ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ξεκαθαρίζει τη στάση του στο περιουσιακό ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υποστηρίζει βασικά πως ο ιδιοκτήτης είναι ο σημερινός χρήστης, ο σφετεριστής και πως αυτό προκύπτει, όπως ισχυρίζεται, από τα κριτήρια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσπάθειες στις διαπραγματεύσεις εστιάζονται στη γεφύρωση των διαφορών στα εκκρεμούντα θέματα, ο Μουσταφά Ακιντζί επιλέγει να φρεσκάρει τις κόκκινες γραμμές του. Διαμηνύει πως δεν πρόκειται να φέρει στα δικαστήρια «τους Τουρκοκύπριους πρόσφυγες» ενώπιον των «παλιών ιδιοκτητών» και πως το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει από πριν, εννοώντας στη συμφωνία. Είναι προφανές πως η τοποθέτηση αυτή αποτελεί και το εμπόδιο για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στο κεφάλαιο του περιουσιακού.

Ο Ακιντζί, που μιλούσε στην «Κίπρις Πόστασι», υποστηρίζει βασικά πως δεν είναι διφορούμενο το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Για τον ίδιο, το δικαίωμα αυτό κατά προτεραιότητα ανήκει σε όσους διαμένουν σήμερα στις περιουσίες, δηλαδή τους σφετεριστές και κατατάσσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες σε μια κατηγορία που έχουν επιλογές πέραν της αποκατάστασης.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε περαιτέρω ότι στόχος του είναι να εργαστεί για την ανάπτυξη και ενίσχυση του ψευδοκράτους, χωρίς όπως είπε, να αναμένει την τελική φάση της λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε χθες για το Κυπριακό στη διάρκεια γεύματος την «πρόεδρο της Βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, τον «πρωθυπουργό» Ομέρ Καλιοντζού, καθώς και τον «αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και υπουργό Γεωργίας» Ερκούτ Σαχαλί.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά, στο κυρίως δύσκολο μέρος τους έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όμως δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος από την τελευταία ενημέρωση που έγινε από τον Ακιντζί. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλός ο Ακιντζί αλλά έχει τα όρια του – Εφικτή η λύση εντός του 2016, λέγει ο Αναστασιάδης

Τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας φαίνεται να συμπίπτουν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αξιοπρεπούς, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης μέσα στο τρέχον έτος, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βουλγαρίας (Hellenic Business Council in Bulgaria).

“Αυτό που δεν θέλουμε είναι την εμπλοκή τρίτων στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή της ομόσπονδου Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό που θέλω να πω είναι, μέσα από την αποφασιστικότητα να εξεύρουμε μια αξιοπρεπή, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μια λύση που θα διασφαλίζει το μέλλον των νεότερων γενιών, τούτο να γίνει επιτυχία μέσα στο τρέχον έτος. Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να συμπίπτουν – δεν θα χρησιμοποιήσω τα όσα ο κ. Eide λέει περί άστρων – τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας”, σημείωσε.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο διάλογο με τον Ακιντζί τον οποίο χαρακτήρισε προοδευτικό Τουρκοκύπριο, ο οποίος έχει ως όραμα την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αλλά που έχει ορισμένα όρια, όρια που περιορίζονται από τις παρεμβάσεις δυστυχώς της Άγκυρας». Η λύση, είπε, , πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Στις προϋποθέσεις αυτές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέλαβε την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, την απαλλαγή από τις όποιες εγγυήσεις που ανάγονται στο 1960 και μειώνουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την απαλλαγή από την παρουσία της όποιας στρατιωτικής δύναμης, έτσι ώστε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό την εποπτεία ή ότι ενεργεί ως προτεκτοράτο της οποιασδήποτε χώρας.

 

ΒΛΕΠΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟ 2016 ΤΟ ΝΑΤΟ

Την πεποίθηση πως το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πάρα πολύ σύντομα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, απευθυνόμενος στην υποεπιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Καλωσορίζω την προσπάθεια που καταβάλλουν οι δύο ηγέτες» δήλωσε ο Γενς Στόλτεμπερκ. «Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος», είπε και τόνισε ότι «διαφαίνεται η ρεαλιστική προοπτική επίλυσης της χρόνιας διένεξης σύντομα».

 

ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ με  την “Kibris Postasi”, η νέα αποστολή του ΔΝΤ στην Κύπρο με επικεφαλής την Rachel Van Elkan είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον συμβούλιο της τ/κ  ένωσης εργολάβων οικοδομών για την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περίοδο μετά τη λύση, προκειμένου η οικονομία να μην επηρεαστεί αρνητικά.

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, προσθέτει το ίδιο δημοσίευμα, υπογράμμισε πως με βάση τα αποτελέσματα έρευνας, την οποία είχαν ετοιμάσει, στη μετά τη λύση περίοδο ο τομέας των οικοδομών θα επηρεαστεί θετικά, όπως και η οικονομία, αν βεβαίως ο κλάδος προβεί στις αναγκαίες ενέργειες. Το κλιμάκιο του ΔΝΤ εξέφρασε, επίσης, την άποψη πως τέτοια μηνύματα αντανακλούν θετικά στο θέμα της χρηματοδότησης της λύσης.

 

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΤΣΟΛΑΚ

Πρόοδο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, της ΕΕ και της οικονομίας μέχρι το Μάιο αναμένει η «υπουργός εξωτερικών» Εμινέ Τσολάκ, η οποία είχε επαφές στη γερμανική πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα η κ. Τσολάκ συναντήθηκε με τον Υπουργό Ευρώπης Michael Roth, καθώς και Γερμανούς βουλευτές της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Κατά την πρώτη συνάντηση, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λέγοντας ότι η διαδικασία έχει εισέλθει στη συζήτηση δύσκολων κεφαλαίων. Είπε συγκεκριμένα στον κ. Roth ότι η τ/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί όλων των κεφαλαίων μετά το πέρας των βουλευτικών εκλογών στο «Νότο» – κατά την έκφρασή της – και για επίτευξη συμφωνίας εντός του 2016. Ξεχωριστές συναντήσεις είχε επίσης με βουλευτές ζητώντας τη στήριξη του γερμανικού κοινοβουλίου στη διαδικασία των συνομιλιών.
Πηγή : mignatiou.com