμενικά τους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν μια σημαντική απόφαση που αφορά το μέλλον της πατρίδας-μας και την ασφάλεια των μελλοντικών γενιών, καθώς και η προσπάθειά-του να «ωραιοποιήσει» τα όσα συνομολόγησε με τον κο Ακιντζί κατά την ομιλία-του στη Βουλή, αποσιωπώντας ουσιαστικά την πραγματικότητα.
– Η υποχρέωση έναντι των πολιτών να γνωρίζουν την πραγματικότητα για το εθνικό-μας θέμα. Τί συζητείται και τί συναποφασίζεται πίσω από τις πλάτες-τους. Είναι αδιανόητο όλοι οι άλλοι να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα συζητούνται στις συνομιλίες και ποιές είναι οι συγκλίσεις ή και τα συμφωνηθέντα και ο μόνος που τα αγνοεί να είναι ο λαός.
– Η προσπάθεια του Προεδρικού να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητα των όσων ανέφερα κατά την πορεία ενημέρωσης των πολιτών που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η ΕΔΕΚ, με υποχρέωνε να επιβεβαιώσω την αξιοπιστία-μου. Όταν το προεδρικό δεν τολμούσε να δώσει στη δημοσιότητα τα όσα συμφωνήθηκαν, δεν είχα άλλη επιλογή από την ανάγνωση μέρους των πρακτικών για να κρίνει ο ίδιος ο κυρίαρχος λαός.
Θα είχα άδικο εάν αποκάλυπτα είτε την τακτική της πλευράς-μας στις συνομιλίες, είτε τις διεκδικήσεις ή/και τις προθέσεις συμβιβασμού σε κάποια κεφάλαια, πράγμα το οποίο δεν διέπραξα. Απόρρητο δεν μπορεί να θεωρείται κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουν και αποτελεί συμφωνία με τον «αντίπαλο».

24: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την κίνησή σας ως «πράξη απαράδεκτη και υπονομευτική», ενώ ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως δώσατε «απρόσμενα ‘όπλα’ στον κ. Ακιντζί». Τι απαντάτε;

Δηλώσεις αποτέλεσμα πανικού και εκνευρισμού. Εάν μέχρι σήμερα υπάρχει μια υπονομευτική πράξη ενάντια στο Εθνικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) αυτή προέρχεται από το ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο ΔΗΣΥ είναι το μόνο κόμμα που μέχρι σήμερα αποχώρησε 4 φορές από το Ε.Σ. και μάλιστα και επί προεδρίας του κου Αναστασιάδη. Απρόσμενα όπλα είναι αυτά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέφερε στον κο Ακιντζί, όπως η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τα όσα μέχρι σήμερα συμφώνησε, όπου πέραν από την πολιτική ισότητα που προσέφερε σε πολλούς τομείς αυτή είναι και αριθμητική, εξισώνοντας ουσιαστικά το 18% με το 82%.
24: Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι σε δηλώσεις του ο τ/κ ηγέτης επιβεβαίωσε τα όσα δημοσιοποιήσατε;
Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες-του. Είναι γεγονός ότι ο κος Ακιντζί με τις δηλώσεις-του με επιβεβαίωσε, την ίδια ώρα όμως αποδόμησε το «φίλο-του» τον κο Αναστασιάδη. Μάλιστα έκανε και ένα βήμα παρακάτω. Αποκάλυψε ότι κάποιος για να γίνει «υπήκοος» του άλλου «συνιστώντος κρατιδίου» θα πρέπει να γνωρίζει και την αντίστοιχη γλώσσα. Επιπρόσθετα επιβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συζητηθεί τα βασικά κεφάλαια του κυπριακού στα οποία η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδώσει οφέλη στη δική-μας. Η μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών και οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν οφείλονται στις παραχωρήσεις του Προέδρου. Το «πάρε-δώσε» στην ουσία έχει μετατραπεί σε «δώσε».

24: Σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε ότι θα συνεχίσετε να ενημερώνετε τον λαό χωρίς να αποκαλύπτετε έγγραφα. Πως σκοπεύετε να το κάνετε;

Με δημόσιες τοποθετήσεις και συγκεντρώσεις πολιτών που συνεχίζονται με ιδιαίτερη επιτυχία. Εάν και εφόσον ο Πρόεδρος ή οι συνεργάτες-του με αμφισβητήσουν ουσιαστικά με υποχρεώνουν να επαναλάβω την ανάγνωση.

24: O Mark Twain είχε πει: «Πίστη στην πατρίδα, πάντα. Πίστη στην κυβέρνηση, όταν το αξίζει.». Εμείς στην Κύπρο θα έπρεπε να έχουμε πίστη στην κυβέρνηση Αναστασιάδη;

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Mark Twain. Η ΕΔΕΚ έχει τονίσει πολλές φορές ότι τον πολιτικό Ν. Αναστασιάδη δεν τον εμπιστεύεται. Η άρση της εμπιστοσύνης είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών του Προέδρου
– Αθέτησε προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις-του
– Ήταν υπεύθυνος για το κούρεμα των καταθέσεων
– Αθέτησε την υπογραφή-του
– Κατήγγειλε την πατρίδα-μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
– Ήταν ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και με τα όσα μέχρι σήμερα έχει συνομολογήσει στις συνομιλίες ουσιαστικά επιχειρεί την επαναφορά-του

24: Όσον αφορά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, πως σχολιάζετε την κίνηση αυτή από την Κυβέρνηση;

Η εξέλιξη του θέματος επιβεβαιώνει ότι η εξαγγελία της μείωσης της στρατιωτικής θητείας αποτελεί ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης και του ΔΗ.ΣΥ. , προσπαθώντας να αξιοποιήσει τις ευαισθησίες γονιών και εφήβων. Η προχειρότητα είναι φανερή. Δεν υπήρξε καμμιά προετοιμασία, δεν υπάρχει σχέδιο κάλυψης των τυχόν κενών που θα παρουσιασθούν από την εφαρμογή του μέτρου, η φερόμενη ως μελέτη δεν έχει σχέση με τη μείωση της θητείας, αλλά με τη νέα δομή και τον εκσυγχρονισμό της Ε.φ. Επιπρόσθετα προκάλεσε αχρείαστη αναστάτωση στους κληρωτούς που υπηρετούν τη θητεία καθώς και στο μόνιμο προσωπικό της Ε.Φ. Για ακόμα ένα σοβαρό θέμα η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ως συνήθως με επιπολαιότητα.

24: Ποιες είναι οι βλέψεις σας για το μέλλον του κόμματος; Πως σκοπεύετε να μεγαλώσετε τα ποσοστά σας;

Η νέα ηγεσία του κόμματος έχει καθορίσει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του κόμματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθορίστηκε περιορισμός στις θητείες των κομματικών και πολιτειακών αξιωματούχων με στόχο την ανανέωση ολόκληρης της κομματικής δομής. Καθιερώθηκε νέος τρόπος οικονομικής διαχείρισης. Επιχειρείται διοικητική και οργανωτική αναδιοργάνωση. Καλύτερη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων και της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος το κόμμα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας προϋποθέτει χρόνο, συντονισμό και καλές προθέσεις από το σύνολο του κόμματος. Ήδη τα πρώτα θετικά μηνύματα είναι εμφανή. Θα συνεχίζουμε χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Έχουμε μία και μόνη επιλογή. Να πετύχουμε. Αυτό επιβάλλει η ιστορία του κόμματος. Αυτό απαιτούν οι δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία τη συνέχεια της οποίας οφείλουμε να υπερασπισθούμε με όλες-μας τις δυνάμεις.

24: Πότε αναμένεται η ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και ποια τα κριτήρια της επιλογής των υποψηφίων;

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα τα οποία καθορίστηκαν από τον περασμένο Σεπτέμβρη τα ψηφοδέλτια πρέπει να ανακοινωθούν το τελευταίο 10ημερο του Μάρτη. Προσπάθεια είναι σε αυτά να περιλαμβάνονται στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό νέοι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έμπειρα στελέχη, να καλύπτονται γεωγραφικές ανάγκες και κατά το δυνατόν όλες οι κοινωνικές ομάδες.

Πηγή : .24h.com.cy

Κυβέρνηση: Δεν θα ασχοληθούμε με τις «αποκαλύψεις» Σιζόπουλου

«Όταν και εφόσον καταλήξουμε σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού ο λαός θα έχει την ευκαιρία να έχει πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση» ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά και από τις αποκαλύψεις μέρος των εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου από τον Μαρίνο Σιζόπουλο

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «για τα όσα ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε σήμερα, η Κυβέρνηση θέλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα όσα δήθεν αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Εκείνο που η Κυβέρνηση επιθυμεί να συστήσει είναι υπομονή, υπευθυνότητα και ευθύνη, και όταν και εφόσον καταλήξουμε σε σχέδιο λύσης του Κυπριακού ο λαός θα έχει την ευκαιρία να έχει πλήρη και εξαντλητική ενημέρωση. Και τότε και μόνον τότε ο καθένας θα μπορεί σφαιρικά να κάνει τις οποιεσδήποτε συγκρίσεις» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος για να προσθέσει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ωστόσο να επαναλάβει για άλλη μια φορά με τον πλέον κατηγορηματικό και έντονο τρόπο ότι, ο σεβασμός του είναι απόλυτος για την απόφαση του κυπριακού λαού το 2004 να απορρίψει το σχέδιο Ανάν με ποσοστό 76%.

Πηγή : kathimerini.com.cy