Ανασασιάδης : Διαπραγματεύσεις στη βάση παραμέτρων του ΟΗΕ

Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι η επανάληψη των τουρκικών θέσεων για λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας την Δευτέρα στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στις εργασίες της 72ης συνόδου  της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, με διεθνείς ηγέτες, αλλά και τις εβραϊκές οργανώσεις και την Ομογένεια. Στις συναντήσεις προστέθηκε και αυτή με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, την Τρίτη στις 6 μμ (τοπική ώρα).

«Αυτό που έχω επαναλάβει σ’ όλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων – και προς τον ίδιο το ΓΓ – είναι πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μέσα στα πλαίσια όπως καθορίζονται στις παραμέτρους του ΓΓ, λαμβάνοντες υπόψη όλες τις παραμέτρους και ιδιαίτερα τα θέματα που ίδιος είχε επισημάνει κατά την συνάντηση της 4ης Ιουνίου ως ουσιώδη προκειμένου να υπάρξει λύση του κυπριακού προβλήματος. Που δεν είναι άλλα από τον τερματισμό των συνθηκών εγγύησης, των όποιων παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και ενός χρονοδιαγράμματος τερματισμού της παρουσίας κατοχικών ή άλλως πως τουρκικών στρατευμάτων».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τις τελευταίες του Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο ίδιος εκφράζει τις δικές μας θέσεις και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον διάλογο  μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, πάντα με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Και ως κράτος μέλος της επιδιώκουμε πάντα η λύση να διέπεται από τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του εγγράφου που κατέθεσε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου ο ΓΓ, αφού ανέφερε ότι δεν έχει δει τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, πρόσθεσε:
«Πρόκειται για ένα άτυπο έγγραφο το οποίο δεν έτυχε μακράς συζήτησης, καθώς (εκείνη την ώρα) ήταν σε ένταση ο διάλογος για τις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κατάργησης των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, το τι εννοούσαν με την εσαεί παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων ή την δημιουργία βάσεως. Έγινε επιδερμικά μία συζήτηση. Όντως ο κ. Κοτζιάς ανεφέρθη, όπως κι εμείς, όμως ομιλώ για μια ολιγόλεπτη παρέμβαση σ’ αυτά τα θέματα, διότι το ουσιώδες ήταν το πλαίσιο Γκουτέρες και πιο συγκεκριμένα η πρώτη πτυχή που άπτονταν του τερματισμού των εγγυήσεων και ιδιαίτερα των επεμβατικών δικαιωμάτων».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι από πλευράς μας υπεβλήθησαν γραπτές θέσεις για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγίνετο δεκτή η πρόταση του ΓΓ, όπως υπεβλήθη στις 4 Ιουνίου, αλλά επαναλήφθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια στις 30 Ιουνίου, όταν έθεσε τις παραμέτρους μέσα στις οποίες έπρεπε τα μέρη να κινηθούν.

Ερωτηθείς για την ατζέντα τις αυριανής του συνάντησης με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, είπε πως θα συζητήσουν την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ενώ θα εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη θέση αρχής της Κίνας στο κυπριακό. Την ίδια στιγμή θα επαναλάβει την θέση της Κύπρου «για μία Κίνα ένα κράτος». Είπε ακόμη ότι θα συζητηθεί κι η πιθανότητα επενδύσεων, κάτι που έπραξε και κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.

«Θα ανταλλάξουμε απόψεις για το πω η Κίνα μπορεί να είναι υποβοηθητική για να προχωρήσει περαιτέρω το κυπριακό και – το σημαντικότερο – πως θα προετοιμαστεί οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία σε σχέση με το κυπριακό. Θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά, ώστε οποιοδήποτε μόνιμο μέλος του Σ.Α. ή άλλο να καταβάλουν τη μεγίστη προσοχή για το πώς θα προχωρήσουμε. Έχοντας κατά νου ιδιαίτερα τις δηλώσεις και τις θέσεις της Τουρκίας στο κυπριακό, ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

Απαντώντας στο ερώτημα ποιες θα είναι οι επιλογές μας αν ο ΓΓ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο κ. Γκουτέρες θα αποφασίσει.

«Εγώ εκφράζω τις δικές μας θέσεις, επανέλαβα και την αποφασιστικότητά μας για επανάληψη του διαλόγου. Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει όσους εμπλέκονται στο κυπριακό πρόβλημα – του ΓΓ μη εξαιρουμένου – είναι τυχόν επανάληψη των θέσεων της Τουρκίας περί λύσεως εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Δηλαδή ακόμη και κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούν τα μορφή της λύσης, τη διαδικασία και γενικότερα τις πολύχρονες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ΓΓ. Τον καθένα πρέπει να προβληματίσει ποιοι είναι εποικοδομητικοί προς αυτή την κατεύθυνση και ποιοι μέσα από προσχήματα επιδιώκουν να εφαρμόσουν άλλες από τις επιδιώξεις, είτε των Ηνωμένων Εθνών, είτε ιδιαίτερα της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Αναφορικά με την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είπε πως αντικείμενό της θα είναι οι εξελίξεις στο κυπριακό, οι προσπάθειες που καταβάλλονται και η δική μας αποφασιστικότητα και η ανάγκη συνδρομής από όλους όσοι μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία.

«Αυτός είναι και ο στόχος του συνόλου των συναντήσεων που θα έχω κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας μου κι όχι μόνο», κατέληξε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ακιντζί: Για «δύο επιλογές» λύσης ενημερώνει τον Γκουτέρες

Τις σκέψεις του για το μέλλον της Κύπρου θα μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί κάνοντας αναφορά σε «δύο επιλογές» στην ομιλία του στην εκδήλωση για την έναρξη του νέου νομικού έτους που γίνεται κάθε χρόνο ενώπιον των «δικαστικών», «στρατιωτικών» αρχών και της τ/κ πολιτικής ηγεσίας στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ακιντζί, που αναχωρεί για τις ΗΠΑ την Τρίτη το πρωί, ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια προσπαθούσε εκ μέρους της τ/κ κοινότητας. «Για το ότι οι προσπάθειες για λύση έμειναν χωρίς αποτέλεσμα, δεν φταίμε εμείς. Γι’ αυτό υπογραμμίζω συνεχώς ότι στην ε/κ πλευρά υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι με την ίδια μεθοδολογία θα έχεις παρόμοια αποτελέσματα γι’ αυτό ήρθε ο καιρός – όπως είπε – να γίνουν σκέψεις για διαφορετικές προσεγγίσεις. «Παρακολουθούμε με λύπη τα σχόλια της ε/κ πλευράς ότι στο Κραν Μοντανά ήταν εντός του πλαισίου που έθεσε εκεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι παραπλανητικό κυρίως για την δική τους κοινότητα. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε και αυτά με τον ΓΓ. Αλλά κυρίως θα του μεταφέρουμε την προσδοκία μας για μια αντικειμενική και βασισμένη στις πραγματικότητες έκθεση».

Επανέλαβε επίσης ότι η προεκλογική περίοδος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αξιολόγησης για τους Ε/κ. «Εάν δεν μπορούν να αφομοιώσουν τον διαμοιρασμό (της εξουσίας) ισότιμα μαζί μας, ποια είναι η σχέση που θέλουν; Πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν γι’ αυτό».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε αυτά τα εδάφη με ειρήνη και ευημερία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία. «Ο τ/κ λαός δεν έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ε/κ κράτος. Ούτε και επιθυμεί να γίνει 82η επαρχία της Τουρκίας».

Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, απομένουν δύο επιλογές: «μια δομή που θα βασίζεται στον διαμοιρασμό όπου θα ζούμε ισότιμα, ασφαλή και ελεύθερα χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».

Για εμπορία προσώπων, ΦΕΤΟ και άλλα ζητήματα

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην έκθεση για το εμπόριο προσώπων του 2017 του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όπου υπάρχουν αρνητικές αναφορές για τα κατεχόμενα, όπου συνεχίζεται να διεξάγεται εμπόριο λευκής σαρκός αλλά και εμπόριο ανθρώπων χωρίς να λαμβάνονται επαρκή μέτρα αντιμετώπισής τους. Όλοι οι «θεσμοί» και οι αρμόδιες υπηρεσίες του «κράτους» μαζί με την κοινωνία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε αυτό το πρόβλημα να εξαφανιστεί, πρόσθεσε λέγοντας ότι όπως αναφέρεται και στην έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα για την αναγκαία νομοθεσία αντιμετώπισης του ζητήματος. Δηλώνει δε ετοιμότητα να συνεργαστεί με την «νομική αρχή» και την «κυβέρνηση» για ό,τι χρειαστεί.

Ενώπιον των δικαστών, είπε, θέλησε να αναφερθεί προφορικά και στο θέμα των επικείμενων – σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο – συλλήψεων «αστυνομικών» και χωρίς να ονομάσει την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν είπε ότι σε περιόδους που πολεμάς αυτούς που αποπειράθηκαν το πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, είναι πολύ πιο σημαντικό να παραμείνει εντός του νόμου. «Είναι καθήκον όλων των θεσμών να μην επιτρέψουν οι σπέκουλες και οι αβάσιμες καταγγελίες να παραπλανήσουν την δικαιοσύνη».

Όσοι διεξάγουν την έρευνα αλλά και τα ΜΜΕ, συνέχισε, πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι σε ενέργειες που καταδικάζουν και καταδικάζουν χωρίς δίκη. «Δεν πρέπει να στερηθεί ούτε ένα αθώο άτομο της ελευθερίας του και να αμαυρωθεί το μέλλον του. Η δικαιοσύνη είναι αναγκαία για όλους».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην αύξηση των υποθέσεων ενώπιον της δικαιοσύνης, την έλλειψη προσωπικού στα «δικαστήρια», αλλά και τις υποθέσεις που οδηγούνται στη φυλακή άτομα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους δυσκολίες, λέγοντας πως μεταξύ αυτών είναι και μικρομεσαίοι καταστηματάρχες και έμποροι.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε τέλος ότι έχει περάσει δε ο καιρός που έπρεπε να αλλάξει το σύστημα διορισμού συμβούλων, που δημιουργεί πολλά προβλήματα και αντιδράσεις. Πρέπει επιτέλους να βασίζεται στις ικανότητες των ατόμων και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός αντικειμενικού ελέγχου στην «δημόσιο διοίκηση», σημείωσε.

Στην τελετή, αναφέρεται στα κατεχόμενα, παρόντες ήταν ως φιλοξενούμενοι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του 23ου νομικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, ο Πρόεδρος του Διαιτητικού Δικαστηρίου και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Δικαιοσύνης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Ακιντζί-Γκουτέρες 

Το ερχόμενο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως γράφει ο τ/κ Τύπος της Κυριακής επικαλούμενος ανακοίνωση της «προεδρίας», ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ακιντζί θα αναχωρήσει αύριο στις 8 το πρωί από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζάν για την Νέα Υόρκη και θα προβεί σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του.

Το τελευταίο τριήμερο ο Τ/κ ηγέτης είχε συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Αυστρίας, το Σάββατο και της Γερμανίας σήμερα.

Η «Χαβαντίς» της Κυριακής γράφει ότι ο κ. Ακιντζί θα έχει και άλλες επαφές στην Νέα Υόρκη μέχρι την συνάντησή του με τον ΓΓ, αλλά δεν αναφέρει ποιες θα είναι αυτές.

Στο μεταξύ, και φέτος χωριστά βρίσκεται ήδη στην Νέα Υόρκη ο «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μπαϊράκ» ο κ. Ερτουγρούλογλου θα έχει επαφές στο περιθώριο της 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον για επαφές.

Κατά την παραμονή του στην Νέα Υόρκη ο «υπεξ» θα συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση συντονισμού των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, όπου το ψευδοκράτος συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Θα συμμετάσχει επίσης και θα μιλήσει στο Συμβούλιο Υπουργών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας. Ως «υπουργός εξωτερικών», προστίθεται, θα έχει επαφές με ομολόγους του από τους δύο αυτούς οργανισμούς.

Στην Ουάσινγκτον θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης και αμερικανικών ΜΜΕ.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ