ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι το ψευδοκράτος θα προχωρήσει τον δρόμο του, την ίδια ώρα που επαναλαμβάνεται πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το ψευδοκράτος για τη διαχείριση του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός μαζί με τον παράνομο «πρωθυπουργό» των κατεχομένων Ομέρ Σογιέρ Κάλιοντζου. Τα μηνύματα του Νταβούτογλου, αν και πολλές φορές αντιφατικά, επί της ουσίας ήταν ξεκάθαρα ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας.

Πρώτο, σημειώνοντας πως η μεταφορά του νερού συνιστά στρατηγική κίνηση, επεσήμανε πως είναι σημαντικό για την Τουρκία τα κατεχόμενα να σταθούν στα πόδια τους είτε υπάρξει λύση είτε όχι. Είπε ακόμη ότι σε μια πιθανή λύση το ψευδοκράτος θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα συνεχίσει τον δικό του δρόμο στη διεθνή κοινότητα ως «ένα αξιόπιστο και αναγνωρισμένο κράτος».

Δεύτερο, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ότι δεν δεσμεύει την Κύπρο αυτή η συμφωνία, ο Νταβούτογλου ξεσπάθωσε λέγοντας πως «μια χώρα που δεν αναγνωρίζουμε ούτε και μας μάς δεσμεύουν τα σχόλιά της άλλωστε, σημαίνει ότι αυτό χρειάζεται, αυτή είναι η νοοτροπία». «Κοιτάξτε τι εποικοδομητική γλώσσα χρησιμοποιούμε εμείς.

Δεν είπαμε ότι αυτό το νερό πάει μόνο στους Τ/κ και δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιούν οι Ε/κ. Το νερό είναι ένα δώρο του Αλλάχ για όλη την ανθρωπότητα», ανέφερε. Συνέχισε λέγοντας και τα εξής: «Τι έγινε και αν τους δεσμεύει και αν δεν τους δεσμεύει. Το νερό πήγε εκεί και η συμφωνία υπογράφτηκε».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Ομέρ Κάλιοντζου είπε ότι στη συμφωνία που θα κάνουν οι δύο πλευρές για την ομόσπονδη δημοκρατία θα υπάρξει μια υποσημείωση και θα είναι σε ισχύ η συμφωνία. «Αυτό το ξέχασε το ΑΚΕΛ κάνοντας αυτή τη δήλωση», είπε.

Τρίτο, είπε πως μεταφέρουν νερό σε ολόκληρη την Κύπρο. Τούτο, βέβαια, δεν ισχύει καθώς τεχνικά δεν μπορεί το νερό να καλύψει ολόκληρη την Κύπρο.

Εν πάση περιπτώσει, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως «εμείς μεταφέρουμε νερό σε ολόκληρη την Κύπρο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα δώσουμε όλα» στο ψευδοκράτος.

Τέταρτο, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νταβούτογλου, που προηγουμένως έκανε λόγο για νερό σε ολόκληρη την Κύπρο, είπε πως «πηγαίνει σαν μητρικό γάλα το καθαρό νερό της Ανατολής». «Με το σχέδιο συνδέθηκε η μικρή πατρίδα με τη μητέρα πατρίδα», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

 

ΜΕ ΠΛΗΡΗ …ΟΜΑΔΑ

Ο Ομέρ Κάλιοντζου συνοδευόταν στην τελετή από την “υπεξ” Εμινέ Τσολάκ, τον “υπουργό” Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Κουτλού Εβρέν και τον “υπουργό” γεωργίας και φυσικών πόρων Ερκούτ Σαχαλί. Από πλευράς Τουρκίας στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκε ο υπεύθυνος Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις Τουγρούλ Τουρκές και ο Υπουργός Δασών και υποθέσεων υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου.

 

«ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ»

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας στην τελετή είπε πως η Τουρκία θα είναι πάντοτε κοντά στους Κύπριους αδελφούς της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.  Πρόσθεσε ότι ο Ομέρ Κάλιοντζου πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια στην Άγκυρα και δεν αισθάνεται ξένος στην τουρκική πρωτεύουσα. “Καλωσήλθατε στο δεύτερο σας σπίτι, στη μητέρα πατρίδα σας”, του είπε.

 

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

Συνάντηση είχαν χθες οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Στη χθεσινή συνάντηση και την προχθεσινή συνάντηση οι δυο διαπραγματευτές προσπάθησαν να εξετάσουν εκ νέου θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί με στόχο τη σμίκρυνση των διαφορών. Γίνεται συστηματική δουλειά χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει θεαματική πρόοδος.

 

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Αναζητείται «Μια σταγόνα περηφάνιας» – Επεισόδια και «αστυνομικές» έρευνες κατά των αντιδρώντων στη συμφωνία Επεισοδιαική ήταν η αναχώρηση του ψευδοπρωθυπουργού Ομέρ Καλιοντζού, προχθές βράδυ για την Τουρκία, όπου χθες υπέγραψε τη συμφωνία για τη διαχείριση του νερού.

Η προχθεσινοβραδινή εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υπογραφή της συμφωνίας για την διαχείριση του νερού από την Τουρκία που διοργάνωσαν στον κυκλικό κόμβο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου μέλη του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας και του πολιτιστικού κέντρου Μπαράκα, την ώρα που περνούσε η αυτοκινοτοπομπή με τον Ομέρ Καλιοντζού και τους “υπουργούς” για να μεταβούν στην Αγκυρα, αποτέλεσε τελικά αντικείμενο “αστυνομικής” έρευνας.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η “αστυνομία” προχώρησε στη σύλληψη ενός μέλους της κομματικής βουλής του ΚΚΔ, του Αχμέτ Ντενιζέρ με την κατηγορία ότι πέταξε μπουκάλι με νερό στο αυτοκίνητο του “πρωθυπουργού” χθες το βράδυ.

Ο Ντενιζέρ που ήταν παρών στην εκδήλωση χθες βράδυ, ανέφερε ότι μετά από τηλεφώνημα που έλαβε χθες το πρωί μετέβη στην “αστυνομική διεύθυνση” Αμμοχώστου, όπου του απαγγέλθηκε η κατηγορία αλλά δεν την αποδέχθηκε. Έδωσε κατάθεση και αφέθηκε ελεύθερος για να κλητευτεί αργότερα.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων από τα κατεχόμενα, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στον κυκλικό κόμβο, οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν “Μια σταγόνα περηφάνιας”, “Μην υπογράψεις”, “Μην νερουλώνεις το θέμα: όχι στην ιδιωτικοποίηση” και “Δεν θα σιωπήσουμε”.

Κάποιοι διαμαρτυρόμενοι την ώρα που περνούσε το αυτοκίνητο του κ. Καλιοντζού πέταξαν μπουκάλια με νερό. Στην συμφωνία για το νερό αντέδρασαν έντονα τόσο ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ,όσο και η πλατφόρμα για το νερό και ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ.

Ο κ. Ελτζίλ μίλησε για συμφωνία που θα είναι μια “νέα συνθήκη Σεβρών” και ο κ. Οζγιγιτ κάλεσε τον κ. Καλιοντζού να μην γίνει ένας νέος Νταμάτ Φερίτ Πασιά, ο πρωθυπουργός της Οθωμανικής κυβέρνησης που είχε υπογράψει την Συνθήκη των Σεβρών.

Πηγή: http://wp.me/p3kVLZ-tnn