Του  ΜΑΝΟΥ  ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ*

Κάποτε κυριαρχούσε το σύνθημα «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο». Αργότερα οι φοιτητές ζητούσαν επιτακτικά να αυξηθούν οι εξεταστικές μέχρι που, όχι μόνο το κατάφεραν, αλλά στα περισσότερα Πανεπιστήμια είναι τόσο πολλές οι εξεταστικές που μόνο όποιος έχει …μέσον κόβεται. Όμως εδώ το θέμα μας δεν είναι οι εξεταστικές των φοιτητών, αλλά της Ελληνικής Βουλής.

Τα δύο τελευταία χρόνια, που σίγουρα θα μείνουν στην ιστορία ως τα χρόνια της «πρώτης φοράς» αριστεράς, εάν δεν προλάβουν να μετατραπούν στα χρόνια της …πρώτης συμφοράς του παρόντος αιώνος, έχουμε εξεταστικές κάθε φορά που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη στη γωνία και ο λαός έντρομος ξυπνά κάθε πρωί, πότε με το φόβο των capital controls, πότε με το φόβο των Τούρκων στο Αιγαίο, πότε με το φόβο των κλεφτών, των ληστών, των καταλήψεων, των μπαχαλάκηδων και κάθε ανωμαλίας.

Γενικά όλοι τρέμουν και ας μην το λένε όλοι. Εκείνοι που δείχνουν να μην φοβούνται το παραμικρό είναι οι κυβερνώντες. Είτε γιατί δεν έχουν καμία αίσθηση του τι συμβαίνει, είτε γιατί έχουν άριστη αίσθηση ότι όσα συμβούν (θα) τους συμφέρουν.

Έτσι, μόλις στριμωχτούν από τίποτα αξιολογήσεις που δεν κλείνουν, από «κακούς» κοινοτικούς που τους βγάζουν τα ψέματα στη φόρα, από άθλιους του ΔΝΤ, τους οποίους πρώτα έχουν φροντίσει να τους ..διαπομπεύσουν με υποκλαπείσες συνομιλίες, αρχίζουν έναν καταιγισμό από τη βιομηχανική παραγωγή των non papers, τα οποία δίνουν την εντολή στην οργανωμένη ορχήστρα των τρολς να ξεκινήσει το σάλπισμα της διαπόμπευσης των «εχθρών της πρώτης φοράς».

Και αν όλες οι δυνάμεις του «κακού» τύχει να συμπέσουν στην αποκάλυψη των ψεμάτων της κυβέρνησης, μαζί με τις γκάφες των υπουργών και τις ανοησίες των τηλεοπτικών της αστέρων, τότε επιστρατεύονται οι ..μεγάλες δυνάμεις. Κάθε έξι μήνες θυμούνται την αναθεώρηση του Συντάγματος και βάζουν έναν …Κιμούλη να την τρέξει. Μετά, όταν αυτός δεν μπορεί να πιάσει κατοστάρι, τον ξαναβάζουν στην άκρη ή τον στέλνουν σε ολιγοήμερες διακοπές στο Κέντρο Πολιτισμού.

Κι όταν τίποτα δεν δείχνει ότι θα επέλθει σιωπητήριο στην κοινωνία, τότε επιστρατεύονται οι εξεταστικές. Όχι των φοιτητών. Των πολιτικών. Κι εκεί έχει φαΐ άφθονο, αφού τόσα χρόνια με Τσοχατζοπούλειες τακτικές, τις οποίες πλήρωσε μόνο αυτός μέχρι στιγμής, δίνουν τροφή στην πρώτη φορά και στη δεύτερη και στη νιοστή.

Οι εξεταστικές αυτές, εδώ και πολλά-πολλά χρόνια, είναι γνωστό ότι δεν δίνουν τίποτα στον κόσμο, ούτε και τιμωρούν κανέναν, αφού κάθε κόμμα συντάσσει το δικό του πόρισμα για να εξοντώσει το πόρισμα του άλλου κόμματος κοκ Για το λόγο αυτόν και για να μην κουράζονται υπάρχει μία πρόταση. Επειδή ο κόσμος έχει βαρεθεί κάθε φορά το ίδιο έργο, μπορούν να πρωτοτυπήσουν.

Η ιδέα μπορεί να έρθει από την Εσπερία όπου υπάρχει ο θεσμός σε διάφορα υπουργεία, των μονίμων υφυπουργών, που προέρχονται από το στελεχιακό τους δυναμικό και συντονίζουν τη γραφειοκρατία ασχέτως του ποίος κερδίζει τις εκλογές. Κάπως έτσι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εδώ οι εξεταστικές επιτροπές. Να γίνουν μόνιμες.

Και επειδή μόνιμοι βουλευτές δεν υπάρχουν ας αναθέσουν τη δουλειά σε εταιρείες, όπως οι ελεγκτικές, των ορκωτών λογιστών ή των οίκων αξιολόγησης που έχουν και έμπειρα στελέχη. Αν χρειαστεί ας συνεργαστούν και με τίποτα μυστικές υπηρεσίες.

Είναι που είναι οι Έλληνες συνωμοσιολόγοι και ψεκασμένοι, μικρό το κακό αν έχουν και σε κάτι δίκιο. Μία μόνιμη εξεταστική θα μπορούσε να αναλάβει εργολαβικά να ελέγχει όποιον κάθε φορά επιθυμεί να παραπέμψει η πλειοψηφία και, εν ανάγκη, να εκδίδει πορίσματα κατά παραγγελίαν. Έτσι δεν θα απαιτούνται ψηφοφορίες, καθυστερήσεις και άλλα κουραστικά πράγματα.

Αφού, ούτως ή άλλως οι εξεταστικές ετοιμάζονται για την εξόντωση του αντιπάλου και όχι για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια ή να τιμωρηθούν όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι. Τι νόημα έχουν όλα αυτά τα …δημοκρατικά με εξαγγελίες, ψηφοφορίες και πορίσματα;

Μία εταιρεία-ανάδοχος να μας δίνει όσα θέλουμε κατά παραγγελίαν και έπειτα αμολάμε στη Βουλή Φάμελους, Ρηγάδες, Καρακώστες, Μουταφίδηδες και άλλες δυνάμεις για να καθοδηγήσουν κατά πως πρέπει το πόπολο. Αντιδημοκρατικό λίγο, αλλά μέχρι να πέσει και επισήμως από το βάθρο της η δημοκρατίας μας μπορούμε να δοκιμάσουμε και σύγχρονες μεθόδους εξεταστικών. Πώς θα το έλεγαν οι τεχνοκράτες και οι σπουδαγμένοι στην Εσπερία; Outsourcing;

*Εκδότης-Αρθρογράφος ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ