Αιδώς αμφοτέρωθεν

 Η Καθημερινή (15.09) διά της γραφίδας του, πάντοτε αιχμηρού, κ. Σ. Κασιμάτη σχολίασε, δηκτικά, το διαρρεύσαν ότι Ανώτατος Αξιωματικός ΕΕ, ίσως και Αρχηγός, επεσκέφθη, κρυφίως, Πολιτικό Αρχηγό για να τον “ενημερώσει”.
 Προσέθεσε, ότι ο ίδιος στις εκλογές του 2009 κατά την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στην Λάρισα είχε θεαθεί στην πρώτη σειρά των οπαδών ζητωκραυγάζων και επισείων σημαία του ΠΑΣΟΚ.
 Κάθε στρατιωτικός οφείλει, για οποιοδήποτε πρόβλημα αναφύεται στην Υπηρεσία, να ενημερώνει τους προϊσταμένους του στρατιωτικούς ή πολιτικούς και όχι, κρυφίως, Αρχηγούς πολιτικών Σχηματισμών. Οι τελευταίοι, αν επιθυμούν, δύνανται να ζητούν ενημέρωση για κάθε θέμα από το Υπουργείο , επισήμως, και όχι να δέχονται, παρασκηνιακά, Αξιωματικούς που η επίσκεψή τους δεν αποβλέπει σε τίποτε άλλο παρά εγγραφή υποθηκών για την επόμενη πολιτική φάση.
 Θα ριψοκινδυνεύσω να κραυγάσω, “Αιδώς αμφοτέρωθεν” και για τους δύο.
 Πότε, επιτέλους, ο στρατός θα γίνει ΣΤΡΑΤΟΣ;

Αίσθηση πανελληνίως

 Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος έχει μεταβεί κατά τον τελευταίο 8μηνο, τουλάχιστον τέσσερεις (4) φορές στην Αίγυπτο, επιβαίνων πάντοτε πολυτελούς VIP κρατικού αεροσκάφους, για συζητήσεις περί συνεργασίας στον τομέα των ΕΔ των δύο χωρών, όπως ισχυρίζεται.
 Σειρά εθιμοτυπικών συναντήσεων, έπεα πτερόεντα, χωρίς τίποτα το συγκεκριμένο. Όπως, εγκύρως, πληροφορούμαι η Αιγυπτιακή πλευρά προβάλλει ενδιαφέρουσες προτάσεις (όπως π.χ. αγορά από την Ελλάδα τεθωρακισμένων BMPI ) αλλά η Ελληνική πλευρά διακρίνεται από το πνεύμα αναβλητικότητας.
 Αυτό το ίδιο, ανούσιο πρόγραμμα πρωτοκόλλου, επανελήφθη κατά των τελευταία επίσκεψη του Υπουργού την προηγούμενη εβδομάδα. Ευχολόγια και ουδέν περισσότερο. Αλλά και για μια άλλη δουλειά πήγε ο κ. Καμμένος εκεί.
 Εν μέσω κατανυκτικής ατμόσφαιρας και ψαλμωδιών ο έλλην Υπουργός παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Σάββα δια τας προσφερθείσας εις την Εκκλησία και τη Χώρα υπηρεσίες.
 Άξιος!

Η ΕΛΒΟ μας χαιρετάει…

 Στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων παρέα με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.α. Η ΕΑΒ τη γλύτωσε, επί του παρόντος, γιατί η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι το έργο της σχετίζεται με την εθνική Ασφάλεια και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.
 Έτσι μια εθνική βιομηχανία τροχαίων υλικών που είναι τόσο απαραίτητη όχι μόνο για τις ΕΔ πωλείται και δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αγοραστής που, αργότερα, θα μονοπωλεί την ικανοποίηση των στρατιωτικών αναγκών.
 Οι δανειστές επέβαλαν τη θέση τους, δυστυχώς.
 Ας μην επιρρίπτουμε τις ευθύνες μόνο σ’ αυτούς. Η ΕΛΒΟ υπονομευόταν από χρόνια από τους πολιτικούς που διόριζαν ασύδοτα προσωπικό, πωρωμένες, κομματικές, Διοικήσεις, άφησαν τους συνδικαλιστές να οργιάζουν. Ο εθισμός στη διαφθορά οδήγησε στον κυνισμό!
 Να θυμηθούμε ότι ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου την είχε εκχωρήσει επί τριετία σε “στρατηγικό επενδυτή”, με πενιχρά αποτελέσματα;
 Απλά, σημειώνω ότι η αντίστοιχή της Τουρκικής FNSS υπέγραψε πέρυσι συμβάσεις πωλήσεων τροχαίου υλικού και Τ/Θ οχημάτων, εκτός Τουρκίας, ύψους 1,6 δις $.
 Της ευχόμαστε καλή τύχη…

Ξανά – μανά δηλώσεις

 Όταν ήταν Υπουργός Δημοσίας Ανασφάλειας και Αταξίας ο κ. Γιάννης Πανούσης είχε δηλώσει ότι εντός μηνός αποδεσμεύει 2000 αστυνομικούς (απ’ αυτούς που υπηρετούν τους celebrities ως καμαρώτοι, καμαριέρηδες, κηπουροί κλπ.) για να τους ρίξει στην Υπηρεσία του Πολίτη.
 Έφυγε και δεν έρριξε ούτε ένα.
 Την προηγούμενη εβδομάδα (22 Σεπτεμβρίου) ο νυν Υπουργός κ. Ν. Τόσκας εμφανίσθηκε ομού μετά του ΓΓ του Υπουργείου κ. Αναγνωστάκη και δήλωσε ότι 700 αστυνομικοί ΘΑ αποδεσμευθούν, από το ίδιο δυναμικό των καμαριέρηδων, για να ενισχύσουν τις ΟΠΚΕ (ομάδες πρόσληψης και καταστολής εγκλήματος). Τα ίδια είχαν ειπωθεί προ 20 ημερών και αναφέρθησαν σε 800.
 Ανέφεραν ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους “κατέχοντες” και προσέθεσαν, με επίφαση, ότι “Ο αστυνομικός δεν είναι ορντινάντσα κανενός…”. Μπράβο, για να δούμε τελικά…
 Πληροφορούμαι, εξάλλου, από εγκυρότατη πηγή ότι:
1. Διατίθεται από πέντε (5) “ορντινάντσες” στις κυρίες Μαργαρίτα, Μιμή και (τελευταίως) Άντα Παπανδρέου. Για τις οικογένειες κ. Νίκου και Αντρίκου Παπανδρέου δεν γνωρίζω. Καλά ο ΓΑΠ, ως τ. Πρωθυπουργός έχει είκοσι. Ισαρίθμους έχει ο κ. Α. Σαμαράς.
2. Υπάρχει ιερή παράδοση στο Υπουργείο να διατίθενται τρεις (3) “ορτινάντσες” ΙΣΟΒΙΩΣ σε κάθε πολιτικό διατελεσθέντα Υπουργό Δ.Τ. Ζήτω το Έθνος!
 Τελικά γνωρίζω ότι οι κηπουροί, καμαριέρηδες, κλπ. είναι παντελώς ανεκπαίδευτοι, έχουν ξεχάσει τι είναι πιστόλι. Πως θα τους στείλει στην ΟΠΚΕ, βορά των κακοποιών;

Το δωρεάν τροχαίο υλικό από ΗΠΑ

 Σύμφωνα με πληροφορίες μου από Ουάσινγκτον όλα τα υπηρεσιακά ντοκουμέντα που αφορούν σε ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση μεγάλου αριθμού ειδικών τροχοφόρων από τον Αμερικάνικο Στρατό στον ημέτερο έχουν ήδη προωθηθεί στον ODC (Αμερ.Υπηρεσία στην Ελλάδα).
 Για να μεταφερθεί όλο αυτό το υλικό στην Ελλάδα απαιτείται αριθμός εκατ. δολαρίων.
 Ένα μέρος απ’ αυτά, τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο Στρατός μας (π.χ. αρματοφορείς, μεταφορικά καυσίμων κ.α.) και είναι έτοιμοπαράδοτα δεν απαιτούν περισσότερα από 4 εκ.$.
 Όπως πληροφορούμαι, ανεπίσημα, το ποσόν αυτό μπορεί, άνετα, να προκύψει από πολλά προγράμματα τα οποία, δεν φαίνεται να έχουν τύχει δεδομένου ότι, αισίως φθάσαμε στον Οκτώβριο. Εξαρτάται από τον χειρισμό που θα κάνει το ΓΕΣ, δεδομένου ότι το υλικό αυτό αναγκαιεί στον Στρατό και την στήριξη του Υπουργείου (ιδιαιτέρως από τον ΑΝΥΕΘΑ κ.Δ.Βίτσα).
 Αυτά, βέβαια πρέπει να γίνουν με ταχείες διαδικασίες, διότι, επαναλαμβάνω, υπάρχουν και άλλοι “σύμμαχοι” που ορέγονται το πολύτιμο αυτό υλικό και οι Αμερικανοί έχουν, ήδη, κουρασθεί να περιμένουν.
 Σημειώνω και πάλι ότι ο ΑΝΥΕΘΑ κ.Δ.Βίτσας έχει αναχωρήσει ήδη (χθες) για τις ΗΠΑ συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή ΓΔΕΕ Ναύαρχο κ. Κ.Κυριακίδη και τον Δντη Δ΄Κλάδου ΓΕΣ Υποστράτηγο κ.Γ.Καμπά. Ιδού πεδίον λαμπρόν προς δράση, επί του αντικειμένου.
 Σημειώνω επίσης ότι, περίπτερα διαθέτουν στην Έκθεση Πολεμικού υλικού του Αμερικανικού Στρατού (AUSA) Εταιρείες του ΣΕΚΠΥ (THEON, ΕΑΒ, AEL, Alpha Systems, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ κ.α.). Προς τούτοις μεταβαίνουν, επίσης στις ΗΠΑ ο Δ. Σύμβουλος των ΕΑΣ Ναύαρχος κ. Κ. Χρηστίδης και ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ. Τ. Ροζολής. Εν τούτοις, θα διερωτηθεί κάποιος, αφελώς απορών, η ΕΛΒΟ που βγαίνει στο “σφυρί” τι είδους υλικά θα προβάλει;

Περνάει ο Στρατός εν … πτήσει

 Ο αριθμός των ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχει κυριολεκτικά έχει σωθεί με τις συνεχείς αεροδιακομιδές των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, ανέρχεται στους 49 από την αρχή του έτους. Σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα, οι χειριστές των ελικοπτέρων, σε ελάχιστο χρόνο, εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους. Ένα μεγάλο μπράβο στο προσωπικό (ιπτάμενους και συντηρητές) των ελικοπτέρων που τα διατηρεί σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση, υπό δυσμενείς συνθήκες υποστήριξης.

 Ωστόσο σημειώνω ότι τρία (3) ειδικά νοσοκομειακά ελικόπτερα Α109 χρυσοπληρωμένα, του ΕΚΑΒ, είναι καθηλωμένα στο έδαφος από τριετίας. Τι λέει το Υπ. Υγείας;

Δευκαλίων Τρικορφίτης