Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις – που σε πολλές των περιπτώσεων αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες – αλλά στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες γίνονται πολλές δηλώσεις για το Κυπριακό. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της από αέρος διαπραγμάτευσης, δεν θεωρούμε ότι είναι ένδειξη σοβαρότητας και προσήλωσης στο τραπέζι των συνομιλιών. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις – που σε πολλές των περιπτώσεων αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες – αλλά στο τραπέζι των συνομιλιών.

Από δικής μας πλευράς παραμένουμε σοβαροί, προσηλωμένοι στην ανάγκη για σκληρή δουλειά, σκληρή διαπραγμάτευση και όλα θα κριθούν από το τελικό αποτέλεσμα.

Σε σχέση με την οικονομική διάσταση της λύσης του Κυπριακού, θα ήθελα να αναφέρω ότι όσοι ασχολήθηκαν με την Ιστορία του Κυπριακού, είναι η πρώτη φορά, με μια μικρή εξαίρεση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, που το θέμα της οικονομικής διάστασης της λύσης βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η πρώτη φορά που έχουμε εμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ακριβώς για να έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα, έτσι ώστε στο πλαίσιο του στόχου μας, την πρώτη μέρα μιας ενδεχόμενης λύσης να υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα, και να υπάρχει και απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα.

Άρα, δεν πρέπει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά υπάρχει, μέσα από δηλώσεις – που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα – να θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως αρνητική».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολλές επικρίσεις αφορούν στο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζει περισσότερο στο θέμα των αποζημιώσεων παρά στην αποκατάσταση ή στην επιστροφή και ερωτηθείς ποια η θέση της Τουρκίας στο θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ό,τι αναφέρει η τουρκική πλευρά δεν σημαίνει ότι είναι συμφωνημένο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει ότι οι τουρκικές θέσεις θα πρέπει να υιοθετούνται αβασάνιστα και μάλιστα στο δημόσιο διάλογο.

Η οικονομική πτυχή της λύσης δεν αφορά μόνο το θέμα των περιουσιών. Όλοι θυμόμαστε τα περί ανάγκης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Η βιωσιμότητα αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική διάσταση της λύσης.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, φυσικά ως κατοχική δύναμη, σε αυτό το θέμα που αφορά την οικονομική πτυχή της λύσης θα πρέπει να συνεισφέρει».

Πηγή : mignatiou.com