ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αποστάσεις από την σκληρή, επιθετική δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά της Τουρκίας κράτησε χθες ο Ιωάννης Κασουλίδης δίνοντας εν πολλοίς ένα χρώμα ουδετερότητας στην τοποθέτησή του.

Ουσιαστικά ανέφερε πως η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα που δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ο οποίος και προφανώς γνωρίζει καλύτερα από όλους πως όταν βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία υπό πίεση στα Ηνωμένα Έθνη απευθύνεται στη Μόσχα για στήριξη, κλήθηκε χθες να σχολιάσει τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Ρωσίδα αξιωματούχος ανέφερε πως η Άγκυρα παρεμβαίνει στο Κυπριακό, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα, τα οποία απέχουν πολύ από την εξασφάλιση μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ παραπέμποντας αρχικά στην παραδοσιακή στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, έσπευσε να αναφέρει πως  ( της δήλωσης) προηγήθηκαν δημοσιεύματα από τρίτους, για κάποιες θέσεις που εξέθεσε σε Τουρκοκύπριους ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια με τάση ουδετερότητας ζήτησε να μην αναμιχθεί: «Επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση.

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα από τρίτους για κάποιες θέσεις που εξέθεσε σε Τουρκοκύπριους ο κ. Ερντογάν. Αυτά ποτέ δεν επισημοποιήθηκαν σαν θέσεις. Νομίζω πρέπει να μείνουμε ως εκεί».Σημειώνεται συναφώς πως το αποτέλεσμα των υποδείξεων Ερντογάν φάνηκαν και από δηλώσεις Ακιντζί, Σιμπέρ αλλά και με κινήσεις που αφορούν την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» του ψευδοκράτους.

Την ίδια ώρα, από την Άγκυρα δεν υπήρξε καμία διάψευση για τα όσα μεταδόθηκαν. Ούτε βέβαια και από το κατοχικό καθεστώς. Ο κ. Κασουλίδης σε αναφορά δημοσιογράφου ότι η Ρωσία έχει κάτι υπόψη της πέραν από τα δημοσιεύματα είπε πως «η κάθε χώρα έχει και τα δικά της… Πιθανόν να έχει». Όταν ρωτήθηκε αν αυτή είναι μια έμμεση επιβεβαίωση ότι όντως ο κ. Ερντογάν κινείται προς αυτές τις κατευθύνσεις, ο κ. Κασουλίδης απάντησε: «Σε αυτό δεν θέλω να προεξοφλήσω. Διεξάγονται συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Θα δούμε».

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Άστρα», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει πως όσα αναφέρονται στη δήλωση ( του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη στάση της Τουρκίας) είναι κοινή διαπίστωση όσων εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Κυπριακό.

Πηγή : mignatiou.com