Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Φαίνεται πως η αντιπαράθεση της ντόπιας Αριστεράς με τις αποφάσεις των δικαστηρίων δεν αποτελεί ελληνικό «πατριωτικό» φαινόμενο. Εντάσσεται σε μιά γενικότερη λογική που διαπνέει όλα τα «απελευθερωτικά» [από τι ακριβώς δεν είναι σίγουρο: τον καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, την λογική η μάλλον την νομιμότητα(;)]  κόμματα του τρίτου κόσμου και ιδιαίτερα της Λατινικής Αμερικής.
Φίλος που ζεί εκεί μου επεσήμανε κάποια θέματα που δεν τα βρίσκω παράλογα η εντελώς εκτός πραγματικότητας. Και μοιάζουν τρομακτικά με όσα εμείς εδώ τώρα τελευταία αντιμετωπίζουμε. Δυστυχώς η κοινή γνώμη στην πατρίδα μας είναι εντελώς ανενημέρωτη, αδιαφορεί για σημαντικά θέματα ουσίας και καταπιάνεται μοναχά με την αμεσότητα δίχως να είναι σε θέση να διακρίνει προοπτικές και μελλοντικούς κινδύνους.
Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερεται στο θεμα οτι δικαστικες αποφασεις δεν ανατρεπουν κυβερνησεις.
Αυτο δεν ειναι δικο του ευρημα. Ειναι σημερα το κεντρικο μερος του νεου αφηγηματος  που προβαλλουν οι «αντιμπεριαλιστικες-πατριωτικες»  δυναμεις και κυβερνησεις της Λατινικης Αμερικης .
Η νεα μυθολογια ειναι η εξης :
Οι ‘ιμπεριαλιστικες δυναμεις’ προωθουν ενα νεο «σχεδιο Κονδορα» που προβλεπει την ανατροπη των «προοδευτικων-πατριωτικων δυναμεων» και την επαναφορα της «μακρυας νυχτας του νεοφιλελευθερισμου».Ομως υπαρχει μια σημαντικη διαφορα.
Το νεο σχεδιο  προβλεπει αντι για στρατιωτικα, δικαστικα «πραξικοπηματα» !
Με αλλα λογια οι δικαστικες διωξεις εναντιον της Κριστινας Κιρτσνερ και των φιλων της στην Αργεντινη ,της Ρουσεφ και του Λουλα στην Βραζιλια, συγγενων του Μαδουρο στις ΗΠΑ -ολοι κατηγορουμενοι για θεματα διαφθορας η διακινησης ναρκωτικων, εντασσονται στο σχεδιο των ιμπεριαλιστικων δυναμεων να χρησιμοποιησουν την δικαστικη εξουσια για ακυρωση των «επιτευγματων του σοσιαλισμου».
Υπαρχει ελάχιστη αμφιβολια οτι οι αναφορες του πρωθυπουργου στην δικαστικη εξουσια και στο μελλον της κυβερνησης του εμπνεονται απο αυτο το νεο επικο αφηγημα της Αριστερας της Λατινικης Αμερικης. Ουτε θα αποτελέσει ιδιαίτερη εκπληξει αν αυριο αυτο το αφηγημα αποτελεσει το επικεντρο της προεκλογικης του συνθηματολογιας.
Προκειται για ενα πολυ ισχυρο αφηγημα μπροστα στο οποιο η εξαιρετικά συμβατικά κι αξιοπρεπώς κινούμενη ΝΔ δεν θα εχει τιποτα να αντιταξει. Το αφηγημα αυτο εκμεταλλευται με τον καλυτερο τροπο τα -ενισχυμενα απο τα μνημονια-εθνικιστικα αντανακλαστικα του συντηρητικου ψηφοφορου. Απόδειξη η στάση του Δ. Καμμένου που συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση αν κι έχει παραωβιάσει με τις θέσεις και τις ποτρλικές της πολλές από τις δικές του πατροπαράδοτες ‘δεξιές’ θέσεις. Ακόμα και τα απίστευτα σενάρια – πως δήθεν οι ‘ξένοι’ (βλ. οι ΗΠΑ) είχαν σχεδιάσει την υπονόμευση η ακόμα και την δολοφονία του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή – που ουδέποτε η ΝΔ απέρριψε σαν τουλάχιστιον κωμικά ενισχύουν τα σχετικά εθνικιστικά αντανακλαστικά της λεγόμερνης ‘λαικής δεξιάς’, προσθέτοντας αξιοπιστία στο εξελισσόμενο σχετικό πολιτικό αφήγημα της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Αν δεν αφυπνισθεί ο λεγόμενος φιλελεύθερος χώρος και δεν αντεπιτεθεί ιδεολογικά, με αιχμή του πολιτικιού της δόρατος μιά σαφή οριοθέτηση των μελλοντικών προοπτικών της χώρας, μπορεί ο τόπος να βρεθεί και πάλι μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.