Του ΣΩΤΗΡΗ ΡΙΖΟΥ*
rizos_ste 

«Η δημόσια τάξη στη χώρα μας υποφέρει από την ασυνέχεια και την ανοχή στα “άβατα” και της «άσυλα”. Τα «άβατα” και τα «άσυλα» είναι πλησίον μας, καταρρακώνουν τη ζωή της πρωτεύουσας, αμαυρώνουν την όποια αισθητική της, καταστρέφουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την αυθεντία του Κράτους. Αναιρούν τον ζήλο των αστυνομικών για την επιτέλεση της αποστολής τους και γεννούν ένα αμείλικτο ερώτημα, το οποίο πρέπει κάποτε να απαντηθεί: η χωλή δημόσια τάξη της χώρας οφείλεται σε ανικανότητα της ελληνικής αστυνομίας ή στα δεσμά που της επιβάλλει η ελληνική πολιτική τάξη;».

Με αυτή τη συμπερασματική αποτίμηση  ο επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτ. Ρίζος,  έκλεισε τη δημόσια τοποθέτησή του με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Αναστάσιου Δημοσχάκη, αναφερόμενος σε καίρια θέματα που αφορούν ουσιώδεις πτυχές της ασφάλειας της χώρας και της δημόσιας ασφάλειας, επιχειρώντας να ταράξει τα νερά και να θέσει προς προβληματισμό πρακτικές άλλων χωρών αλλά και να τονίσει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής.

Με γνώμονα την πραγματικότητα και τις ανάγκες για υπερβάσεις σε καίριους τομείς, όπως το μεταναστευτικό αλλά και σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας τάξης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τοποθετήθηκε για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το άλφα και το ωμέγα για την προσέγγιση του τεράστιου αυτού θέματος «αποτελεί η αρχή της διαφυλάξεως των συνόρων της χώρας, η οποία, όπως τόνισε, παρά τις διαδεδομένες κατά καιρούς ανοησίες, αποτελεί το βασικό στοιχείο του κράτους και της κυριαρχίας του».

Κατά τον επίτιμο Πρόεδρο του ΣτΕ «ατυχώς οι αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν στην περίοδο της κρίσεως, εμπόδισαν την ορθολογική διαχείριση του μεγάλου προβλήματος της παράνομης μεταναστεύσεως. Επικράτησαν σε μεγάλο βαθμό απόψεις με χαρακτηριστικά θεολογίας και ανάμειξη ηθικών χαρακτηρισμών, πράγματα εχθρικά προς την πολιτική και τον ορθό λόγο».

Ο κ. Σωτ. Ρίζος επεσήμανε πως για τη διόγκωση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, πέραν των άλλων, ευθύνες αποδίδονται και στην πολιτική που ασκήθηκε για το θέμα από την γερμανίδα καγκελάριο, «η οποία, όπως επισήμανε, δεν μπόρεσε να υπολογίσει ούτε τις αντιδράσεις πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ούτε τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας των γερμανών πολιτών».

Κι αν, όπως πρόσθεσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, «η αντίληψη της Καγκελαρίου ότι το δίκαιο του ασύλου δεν επιτρέπει την θέση αριθμητικών περιορισμών στις μεταναστευτικές ροές έχει καταρριφθεί ήδη στη Γερμανία από σημαντικούς πολιτικούς και κορυφαίους θεωρητικούς του δικαίου, οι βλάβες για ένα καλώς οργανωμένο κράτος, όπως η Γερμανία, μπορούν σχετικώς εύκολα να απορροφηθούν, όμως για ένα αδύναμο κράτος σε κατάσταση διαρκούς οικονομικής και πολιτικής κρίσεως, όπως η χώρα μας, οι βλάβες είναι ανήκεστες».

Η μεγαλύτερη διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου Δημοσχάκη και εξ αφορμής σχετικού κεφαλαίου, όπου ο συγγραφέας αναλύει τα αίτια και τις συνέπειες των τραγικών γεγονότων της Αθήνας το 2008, ο κ. Ρίζος χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά «ως την πλέον συνταρακτική διαταραχή της δημόσιας τάξεως στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Δημοκρατίας του 1975, γεγονός πρωτοφανές για ευρωπαϊκό κράτος».

Προσεγγίζοντας τις συνέπειες των γεγονότων εκείνων, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι επλήγη η αυθεντία του κράτους στις συνειδήσεις των πολιτών και των αστυνομικών οργάνων, ενώ ανέφερε ότι «είναι χαρακτηριστικό των ατελειών του ελληνικού κράτους, η παντελής έλλειψη επεξεργασίας των δεδομένων της κρίσεως εκείνης».

Μάλιστα προς επίρρωση των θέσεων του, καταδεικνύοντας τις ελλείψεις σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων που δοκιμάζουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ο κ. Ρίζος αναφέρθηκε εν συντομία σε ανάλογα τραγικά περιστατικά που έλαβαν χώρα το 2011 στη Μεγάλη Βρετανία,τότε που δολοφονήθηκε νεαρός από σφαίρα αστυνομικού στο Tottenham του Λονδίνου, όπου εκδηλώθηκε κύμα βίας και ταραχών και κράτησαν αρκετές ημέρες.

«Η αντιμετώπιση των βανδαλισμών», τόνισε ο κ. Ρίζος, «από τις δυνάμεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και από την πολιτική ηγεσία υπό τον Cαmeron, υπήρξε η εκ διαμέτρου αντίθετη προς όσα συνέβησαν εδώ. Ο πρωθυπουργός εκεί πρωτοστατεί στην ηθική ενίσχυση της Αστυνομίας και καλεί στο Λονδίνο 10 χιλιάδες αστυνομικούς από τις επαρχιακές πόλεις προς ενίσχυση των δυνάμεων των 6 χιλιάδων του Λονδίνου. Ο Αρχηγός των Εργατικών Ed Miliband παρέχει πλήρη στήριξη στην Μητροπολιτική Αστυνομία. Οι ταραχές διαρκούν από τις 6 ως τις 11 Αυγούστου, 3.100 άτομα συλλαμβάνονται, από αυτά αμέσως σε ποινικά δικαστήρια παραπέμφθηκαν 1.566 και μέχρι τον Αύγουστο του 2012, σε ένα χρόνο δηλαδή, είχαν καταδικαστεί 1.292 άτομα σε ποινές στερητικές της ελευθερίας τους που ξεπέρασαν συνολικά τα 1.800 έτη, με μέσο όρο 16,8 μήνες».

«Με αυτές τις ελάχιστες υπομνήσεις», κατέληξε ο κ. Ρίζος, «είναι τελείως περιττό να επιχειρήσει κανείς συγκρίσεις μεταξύ των δυο κρατών και των αντιλήψεων που επικρατούν για τη λειτουργία του κράτους και το δικαίωμα των πολιτών σε ασφάλεια».

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ σε φαινόμενα γενικευμένης ανομίας με την ύπαρξη «άβατων» παρανομίας, όπως η υπόθεση με τα Ζωνιανά και την επέμβαση της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε το 2008.

Το πρόβλημα αυτό που απασχολούσε την ΕΛΑΣ επί 28 χρόνια, όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Δημοσχάκης, κατεβλήθη προσπάθεια να επιλυθεί με την επιχείρηση που έγινε,και πού είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία 15 χιλιάδων σελίδων ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν εκ των οποίων ένας βαρύτατα και απεβίωσε το 2015.

«Οι περιγραφές», ανέφερε ο κ. Ρίζος «για την κατάσταση της ανομίας στην περιοχή, η έκταση και η προκλητικότητα των οπλισμών που διέθεταν ομάδες κατοίκων είναι οδυνηρές για το κράτος, καθώς μέσα στο χωριό εντοπίστηκαν περισσότερα από 70 οχήματα μεγάλου κυβισμού τα οποία είχαν κλαπεί και οι συλλήψεις έφθασαν, τότε, τις 131 άτομα». Ο κ. Ρίζος αντί άλλου επιλόγου για το θέμα αυτό απεύθυνε την ερώτηση:
«Τί έπραξαν τα ποινικά δικαστήρια; Τί έγινε στο τέλος;»

*Τέως Πρόεδρος ΣτΕ

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ