Μην ξεθαρρεύετε άλλο τους Δήμους, κ. ΣκουρλέτηΤου Γιώργου Κράλογλου

Την χειρότερη ώρα να περάσει αριστερισμό και λαϊκισμό στους Δήμους βρήκε, ως υπουργός Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρλέτης. Με ανοικτή την «επανάσταση» του κατά των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια μιλάει για λαϊκές και συμμετοχικές κυριαρχίες στους Δήμους όταν ο Τσίπρας φέρνει τον Ομπάμα μαζί με επενδυτές γνώστες διωγμών που (διαχρονικά) δέχθηκαν, από τους Δήμους, επενδύσεις (βιομηχανικές, μεταλλευτικές, τουριστικές) στην Ελλάδα.

Τι νόημα είχαν όλα εκείνα τα «…θέλουμε την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ένας γνήσιος, λαϊκός, αυτόνομος συμμετοχικός θεσμός με περισσότερη δημοκρατία” που ακούστηκαν από το στόμα του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη (κατά την παραλαβή του υπουργείου του) .

Για όνομα του Θεού. Πότε θα σταματήσει η εκτόνωση του λαϊκισμού. Πόση άλλη αυτονομία στους Δήμους από την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική ανάπτυξης. Πόση άλλη λαϊκή συμμετοχή. Πόση άλλη αυθαιρεσία στους Δημάρχους.

Αμάν πια. Πότε θα σταματήσουν οι Δήμοι να είναι κομματικά και παραταξιακά κέντρα πελατειακών συμφερόντων. Που αλλού, στον πολιτισμένο κόσμο, συμβαίνουν διωγμοί επιχειρήσεων και επιχειρηματιών από τους Δήμους με εντολή του κόμματος.

Φθάσαμε στο σημείο, Δήμοι και Δήμαρχοι, να αρνούνται ακόμη και έλεγχο και αξιολόγηση… Γιατί έτσι τους αρέσει…. Ποια ανάγκη λοιπόν για περισσότερη αυτονομία και λαϊκή κυριαρχία βλέπει ο Πάνος Σκουρλέτης;

Νισάφι πια. Τι άλλο θέλουμε να καταλάβουμε ότι ένα τεράστιο μέρος της αποεπένδυσης της χώρας οφείλεται και στους Δήμους. Στις μικροπολιτικές τους. Σε άθλιες κομματικές σκοπιμότητες.

Ακόμη δεν έχουμε μετρήσει τα θύματα (σημερινά και αυριανά) από την «λαϊκή δημοκρατία” που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκιδική για τα μεταλλεία στις Σκουριές για τα οποία έκανε ότι πέρναγε και από το χέρι του ο Πάνος Σκουρλέτης ως υπουργός Ενεργείας. Πάλι τα ίδια;

Τι άλλο θέλουν οι Δήμοι για περισσότερη δημοκρατία… Γκρεμίζουν όποιο εργοστάσιο θεωρούν ότι τους ζημιώνει σε δημοτικούς ή κομματικούς ψήφους.

Μεταβάλλουν σε κουρελόχαρτα άδειες λειτουργίας που εκδίδει η Περιφέρεια και το υπουργείο Ανάπτυξης για να στηθεί ένα εργοστάσιο. Αδιαφορούν αν το εργοστάσιο θα μοιράσει δουλειές στην πόλη που χτίζεται…

Αγνοούν τον επενδυτή και αν έχει στα χέρια του περιβαλλοντικές μελέτες (του υπουργείου Περιβάλλοντος) που έχει χρυσοπληρώσει ενώ (πολλές φορές) δεν είναι και αναγκαίες.

Ξεσηκώνουν (με προσωπικές τους δημοτικές ομάδες) οικοπεδοφάγους και άλλους απατεώνες που τους «ντύνουν» οικολόγους και δεν αφήνουν να περάσει όχι μόνο δρόμος για να εξυπηρετήσει κατοίκους αλλά και χαντάκι με καλώδια για να αναβαθμισθούν τηλεπικοινωνίες ή ηλεκτροδότηση της πόλης τους.

Νισάφι πια με τον λαϊκισμό προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Τον έχουμε κάνει κράτος μέσα στο κράτος. Ένα μικροκράτος που λειτουργεί ανάλογα με τα μικροσυμφέροντα του.

Βεβαίως και θα εξαιρέσουμε αρκετούς Δήμους και στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη και σε αρκετές μεγάλες πόλεις (που όντως σέβονται τον ρόλο τους). Ωστόσο αυτή καθεαυτή η εικόνα της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνει αρνητική προς τις εθνικές επιδιώξεις και τους στόχους αναβάθμισης της ποιότητας και της οικονομίας της χώρας μας.

Ρωτήστε επιχειρηματίες και επενδυτές. Θα σας απαντήσουν με αγανάκτηση και εντελώς αβίαστα.

Μια ματιά στις επιλογές ανέργων για επιδοτούμενη απασχόληση σε Δήμους, λίγη προσοχή στις αναθέσεις μελετών για έργα υποδομής και κάποιο ψάξιμο στις μεθοδεύσεις εκτέλεσης έργων δείχνουν πως αντιλαμβάνονται… (στην πλειοψηφία των Δήμων) την δημοκρατία και την αυτονομία…

Η Πολιτεία βεβαίως και οφείλει να βελτιώνει συνεχώς την λειτουργία του θεσμού τοπικής αυτοδιοίκησης και να λύνει εμπλοκές του.

Άλλο αυτό όμως και άλλο οι λαϊκισμοί και τα συνθήματα για πλέρια… συμμετοχικότητα  στους Δήμους τώρα που επιβάλλεται άμεση συσπείρωση δυνάμεων σε εκστρατεία προσέλκυσης επενδυτών και κεφαλαίων για ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας. Τώρα που πράγματι απαιτείται γνήσια και δίκαια ανάπτυξη.

Ανάπτυξη όμως, με τον πήχη των απαιτήσεων πολύ υψηλά. Ανάπτυξη με γιγαντιαίες βιομηχανικές, ενεργειακές, μεταλλευτικές, και τουριστικές εγκαταστάσεις ικανές να προσφέρουν τουλάχιστον 1.000.000 θέσεις εργασίας.

Μόνο έτσι θα σταματήσει η μετανάστευση και θα μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους. Έτσι θα απομακρύνουμε τον κίνδυνο να γεράσει και άλλο η Ελλάδα…

Σε αυτή την προσπάθεια οι Δήμοι πρέπει να γίνουν «κράχτες» κάθε μορφής επένδυσης στον τόπο τους. Κράχτες και όχι οι διώκτες των επενδυτών όπως στα Επτάνησα, στην Κρήτη και αλλού.

Οι Δήμοι οφείλουν να κρατήσουν πρώτοι την σημαία κοινωνικού συναγερμού κατά της ανεργίας και όχι κατά των επενδύσεων. Οι Δήμοι πρέπει να λειτουργούν με την λογική της «ρεσεψιόν» για τους επενδυτές. Και όχι με την νοοτροπία της αστυνόμευσης. Ενίοτε και σκόπιμης…

Αυτά τα μηνύματα πρέπει να περάσετε στους Δήμους, κύριε Σκουρλέτη. Αυτά είναι που πρέπει να φροντίσετε αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε τον Αλέξη Τσίπρα, την οικονομία, τους άνεργους και την χώρα. Οι λαϊκισμοί προς τους Δήμους και τους κομματικούς Δημάρχους μπορούν να περιμένουν….

Πηγή : capital.gr