Του Arif Qurbany*

Η κουρδική μειονότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει σκοτεινές ημέρες λόγω της συμμαχίας μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Tayip Erdogan και μιας εθνικιστικής ομάδας στο κοινοβούλιο, γράφει ο Arif Qurbany για την κουρδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Rudaw.

Το προεδρικό σύστημα που θα εισαγάγει ο Erdogan θα αποτελέσει επίσης απειλή για τους Κούρδους, οι οποίοι ήταν κοντόφθαλμοι και βοήθησαν να ανοίξουν το δρόμο για την κυριαρχία ενός ατόμου στην Τουρκία, δήλωσε ο Qurbany, συγγραφέας για τη δεινή κατάσταση των Κούρδων, συμπεριλαμβανομένου του Sadam  για τη σφαγή των Κούρδων πολιτών κατά τη δεκαετία του 1990 από τον Hussein.

Οι Κούρδοι μπορεί να έχουν κάνει λάθος επειδή δεν δέχθηκαν προσφορά του Erdogan μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2015, οι οποίες είδαν το ΑΚΡ να χάnει τη νομοθετική του πλειοψηφία. Κούρδοι πολιτικοί θα μπορούσαν να έχουν σχηματίσει επιτροπές με το ΑΚΡ για να αλλάξουν το σύνταγμα υπέρ τους, αλλά επέλεξαν να απορρίψουν την προσφορά, είπε.

Τώρα, η συμμαχία του AKP με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) «αντιπροσωπεύει τον τουρκικό σοβινισμό, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των Κούρδων στην Τουρκία», ανέφερε ο Qurbany. «Όσο περισσότερη επιρροή και ισχυρότερη θέση έχει αυτό το κόμμα στην κυβέρνηση, τόσο τα κουρδικά δικαιώματα θα περιοριστούν».

Αντί να επιστρέψουν σε αυτό που θα μπορούσε να είναι, οι Κούρδοι χρειάζονται ένα σχέδιο δράσης, δήλωσε ο Qurbany.

«Εάν δεν δούμε και μάθουμε από αυτές τις πικρές πολιτικές, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη», είπε. «Η τουρκική φασιστική ατζέντα θα πραγματοποιήσει τους στόχους της και οι Κούρδοι θα καταπατηθούν κατά συνέπεια περισσότερο».

Έτσι οι Κούρδοι έχουν λίγες επιλογές. Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) υπέστη ήττες στη Συρία και το Ιράκ. «Μπορεί να ανασυντάξει και να αναστρέψει την κατάσταση, φέρνοντας τη μάχη στην καρδιά του τουρκικού εδάφους», δήλωσε ο Qurbany. «Αλλιώς, θα πρέπει να εγκαταλείψουν προσωρινά τις ένοπλες προσπάθειές τους και να μετατρέψουν τον κουρδικό αγώνα σε μια αστική προσπάθεια».

Μια άλλη επιλογή θα ήταν το Δημοκρατικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), το οποίο προέκυψε ενισχυμένο από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία, να σχηματίσει συμμαχία με το κύριο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης, του οποίου ο προεδρικός υποψήφιος Muharrem Ince είχε υποσχεθεί να φέρει το κουρδικό πρόβλημα στο κοινοβούλιο.

«Αυτό θα δυσχεράνει τους Κούρδους που συνδέονται με τα κόμματα του Ερντογάν και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην κατάρρευση της συμμαχίας του ΑΚΡ-ΜΗΡ», ανέφερε ο Qurbani.

Τέλος, με περισσότερες από εξήντα κοινοβουλευτικές έδρες, το HDP θα μπορούσε εναλλακτικά να συνεργαστεί με περίπου 80 Κούρδους βουλευτές στο AKP για να αλλάξει το όραμα του Ερντογάν και να τον πείσει να επιστρέψει στην ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο Qurbany.

*Δημοσιογράφος, Kurdish Iraq