Του ΓΙΩΡΓΟΥ  ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ 

Ούτε οι αγρότες, ούτε όσοι θίγονται από το ασφαλιστικό- φορολογικό θα κάνουν «ανάσταση» έστω και αν, το Πάσχα, έλθει η αξιολόγηση. Η λύση θα είναι μεσοβέζικη για να πάμε παρακάτω… Οπότε η κυβέρνηση,  με εφιάλτη πιθανή στάση πληρωμών, δεν θα ανοίξει ούτε το τσίπουρο του Μπούτα… Από το «πακέτο» μέτρων που του έταξε θα μείνει μόνο το «περιτύλιγμα»…

Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι αυτή καθεαυτή η αξιολόγηση. Είναι η ανοικτή και ξεκάθαρη επιβεβαίωση της ασφάλειας των δανειστών για ανοίξουν το «πουγκί», όχι μόνο των 2 δισ. προκαταβολής της δόσης αλλά τα 6 δισ. να καλύψουν ρευστότητα για τις υποχρεώσεις μας,  που φθάνουν τα 9 δισ. το δίμηνο μετά το Πάσχα.

Η ανοικτή παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού μάλλον δεν έγινε για να επαναλάβει τη στήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Οι ερμηνείες, που επικρατούν, συνδέουν την ανησυχία των ΗΠΑ, στην τελική διαμόρφωση του μνημονίου, που θα προκύψει μετά την αξιολόγηση.

Και αυτό γιατί το ΔΝΤ ούτε πίσω πρόκειται να κάνει, ούτε το χατίρι της ελληνικής κυβέρνησης να απουσιάσει από την Τρόικα και γενικά τη διαπραγμάτευση.

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις «αλχημείες» που επιδιώκονται (σε συνεργασία με –συγκεκριμένους– παράγοντες των ευρωπαϊκών θεσμών) για σύνδεση προσφυγικού και τρίτου μνημονίου, το ΔΝΤ θα συνεχίζει να αλλοιώνει εκείνες τις εικόνες που χαίρεται… να παρουσιάζει ο Τσακαλώτος και να επιβεβαιώνει ο Τσίπρας.

Η πορεία για καταβολή των δόσεων δύσκολα θα διαβεί ανθόσπαρτους λεωφόρους με ευτυχή κατάληξη… Θα περάσει φαράγγια και ρουμάνια καταλήγοντας στην Αθήνα με τραύματα που δύσκολα θα συμμαζεύονται.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση είναι τόσο πολύ με την πλάτη στον τοίχο που ή θα επιμείνει να φθάσει στο τέλος ή θα παραδώσει… αυτό το τέλος σε άλλα χέρια με τρόπο που είναι ήδη αισθητός (τις τελευταίες ημέρες) αλλά όχι ορατός ακόμη…

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που όσα συζητάει και ο ίδιος ο Τσίπρας, στους διαλόγους τους με τις τάξεις και τους κλάδους, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Τα δε μέτρα (που του γράφουν οι σύμβουλοί και τάζει για να ξεπεράσει σκοπέλους του διαλόγου) βρίσκονται σε μαγικό πακέτο,  το οποίο κανείς δεν θα ανοίξει γιατί δεν υπάρχει…

Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται, για όλα αυτά, όταν κανείς, εντός Ελλάδος και εντός των κύκλων των δανειστών,  δεν έχει στα χέρια του το λεγόμενο «δια ταύτα» του ασφαλιστικού και του φορολογικού.

Τι έχουν στα χέρια τους; Εκθέσεις ιδεών με θέσεις και κόκκινες γραμμές που αποτυπώθηκαν σε κείμενο μόνο για να κερδηθεί χρόνος.

Χρόνος, πολύτιμος για την κυβέρνηση,  προκειμένου να «ζυγιάσει» τις διαθέσεις και τις αντοχές των επαγγελματιών, των επιστημόνων,  των επιχειρηματιών και ιδίως των αγροτών που αποτελούν το αγκάθι-γίγαντα του ασφαλιστικού.

Έδωσαν βέβαια χρόνο και οι δανειστές (με το γνωστό σύστημα της αποχώρησης της Τρόικας και της ασάφειας για την επιστροφή) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το έκαναν επειδή περιμένουν εναλλακτικές προτάσεις από την κυβέρνηση ώστε να τα βρουν και να συμφωνήσουν κατά πως θα συμφέρει και τις δύο πλευρές.

Γι’ αυτό, όπως όλα δείχνουν, η «μεσοβέζικη» αξιολόγηση που σε τίποτε δεν θα εξασφαλίζει την ηρεμία στην κυβέρνηση αλλά και στην ελληνική κοινωνία είναι σχεδόν προετοιμασμένη και μάλλον σκοντάφτει στις άγριες διαθέσεις του ΔΝΤ. Διαθέσεις που προκάλεσαν και την αμερικανική πολιτική παρέμβαση.

Άρα για ποια πακέτα μέτρων ελάφρυνσης στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό μπορούμε να μιλάμε και με τους αγρότες όταν όλα όσα συμβαίνουν δεν είναι λύσεις αλλά «ενέσεις» μέχρι να οριστικοποιηθεί η «συνταγή» του τρίτου μνημονίου.

Γιατί το οριστικό «εντέλλεσθε» της αξιολόγησης προς τους θεσμούς και τα απαιτούμενα του τρίτου μνημονίου,  από τους θεσμούς προς την κυβέρνηση,  είναι και αυτά που θα επιτρέψουν να μιλάμε για πολιτικές,  ελαφρύνεις και μέτρα. Μέχρι τότε η κυβέρνηση –πολύ κακώς- θα συνεχίζει να κερδίζει μόνο χρόνο,  περιμένοντας το Πάσχα, βάφοντας αυγά χωρίς κανονική μπογιά…

george.kraloglou@capital.gr

Πηγή : capital.gr