Η Μόσχα και η Άγκυρα συμφωνούν σε πολλά κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας χθες σε μια ομάδα δημοσιογράφων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Όσον αφορά τη Συρία, υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία συμφωνούμε με την Τουρκία. Αν δεν συμφωνούσαμε για τα βασικά ζητήματα, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν ούτε ζώνες κατάπαυσης του πυρός, ούτε αποκλιμάκωση στη Συρία «, δήλωσε ο Πούτιν.

Στις 4 Μαΐου, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία στην Αστάνα για την εγκαθίδρυση ζωνών «ασφάλειας» σε ορισμένες περιοχές της χώρας που δοκιμάστηκαν από τον πόλεμο..

Οι ζώνες εγείρουν ανησυχίες (κυρίως Τούρκικες) σχετικά με την ενότητα για τη Συρία, αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν παραδείγματα πολιτικού διαλόγου στο μέλλον και όχι διαίρεσης, είπε.

Η Τουρκία και η Ρωσία αγωνίζονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και το Λίβανο (ISIL) στη Συρία, αλλά η στήριξη της Ρωσίας (όπως και των ΗΠΑ) στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική ομάδα για τους δεσμούς της με τον απαγορευμένο Κουρδικό Εργαζόμενο (PKK), δεν είναι ευπρόσδεκτη από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, «ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία γνώριζε τις ανησυχίες της Τουρκίας για το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) και το PKK».

«Είμαστε προσεκτικοί για την πραγματοποίηση θετικών ενεργιών σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Ρώσος ηγέτης.

Οι S-400

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει αντιαεροπορικά συστήματα εδάφους-αέρα S-400 στην Τουρκία, δήλωσε επίσης ο Πούτιν.

Όσον αφορά την παραγωγή S-400 στην Τουρκία, αυτό θα καθοριστεί από την βιομηχανική ετοιμότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, ενώ επιβεβαίωσε ότι συζήτησε τη δυνατότητα πώλησης συστημάτων S-400 με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε τα συστήματα», δήλωσε ο Πούτιν σε απάντηση δημοσιογραφικής ερώτησης. «Όσον αφορά τη συνεργασία, αυτό είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα που σχετίζεται με την ετοιμότητα της τουρκικής βιομηχανίας. Δεν έχουμε παράγει τέτοιο υλικό πουθενά αλλού στο εξωτερικό, «είπε.

Τόσο οι τουρκικές όσο και οι ρωσικές αρχές γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα συστήματα, είπε.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία παράγει το πυραύλους Cruise  BrahMos από κοινού με την Ινδία. «Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και, συνεπώς, απαιτεί μεγάλης κλίμακας τεχνολογική προετοιμασία και κατάρτιση προσωπικού», ανέφερε.

«Κατ ‘αρχήν, δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο. Είμαστε έτοιμοι για τις παραδόσεις αυτών των πιο καινούργιων και πιο αποτελεσματικών συστημάτων. Ο Πρόεδρος [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν γνωρίζει γι ‘αυτό και ο στρατός μας το ξέρει όπως και ο Τούρκικος στρατός το ξέρει επίσης «, δήλωσε ο Πούτιν.

Το σύστημα S-400 Triumf είναι το πιο προηγμένο σύστημα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στη Ρωσία το 2007.

Έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή αεροσκαφών πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σχέση με στόχους εδάφους.

Το S-400 μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση 400 χλμ. Και σε υψόμετρο έως και 30 χιλιομέτρων.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης την 1η Ιουνίου ότι το υποτιθέμενο αντιρωσικό συναίσθημα στη Δύση δεν θα διαρκέσει επ ‘αόριστο διότι βλάπτει και τις δύο πλευρές.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε ότι ελπίζει ότι η «ρωσοφοβία» «δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό, όχι για πάντα, μόνο και μόνο επειδή πρέπει να γίνει κατανοητή, ότι είναι αντιπαραγωγική και μας βλάπτει όλους».

Πηγή : ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ