Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Ερντογάν πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ από την Τρίτη το πρωί και εκεί αναμένεται να παρευρεθεί στη Σύνοδο για την Πυρινική Ασφάλεια . Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με εκπροσώπους των 25 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών στο περιθώριο υπογραφής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Την Πέμπτη ο Ερντογάν θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα σε 60 περίπου αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενώ παράλληλα θα συναντηθεί με εβραϊκή οργάνωση ενώ και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Ιδρυμα Brookings στην Ουάσιγκτον.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι ήδη Τούρκοι αξιωματούχοι συγκέντρωσαν στοιχεία για την διασύνδεση μεταξύ PKK και PYD που θα παρουσιάσουν στους Αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ουάσινγκτον ότι το PYD συνιστά τρομοκρατική οργάνωση.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα οι Αμερικανοί πρώην Πρέσβεις στην Άγκυρα, Mort Abramowitz και Eric Edelman κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ θα δώσουν στον Τούρκο πρόεδρο επιστολή που θα αναφέρει τα λάθη του και θα τον καλεί να αλλάξει πολιτική. Στην επιστολή θα εκφράζονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης στην Τουρκία και θα επισημαίνεται πως ίσως το Προεδρικό σύστημα δεν αξίζει τον κόπο αν είναι να διαιρεθεί η χώρα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αρνείται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο επισημαίνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε το αίτημα του Ερντογάν να παραστεί στα εγκαίνια τζαμιού στο Μέρυλαντ.