Ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία του Κυπριακού, οι κατοχικές Αρχές, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γ’ Βιέννης τερμάτισαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Ελλληνοκύπριους εκγλωβισμένους της χερσονήσου της Καρπασίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, υποκύπτοντας ουσιαστικά στην εξαγγελία του παράνομου καθεστώτος για επιβολή δασμών στα αγαθά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς του εγκλωβισμένους, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να περάσουν από τις Κρατικές Αποθήκες και να φορτώσουν τα κιβώτια. Κίνηση η οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε γίνει, ανεξάρτητα των προθέσεων των κατοχικών Αρχών και η οποία προφανώς ενόχλησε την κυβέρνηση.

Το αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών πήγε κανονικά το πρωί και φόρτωσε από τον Ερυθρό Σταυρό τα φάρμακα που προορίζονταν για τους εκγλωβισμένους και τα οποία εξαιρούνται από την απόφαση των κατοχικών Αρχών για επιβολή «δασμών» και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Ματαία οι λειτουργοί στις Κρατικές Αποθήκες, ανέμεναν το αυτοκίνητο να περάσει για να φορτώσει τα κιβώτια που είχαν ετοιμάσει για τους εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασο και στην Αγία Τριάδα όπως γινόταν κάθε Τετάρτη.

Οι προθέσεις των κατοχικών Αρχών ήταν ξεκάθαρες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Για πρώτη φορά την Τετάρτη, μετά από 43 χρόνια, η ανθρωπιστική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών σταμάτησε για έλεγχο των προμηθειών που μετέφερε προς τα κατεχόμενα. Τις προηγούμενες φορές, η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών περνούσε χωρίς τον οποιοδήποτε έλεγχο.

Στο σημείο ελέγχου προς την πλευρά των κατεχομένων, επικεφαλής συντονισμού ήταν αξιωματικούς του λεγόμενου τμήματος τελωνείου του ψευδορκράτους, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά από Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι θα γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί ότι είναι μόνο φάρμακα και στη συνέχεια θα δοθεί άδεια για να περάσει. Όπως και έγινε τελικά μετά από αρκετή ώρα αναμονής.

Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, ένα διπλοκάμπινο αυτοκίνητο και ένα τζιπ των Ηνωμένων Εθνών, πέρασαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας μεταφέροντας φάρμακα, επιστολές και άλλα, τα οποία εξαιρούνται από την απόφαση για επιβολή «δασμών».

Το όλο θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον και των τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, τα οποία είχαν βρεθεί από νωρίς χθες το πρωί στο σημείο ελέγχου προς τα κατεχόμενα, αναμένοντας το αυτοκίνητο των Ηνωμένων Εθνών.

Σε κάποια στιγμή είχε προκληθεί σύγχυση, όταν στον χώρο είχε φτάσει και ένα τρίτο όχημα των Ηνωμένων Εθνών. Το όχημα τύπου βαν θεωρήθηκε ότι ήταν αυτό που μετέφερε τα φάρμακα προς τους εγλωβισμένους καθώς έμοιαζε να είναι διαμορφωμένο το πίσω μέρος του με ψυγείο μεταφοράς.

Οι λεγόμενοι αστυνομικοί και υπεύθυνοι του τελωνείου στο σημείο ελέγχου προς τα κατεχόμενα, υπέδειξαν το συγκεκριμένο όχημα ως το αυτοκίνητο το οποίο είχε μέσα αυτά τα οποία θα μεταφέρονταν προς τους εγλωβισμένους. Το συγκεκριμένο όχημα, αφού στάθμευσε πίσω από τα άλλα δύο αυτοκίνητα των Ηνωμένων Εθνών, ανέμενε στην ουρά.

Κάποια στιγμή, μετά από αρκετή ώρα, έκανε επαναστροφή και αφού στάθμευσε για μερικά λεπτά εντός της νεκρής ζώνης απέναντι από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στη συνέχεια αναχώρησε για τις ελεύθερες περιοχές.

Το όλο σκηνικό όπως ήταν λογικό, έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι προέκυψε κάποιο πρόβλημα. Οι λεγόμενοι αστυνομικοί στο οδόφραγμα διαβεβαίωναν ότι «δόθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες» για να περάσουν τα φάρμακα.

Όπως ξεκαθάρισε αργότερα, το τρίτο όχημα δεν ήταν δηλωμένο για την αποστολή, με αποτέλεσμα να μην δοθεί άδεια για να περάσει, ωστόσο τα φάρμακα βρίσκονταν στα άλλα δύο οχήματα που είχαν περάσει κανονικά.

Φωτίου: Απαράδεκτη ενέργεια

Απαράδεχτη ενέργεια, η οποία αποτελεί μέρος μιας σειράς προκλητικών αποφάσεων και στάσεων του κατοχικού καθεστώτος, χαρακτήρισε το γεγονός ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Με γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι ήταν προγραμματισμένη, όπως κάθε Τετάρτη εδώ και δεκαετίες, η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους μας στα κατεχόμενα, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP).

«Δυστυχώς, όμως, το Τμήμα Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών της UNFICYP δεν παρέλαβε όλη την ανθρωπιστική βοήθεια που προβλεπόταν να δοθεί στους εγκλωβισμένους μας, παρά μόνο τα φάρμακα», αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο Φώτης Φωτίου μέσα από την οποία διαπιστώνεται και η ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης από τη στάση των Ηνωμένων Εθνών.

«Η μη παραλαβή ολόκληρης της ανθρωπιστικής βοήθειας στηρίχθηκε στην εξαγγελία του κατοχικού καθεστώτος ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση, μέσω των οδοφραγμάτων, και παράδοση, από την UNFICYP, της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, εάν δεν καταβληθούν πρώτα «φόροι ή/και δασμοί» προς το κατοχικό καθεστώς», προσθέτει.

Σημειώνει για ακόμα μια φορά ότι ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά ούτε και η UNFICYP δεν δύνανται να καταβάλουν οτιδήποτε σε ένα κατοχικό καθεστώς. «Η απαράδεκτη αυτή στάση του κατοχικού καθεστώτος έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων ενεργειών, όπως την απόρριψη αριθμού εκπαιδευτικών που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, αλλά και βιβλίων από τη διδακτέα ύλη των σχολείων (βιβλία ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και θρησκευτικών), που έχουν εμφανή στόχο να δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας», δηλώνει ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

Με διπλωματική επίθεση απαντά η κυβέρνηση

Με διπλωματικές ενέργειες σε διάφορα επίπεδα απαντά στις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών αρχών η κυπριακή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα εκφράζεται και η ανησυχία για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να επισημαίνει ότι τα μέτρα δείχνουν μια προαποφασισμένη και προδιαγεγραμμένη πορεία, για την οποία επέρριψε ευθύνες εμμέσως πλην σαφώς και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, «ο οποίος ουδεμία θέση λαμβάνει για τα όσα αδιανόητα συμβαίνουν», ανέφερε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναδείξει και τις ευθύνες που βαραίνουν για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα την Τουρκία πρωτίστως και εν συνεχεία την τουρκοκυπριακή ηγεσία, υποδεικνύοντας ότι ενέργειες όπως η αυτή αποτελούν και απάντηση για το ποιος πραγματικά είχε τη βούληση για λύση στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας τα μέτρα των κατοχικών αρχών για επιβολή «δασμών» τα χαρακτήρισε παντελώς παράνομα, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί. «Δημιουργούν την επιπλέον, δυστυχώς, μόλυνση του καλού κλίματος που θέλαμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο», ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο οποίος πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν καταγγελίες και περαιτέρω διαβήματα ή και μέτρα, αν χρειαστεί.

Επανέλαβε τη θέση ότι δεν πρόκειται το νόμιμο κράτος να καταβάλει σε ένα παράνομο καθεστώς οποιαδήποτε τέλη, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα βρίσκεται ανάμεσα στις καταγγελίες που έχουν γίνει από μέρους του προς τον ΓΓ του Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Επεσήμανε ακόμα ότι «θα γίνουν, πέραν εκείνης της κατ’ ιδίαν αναφοράς προς τον ΓΓ και της καταγγελίας που είναι και γραπτή, και ανάλογες καταγγελίες και διαβήματα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και όχι μόνο». Τόνισε ακόμα ότι η έκκληση του ΓΓ είναι για δημιουργία προοπτικής για ΜΟΕ.

«Εάν αυτό είναι ένα από τα μέτρα, ας κρίνει ο καθένας. Και όχι μόνον αυτό, είναι σωρεία άλλων. Είναι η απαγόρευση (θρησκευτικής) λειτουργίας, είναι τα προσκόμματα για την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών, είναι η μη αποδοχή κάποιων καθηγητών, είναι σωρεία γεγονότων που καταδεικνύουν ποιοι είχαν τη βούληση, ποιοι είχαν την αποφασιστικότητα και ποιοι όχι», δήλωσε.

Σύσκεψη στο Προεδρικό με κοινοτάρχες Καρπασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό, στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, σύσκεψη με τους κοινοτάρχες των χωριών των εγκλωβισμένων της Καρπασίας.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να εξεταστούν οι περιπτώσεις των εγκλωβισμένων κατοίκων οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και η ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται από την κυπριακή κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα μελετηθούν εναλλακτικοί τρόποι στήριξης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι για ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με την δίνη των αποφάσεων του κατοχικού καθεστώτος.

Αρμόδιοι πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι θα μελετηθούν διάφοροι τρόποι να συνεχιστεί η βοήθεια προς αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να γίνεται συζήτηση για ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων για καταβολή «δασμών».

«Είναι δυστυχώς κάποια νέα δεδομένα που δημιουργούνται και τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε. Υποδεικνύοντας ότι η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται οι κατοχικές αρχές να αλλάξουν στάση στο θέμα.

Σε κοινωνικά παντοπωλεία

Τα πακέτα με την ανθρωπιστική βοήθεια που ετοιμάστηκαν την Τετάρτη για τους εγκλωβισμένους περιελάμβαναν μεταξύ άλλων και φρούτα και φθαρτά.

Προκειμένου αυτές οι προμήθειες να μην χαλάσουν και να κατα λήξουν στα σκουπίδια, αποφασίστηκε όπως δοθούν προς ενίσχυση των Κοινωνικών Παντοπωλείων για να διαμοιραστούν σε άπορους συμπολίτες μας στις
ελεύθερες περιοχές.

Φρίξος Δαλίτης
Πηγή : philenews.com