Τα… πατήματα τους ψάχνουν ακόμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά από τη ψυχρολουσία του Eurogroup, όπου δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ούτε η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα. Το πιο δύσκολο σημείο δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση του ότι η πιστωτική γραμμή που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα, θα είναι αυτή της ECCL (EnhancedConditionsCreditLine), η οποία βάσει του άρθρου 3 του σχετικού κανονισμού του ESM, προϋποθέτει την υπογραφή MoU, δηλαδή MemorandumofUnderstanding ήτοι Μνημονίου. Ενδεικτική των προθέσεων της Αθήνας να υποβαθμίσει την εξέλιξη, είναι η δήλωση στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών ότι «ο όρος αυτός (Μνημόνιο) χρησιμοποιείται σε κάθε διεθνή συμφωνία»!

Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις μάλλον αρνητικές εντυπώσεις που άφησαν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεν υπάρχει θέμα νέου Μνημονίου, νέων όρων και νέων μέτρων και πως είναι θετικό ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα». Ωστόσο ουδείς αποτολμά να συζητήσει καν το πώς ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση- όποτε αυτή ξεκινήσει- εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, με δεδομένο ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης μεταξύ τους και με τους δανειστές, για τα «καυτά» θέματα του Ασφαλιστικού, του Εργασιακού, του Μισθολογίου.

Πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τα 11,4 δισ ευρώ του ΤΧΣ, τα οποία θα περάσουν στη διαχείριση του ESM, αποτελώντας το «μαξιλάρι» για την πιστωτική γραμμή. Όπως φαίνεται, το «μαξιλάρι» αυτό θα «ξεφουσκώσει» κατά 2-3 δισ ευρώ, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ένα «πακέτο» ασφαλείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών του τραπεζικού συστήματος κι ως εκ τούτου γεννάται ερώτημα για το κατά πόσο επαρκούν τα 8-9 δισ ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2015.

ΣΥΡΙΖΑ: Μνημόνιο διαρκείας

Μνημόνιο, αξιολόγηση και ΔΝΤ είναι τα τρία χαρακτηριστικά της νέας συμφωνίας που ετοιμάζεται για την Ελλάδα κατά την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ,και συνεπώς τίποτα δεν θα αλλάξει το σκηνικό της λιτότητας που βιώνει η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Όλα τριγύρω αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν» σημειώνει ο χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που υπενθυμίζει ότι και πάλι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση της Τρόικας και το νέο πακέτο μέτρων.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει ως εξής:

«Οι αποφάσεις του χτεσινού Eurogroup δείχνουν ότι «όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν». Το νέο πρόγραμμα, η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), σημαίνει:

  • την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης
  • την αξιολόγηση κάθε τρίμηνο
  • την παραμονή του ΔΝΤ στο «πίσω κάθισμα», όπως είχε προαναγγείλει και ο κ. Χαρδούβελης.
  • Όπως πάντα, οι τελικές αποφάσεις και λεπτομέρειες θα καθοριστούν, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είτε μέχρι να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγή :http://www.iefimerida.gr