Απόψεις

Μας κονταίνουν…

/

Μας κονταίνουν...Του Γιώργου Κράλογλου 

Έως εδώ τα «παλαμάκια» του ΔΝΤ και των «αγαπητικών» μας στις Βρυξέλλες. Στο κάδρο η ανάπτυξη. Ψαλίδισμα στο 1,6% από το 2,1% Έχουμε κι άλλα…

Ξέρετε τι σημαίνει το (τελευταίο) μπράβο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιτυχίες… στην Ελλάδα, του 2018 και 2019;

Ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα καταφέρουμε το πλεόνασμα του 3,5% γιατί ο φορολογικός όγκος του 2015 και 2016 που «ζυγίζει» όσο το 4,5% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να κουνηθεί ρούπι από τις πλάτες μας.

Κονταίνοντας μας λοιπόν, κατά 0,5%, τον δείκτη ανάπτυξης του 2017 μας «παραγγέλνουν» να μην ξεχαστούμε (ενόψει εκλογών του 2018) και λογαριάσουμε μειώσεις σε φόρους και συντελεστές.

Και μας τα λένε αυτά από τις Βρυξέλλες, γιατί παραπήραμε φόρα και αρχίσαμε τα μεγάλα λόγια… για ελάφρυνση επιχειρηματικών φόρων με σκοπό τις επενδύσεις ώστε να μειώσουμε και την ανεργία.

Ποιος και πως θα τολμήσει μέσα στο 2018-2019, που όλα παίζονται για έξοδο στις αγορές με «όχημα» τα πλεονάσματα του 3,5%, να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω στη σημερινή φορολόγηση που φέρνει ίσα βάρκα ίσα νερά τις σχέσεις μας με τα μνημόνια.

Μέχρι χθες μας έδινε ίσως (λέμε ίσως) κουράγιο η δικλείδα ασφαλείας από το ΔΝΤ που σε διάφορους τόνους ανακύκλωνε την ιδέα του για κούρεμα του ελληνικού χρέους μέσα σε ένα νέο πρόγραμμα. Δηλαδή το τέταρτο μνημόνιο.

Πάει κι αυτό. Το ΔΝΤ άλλαξε τροπάριο και ανατοποθέτησε τις εκτιμήσεις του για την ελληνική υπόθεση.

«Ξεχάστε τη ρύθμιση του χρέους που σας λέγαμε εμείς…», μας εξήγησε χθες ευγενέστατα… το ΔΝΤ και μας ξαπόστειλε…

Αν θέλετε ρύθμιση χρέους να πάτε στους Ευρωπαίους μας είπε επισήμως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ και μας εξήγησε και τον λόγο. Εμείς, το ΔΝΤ, για να βάλουμε λεφτά θέλουμε πρόγραμμα χωρίς ευκολίες και κουρέματα.

Μας έδωσαν και μια συμβουλή από το ΔΝΤ. Πουλήστε (μας είπαν) ό,τι έχετε σε χρεωμένα ακίνητα στις Τράπεζες μέσα από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τώρα που ξένοι αγοραστές τα ζητάνε όσο-όσο. Μαζέψτε τα λεφτά αυτά και βάλτε εμπρός πάλι από την αρχή με τις Τράπεζές σας καθαρές.

Είναι συνεπώς ξεκάθαρο ότι μέχρι και το 2020 θα ζήσουμε στο σημερινό γνωστό φορολογικό τοπίο. Θα πληρώνουν οι συνεπείς και αυτοί που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και αγωνίζονται να μην τα χάσουν.

Οι φόροι, για να φθάσουμε το πλεόνασμα του 3,5% της επόμενης τριετίας, θα βγουν από τις ίδιες πλάτες. Γιατί ό,τι μαζεύτηκε… μαζεύτηκε από την φοροδιαφυγή και από τις επιχειρήσεις. Μεγάλες και μικρές.

Η επιχειρηματικότητα δεν έχει να δώσει άλλους φόρους για δύο λόγους. Πρώτον γιατί  με τη σημερινή φορολογική πολιτική δεν πρόκειται να αναπτύξει δράσεις ή να επεκταθεί ώστε να δημιουργηθεί νέο προϊόν προς φορολόγηση. Δεύτερον από το 2018 έρχεται ο «λογαριασμός» του ασφαλιστικού του Κατρούγκαλου που θα συνοδεύεται από συρρικνώσεις και απολύσεις.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού θα συνεχίσει να κλέβει, με κάθε άνεση, φορολογικά έσοδα γιατί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και η Δημόσια Διοίκηση (για ακόμη μία φορά) αποδείχθηκαν ανίκανες και χαλαρές προς το λαθρεμπόριο.

Ο ΕΝΦΙΑ έφθασε στα ανώτερα επίπεδα προσφοράς του στον κορβανά. Από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια θα ψαχνόμαστε και σε πόρους από ακίνητα ενώ και η κρατική κλοπή με υπολογισμό ΕΝΦΙΑ στη βάση των αυθαίρετων αντικειμενικών θα αναστατώσει ακόμη περισσότερο την αγορά ακινήτων.

Οπότε δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που μας κονταίνουν τόσο οι δανειστές από τις Βρυξέλλες όσο και το ΔΝΤ.

Βλέπουν πεντακάθαρα ότι η οικονομική πολιτική φόρων και μόνο φόρων τους εξασφαλίζει (αυτό χειροκροτούν) τα δανεικά αλλά δεν ανοίγει κανένα δρόμο για ανάπτυξη ουσίας στην Ελλάδα.

Θα το καταλάβουμε στις γιορτές του Δεκεμβρίου. Οι προβλέψεις στην παραγωγή και στη λιανική είναι πιο κοντές… και από αυτές που ψαλίδισαν οι Βρυξέλλες για την πορεία της οικονομίας. Και θα το νοιώσουμε στο πετσί μας μέσα, στο 2018, όπου η μαύρη αγορά εργασίας θα επανέλθει, για τα καλά, στους βασικούς «χρηματοδότες» της οικονομίας μαζί με τα τελευταία έτοιμα. Ρωτήστε τις Τράπεζες για τα έτοιμα. Έχουν απάντηση. Και το 2019 ,μαζί με τα μαύρα, θα φαγωθούν αυτά που θα περισσέψουν (ότι περισσέψουν) από το «σκότωμα» ακινήτων και κληρονομιών το 2018.

george.kraloglou@capital.gr 

Πηγή : capital.gr