ΤΟΥ ΜΙΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο του Κυπριακού είναι καταθλιπτική. Το συμπέρασμα, όσο και να προκαλεί κατάπληξη, διέρρευσε από τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν κάνει και μεγάλη προσπάθεια να το αντικρούσει, έστω και αν οραματίζεται λύση σύντομα… Εκτός εάν αποδειχθεί ο μεγαλύτερος …ηθοποιός, και όλα λέγονται λόγω των κυπριακών βουλευτικών εκλογών.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Με δεδομένο ότι οι Κύπριοι πολίτες θα ψηφίσουν τον Μάιο τους αντιπροσώπους τους, και λόγω της μεγάλης ανάγκης  του ΔΗΣΥ να κρατήσει, και αν είναι δυνατό να αυξήσει τις δυνάμεις του, μπορούμε να πιστέψουμε ότι πραγματικά τα πράγματα στις συνομιλίες δεν πάνε καλά; ‘Η μήπως είναι και αυτό ένα προεκλογικό κόλπο, όπως και η μείωση της θητείας, για να καρπωθεί τα οφέλη το δεξιό κόμμα.

Πιστεύω πως συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, και ξεχωριστά και μαζί. Το ξέρω ότι σας μπέρδεψα, αλλά και αυτοί έχουν βαλθεί να τρελάνουν τον λαό, να τον φοβίσουν και να του αποσπάσουν την ψήφο τους. Στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είναι απόλυτα αρνητικός και όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ο κ. Ακιντζί ούτε μπορεί -διότι στο τέλος αποφασίζει η Τουρκία- ούτε ο ίδιος επιθυμεί να χάσει τα οφίκια. Την έχει δει «πρόεδρος» ο άνθρωπος, έστω και αν ηγείται ενός παράνομου καθεστώτος που υπάρχει λόγω της δύναμης των κατοχικών στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή τον επηρεάζει και η κυρία του, η «Πρώτη Κυρία» των κατεχομένων, και έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα. Το δεύτερο που συμβαίνει αποτελεί κλασική κομματική πρακτική. Δηλαδή, εκμεταλλευόμαστε οτιδήποτε θα μας προσφέρει ψήφους. Είτε είναι διορισμοί, κάτι που κάνουν ΟΛΑ τα κόμματα εξουσίας, είτε -στην περίπτωση της Κύπρου- είναι το Κυπριακό. Ανέκαθεν, το εθνικό θέμα αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή των πολιτικών και των αρχηγών τους.

Ο ΔΗΣΥ του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου έχει και ένα λόγο παραπάνω. Πρέπει να δώσει ώθηση, μέσω της ψήφου των οπαδών του, στις προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη για… «λύση χθες». Μερικοί άνθρωποι, όταν ακούνε αυτό το σλόγκαν του Γιώργου Βασιλείου, τους κυριεύει ο διάολος, διότι στην ουσία δείχνει πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι οι Κύπριοι πολιτικοί. Η «λύση χθες» μπορεί να συμβεί μόνο αν τα δώσει όλα η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Διαφορετικά, ούτε «λύση αύριο» υπάρχει, ούτε σε άλλα 40 χρόνια. Κλείνω το κεφάλαιο της εξαπάτησης του λαού, που θα επιχειρηθεί όχι μόνο από το κυβερνών κόμμα, διότι η κατοχική δύναμη και το κατοχικό καθεστώς, που ελέγχεται απόλυτα από τον Ταγίπ Ερντογάν και τη μουσίτσα τον Νταβούτογλου, μας δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Και είναι πρόσωπο σκληρό, σοβινιστικό, ρατσιστικό και έντονα ανθελληνικό. Ποια είναι η κατάσταση, την ίδια στιγμή, στις ελεύθερες περιοχές;

Συνεχίζουν να αφηγούνται ένα παραμύθι για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, που αδυνατίζει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, και κάνουν πλάτες στον κατοχικό ηγέτη και τον διευκολύνουν να έχει διεθνείς επαφές που τον κάνουν πιο αδιάλλακτο. Είναι τόσοι έξυπνοι άνθρωποι στο Προεδρικό Μέγαρο, πώς δεν αντιλαμβάνονται πως ο κ. Ακιντζί, από τη στιγμή που δεν είναι απομονωμένος, όπως του αρμόζει, και δεν πιέζεται για λύση, διότι η κατοχική δύναμη του διαθέτει τα πάντα λυμένα, δεν θα κάνει και τις αναγκαίες υποχωρήσεις; Πόσες φορές να το εξηγήσουμε, και είναι απορίας άξιο ότι συνεχίζουν να τον παρουσιάζουν ως συμ-πρόεδρο στην Κύπρο.

Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, αλλά δυστυχώς πολλοί άνθρωποι διαθέτουν κοντή μνήμη. Στον «γάμο» αυτό που σχεδιάζουν οι ξένοι προξενητάδες, τον τελευταίο λόγο έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Το ίδιο το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών σε ενημερώσεις του τον σκιαγραφεί ως έναν πολύ επικίνδυνο άνθρωπο και ηγέτη, που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στην περιοχή. Μπορεί ο κ. Αναστασιάδης να βάλει το χέρι του στην καρδιά και να διαβεβαιώσει τον κυπριακό λαό ότι εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Τουρκίας; Αλλά, θα μου πείτε, δεν τον εμπιστεύεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, οι πολίτες της Τουρκίας, που βιώνουν μία σκληρή δικτατορία ενδεδυμένη με τον «δημοκρατικό» μανδύα των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, για τις οποίες λέγονται σημεία και τέρατα…

Η «νέα Κύπρος» θα είναι ένα άλλο δημιούργημα, που δεν θα έχει σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Το νέο δεν θα διαθέτει την αίγλη και την ισχύ του παλιού. Το χειρότερο είναι πως ό,τι γίνεται δεν ξεγίνεται, δεν θα μπορούν δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς εάν προκύψει διαζύγιο, που θα είναι και η πιο πιθανή εξέλιξη. Το πουλί θα έχει πετάξει, και μαζί του ο Ελληνισμός του νησιού. Δεν ζητά κανένας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να νοιαστεί την υστεροφημία του, που ως παλιός πολιτικός γνωρίζει πως περικλείει το δόγμα «όσα και ό,τι ΔΕΝ κάνεις τόσο το καλύτερο».

Η λύση του Κυπριακού είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε την «όποια λύση», που εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία, ούτε να βάλουμε την υπογραφή μας για τη δική μας καταστροφή. Ούτε το θέλουμε, ούτε θα επιτρέψουμε να συμβεί. Η Δημοκρατία βρίσκει πάντα λύσεις, ακόμα και αν δεν μας αρέσουν. Όμως, στο πλαίσιο ακριβώς των δημοκρατικών διαδικασιών, το παιγνίδι πρέπει να παιχθεί έντιμα, με τη σκέψη μόνο στην πατρίδα και όχι στα κόμματα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ : Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ο ηγέτης όλων των Ελλήνων της Κύπρου. Γι’ αυτό δεν πρέπει και δεν δικαιούται να αναζητεί λύση που να ικανοποιεί τους λίγους και η οποία θα επιβληθεί με τον εκβιασμό των πολλών. Αν οι όροι είναι καθαροί, ο καθένας μας γνωρίζει από τώρα το αποτέλεσμα… Άλλωστε, το Προεδρικό διαθέτει τον καλύτερο αναλυτή των δημοσκοπήσεων.

 

http://WWW.PHILENEWS.COM – http://WWW.MIGNATIOU.COM