ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα μεθοδεύει δια παρασκηνιακών επαφών να διασφαλίσει πως θα έχει στρατιωτική παρουσία στο νησί και μετά από μια συμφωνία στο νησί. Οι χθεσινές αποκαλύψεις του «Φιλελεύθερου», σύμφωνα με τις οποίες Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν θέσει ενώπιον κρατών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας το ζήτημα τούτο, παραπέμποντας στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης, έχουν προκαλέσει συζητήσεις στη Λευκωσία.

Το θέμα, συζητείται, ωστόσο και σε άλλες πρωτεύουσες, οι οποίες επιχειρούν να αξιολογήσουν τις τουρκικές κινήσεις. Είναι προφανές πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην επιχειρηματολογία του προτάσσει το γεγονός ότι ο αριθμός των στρατευμάτων θα μειωθεί και ως εκ τούτου δεν θα συνιστά η παρουσία απειλή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε κάποιες από τις συναντήσεις, γίνεται λόγος για στρατιωτικό απόσπασμα που θα αριθμεί γύρω στους 700. Είναι προφανές πως αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα, υπερτονίζοντας τους αριθμούς, είναι η διασφάλιση της εσαεί παρουσίας της στο νησί. Άλλωστε, όπως ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος σε συνομιλητή του, τα τουρκικά αεροπλάνα θα χρειαστούν 15 λεπτά να φθάσουν στην Κύπρο, εάν αυτό χρειαστεί.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται και επιδιώκει η Τουρκία είναι η νομιμοποίηση της παρουσίας της στην Κύπρο. Ακόμη και μεταβατική να είναι η παρουσία στρατευμάτων ( που δεν είναι αυτό που ζητά η Τουρκία) και πάλιν εξυπηρετούνται οι τουρκικοί σχεδιασμοί. Σημειώνεται πως η αποχώρηση των στρατευμάτων, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς εξοπλισμών, το ξήλωμα εγκαταστάσεων είναι θέμα λίγων μηνών.

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ωστόσο, είναι προφανές πως παρασκηνιακά υπάρχει κινητικότητα. Και τούτο προκύπτει από επαφές της Τουρκίας με ξένες κυβερνήσεις και Διεθνείς Οργανισμούς. Ενώπιον της κυπριακής κυβέρνησης δεν έχουν τεθεί επίσημα από τουρκικής πλευράς αυτές οι ιδέες, είναι όμως προφανές πως οι πληροφορίες έχουν φθάσει κοντά της μέσα από επαφές που πραγματοποιεί με τρίτους.

Η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αποδέχεται τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί, ούτε και εγγυήσεις. Αυτό θεωρείται κόκκινη γραμμή και απορρίπτει το ενδεχόμενο να περιληφθούν σχετικές πρόνοιες σε σχέδιο συμφωνίας. Παράλληλα, η Αθήνα ιεραρχεί ψηλά το θέμα της ασφάλειας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και θέτει σε όλες τις επαφές του το θέμα της ασφάλειας. Η Αθήνα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό εάν περιλαμβάνει το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και να προβλέπει παρουσία στρατευμάτων.

ΚΟΜΜΑΤΑ: Απορρίπτεται η ιδέα της βάσης – Ούτε καν συζητείται

ΟΙ πολιτικές δυνάμεις απορρίπτουν σενάρια που παραπέμπουν στην παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες ο «Φ» ότι η Τουρκία θέτει ζήτημα δημιουργίας στρατιωτικής της βάσης μετά από μια συμφωνία, κόμματα τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως μια τέτοια πρόταση είναι «απορριπτέα δίχως συζήτηση». Είπε δε πως «δεν συζητούμε καν για τέτοιο θέμα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Προδρόμου. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε πως «φαίνεται ότι η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει το κέντρο βάρους στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για να ξεφύγει από το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, εισηγείται τη δημιουργία μετά τη λύση μιας ή και περισσότερων στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η προσέγγιση από τουρκικής πλευράς θα είναι ακόμη χειρότερη και από τις εγγυήσεις του 1960, δεδομένου ότι τότε η Τουρκία διατηρούσε στην Κύπρο μόνο 600 στρατιώτες στο στρατόπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ», προσθέτοντας ότι «και τότε υπήρχε στρατόπεδο». Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η προσέγγιση αυτή της Τουρκίας ουσιαστικά τείνει στο να καθιερώσει ότι έχει δικαιώματα στην Κύπρο αλλά και την παρουσία της με πιο έντονο τρόπο απ` ότι την είχε καθιερώσει το 1960».

Εκ μέρους των Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών η κ. Μακαρία- Άντρη Στυλιανού, ανέφερε πως   «πρόκειται για μια Τουρκική ιδέα η οποία βρικολακιάζει και απειλεί το μέλλον της Κυπριακής Ανεξαρτησίας». Αυτή η κίνηση της Τουρκίας, είπε, έρχεται να προστεθεί στη συνολική της προκλητική τακτική, την οποία η Κυβέρνηση παρακολουθεί άπραγη.

Πηγή: mignatiou.com