Του ΚΩΣΤΑ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

   

Τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα κατήγγειλε για ενέργειές του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Στην επιστολή του, ημερομηνίας 7 Απριλίου 2017, ο κ. Κοτζιάς καταγγέλλει πως ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού ενεργεί για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος για την εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που και δημόσια τον περασμένο μήνα από τη Λευκωσία είχε χαρακτηρίσει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ ως λομπίστα της Τουρκίας, έθεσε διά της επιστολής του το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο του Διεθνούς Οργανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Νίκος Κοτζιάς εκθέτει τους προβληματισμούς του για την αποστολή Άιντα, ο οποίος, όπως σημειώνεται, υπερβαίνει τους όρους εντολής που του έχουν δοθεί, λειτουργώντας υπέρ της τουρκικής πλευράς.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρει πως ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα παρέχει συμβουλές στην τουρκική πλευρά πώς μπορεί να προωθήσει τα αιτήματά της στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περαιτέρω σημειώνει πως ο κ. Άιντα προώθησε το αίτημα αυτό της Τουρκίας σε συνομιλίες του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή καταγγέλλεται ακόμη ότι ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα παραπλανεί τους διεθνείς παράγοντες, διαδίδοντας ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ισχυριζόμενος πως οι διαφωνίες εντοπίζονται σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας τους συνομιλητές του στην Αθήνα.

Ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει αιχμές κατά πόσο ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ενεργεί από μόνος ή κατόπιν εντολών των προϊσταμένων του. Σε αυτό το ζήτημα αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε περαιτέρω στην επιστολή προς τον Αντόνιο Γκουτέρες ότι η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά εμποδίζουν τη συζήτηση βασικών θεμάτων του Κυπριακού, όπως αυτό των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων, ενώ εγείρει και ζητήματα που δεν αφορούν στη διαπραγμάτευση, όπως είναι η αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες.

Πηγή : ΦΥΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ