projeleri

Τα Αντισταθμιστικά ξανά

  • Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Αισχρόν έστι το σιγάν της Ελλάδος πάσης αδικουμένης 

Δημοσθένης

Και τρέλα πολλή και αμαρτία περισσότερη και ψυχή του δράματος η φρίκη… Γράφει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, κάπου στο Κοράκι. Τα ίδια θα επαναλάμβανε για το βίο και πολιτεία της ΓΔΑΕΕ από γενέσεώς της.

Αν σ’ αυτά προσθέταμε δύο ακόμη αφορισμούς θα ολοκληρώναμε την εικόνα:

  • Υπάρχουν υποκυκλώματα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στο ΥΕΘΑ, από την εποχή Άκη – Μεϊμαράκη που ελέγχουν τους εξοπλισμούς. Γύρω από τους εξοπλισμούς είχε στηθεί ένα ολόκληρο πανηγύρι, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης ανταποδοτικότητα.

Π. Μπεγλίτης/29-09-2010

  • Τα αντισταθμιστικά από τους εξοπλισμούς είναι τα πιο αισχρά οχήματα διαπλοκής.

(Ε. Βασιλάκος, τ. Γ.Δ. ΓΔΑΕΕ)

Από τον Πόε, φυσικά, δεν θα ζητούσαμε να μας πει αν έκανε κάτι για εξυγίανση της ΓΔΑΕΕ. Οι ακολουθούντες όμως 2 ουδέν έπραξαν πέραν της διαπίστωσης. Ο δεύτερος, κυρίως, ήταν ο αποκλειστικός χειριστής των αντισταθμίσεων και αντί να τις εξυγιάνει τις μπουρδούκλωσε ακόμη περισσότερο. Τις έθαψε…. Αυτή ήταν η πολιτική και των προϊσταμένων του Υπουργών, εξάλλου, δηλαδή των κ. Μεϊμαράκη και Βενιζέλου

 

Δύο περιπτώσεις, πρόσφατες και κραυγαλέες

Δεν θα επιχειρήσω αναδρομές, ούτε θα παρελθοντολογήσω. Χρειάζομαι 5 εκδόσεις της εφημερίδας για να το κάνω. Θα περιορισθώ σε 2 σύγχρονες και κραυγαλέες περιπτώσεις αφού προηγουμένως αναφερθώ, εν συντομία, σε αναγκαίες αρχές και ορισμούς επί των ΑΩ.

 

 

 

Γενικά

  1. 1.Έννοια ΑΩ: Αντισταθμιστικά Ωφελήματα είναι το σύνολο των ανταποδοτικών πράξεων που πραγματοποιούνται από τον προμηθευτή σαν αντιστάθμισμα μιας συγκεκριμένης προμήθειας των ΕΔ.
  2. 2.Βασικές επιδιώξεις ΑΩ
  • Υποβοήθηση Αμυντικών Βιομηχανίας.
  • Ενίσχυση ΕΔ μέσω της παροχής υλικών κ.λ.π.
  1. 3.Βαθμολογία: Τα ΑΩ ανάλογα της αξίας τους βαθμολογούνται από 4 έως 12. Η τελευταία τιμή δίδεται σε υλικά πολύ υψηλού ενδιαφέροντος με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σοβαρή και ουσιαστική συμμετοχή Ελληνικής Εταιρείας στην παραγωγή τους. Εφόσον δεν υπάρχει συμμετοχή, ο συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8.
  2. 4.Ποινικές ρήτρες: Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης όπως αναφέρονται στην παρ. 20 των κατευθυντήριων οδηγιών για ΑΩ του ΥΕΘΑ.
  3. 5.Τροποποιήσεις συμφωνιών για ΑΩ γίνονται κατόπιν συμφωνίας, έγκρισης από επιτροπές ΓΔΑΕΕ και αδείας του αρμοδίου ΥΦΕΘΑ. (Άρθρο 28).

Πακτωλός…

 

Άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες

Τα ΑΩ προορίζονταν για ανύψωση του τεχνολογικού επιπέδου των Κρατικών Αμυντικών Βιομηχανιών και των μικροτέρων βιομηχανιών ή βιοτεχνιών που απαρτίζουν τον ΣΕΚΠΥ (Σύλλογο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικών Υλικών).

Στην πραγματικότητα, ο κύριος όγκος των ΑΩ απερροφήθησαν είτε από σκιώδεις εταιρείες με κομπίνες, ή σε ανύπαρκτες ανάγκες. Ενώ ο ΣΕΚΠΥ από πτωχός έγινε πτωχότερος. Ο Σύλλογος έχει, μάλιστα, καταρτίσει Μητρώο Κατασκευαστών Αμυντικών Υλικών με 87 εταιρείες – μέλη του, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από το ΥΕΘΑ.

Την τρέχουσα πραγματικότητα στον χειρισμό των ΑΩ, το απίστευτο σκηνικό που υπάρχει σήμερα το αντιγράφω, αφού το επιβεβαίωσα από μια από τις πλέον αξιόπιστες πηγές του διαδικτύου στα αμυντικά, την ON ALERT (4-10-2012). Ιδού..

 

Για να ευθυμήσουμε λίγο θα αναφέρουμε ότι στο Βενιζέλειο Νόμο 3883/2010 που αφορούσε: «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.» ανάμεσα στις προσλήψεις και την προστασία Αναπήρων πολέμου, ξεφύτρωσε το Άρθρο 87 που αναφέρεται στα ΑΩ και μάλιστα ορίζει ότι με Υπουργική Απόφαση θα ρυθμιστεί το φλέγον θέμα των Ληγμένων Συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ).

Από τότε πέρασαν 2 χρόνια και 5 (!) Υπουργοί Άμυνας και απόφαση δεν έχει φανεί! Έλεος! Γιατί δεν εκδίδεται; Μας το είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Εν τω μεταξύ,

  • «Σκοτεινές δυνάμεις» προερχόμενες από πρώην στελέχη υπηρεσιών που έχουν σχέση με τους εξοπλισμούς αλλά και λοιπούς παράγοντες…της αγοράς, προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες, σε επίπεδο κακουργηματικό μάλιστα, ευθύνες τους για το ότι αφέθηκαν να λήξουν Εγγυητικές Καλής Εκτέλεσης Συμβάσεων ΑΩ, κάνουν ότι μπορούν ώστε το θέμα να μην λυθεί ποτέ και να παρασύρει στη λήθη και τις ευθύνες τους;
  • Τι συμβαίνει και τα δύο δισεκατομμύρια εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ (2.900.000.000 €) ΑΩ που για τα οποία πρέπει (βάσει του Νόμου πάντα) να έχουν κατατεθεί Εγγυητικές Καλής Εκτέλεσης Ύψους 290.000.000 € (10% της αξίας των συμβάσεων ΑΩ) οι οποίες πρέπει (πάντα βάσει του Νόμου) να είναι ενεργές και στη διάθεση της Υπηρεσίας;

Το ερώτημα είναι:

Ποιο είναι το ύψος των ενεργών Εγγυητικών Καλής Εκτέλεσης οι οποίες είναι σήμερα στη διάθεση της Υπηρεσίας; Αν δεν είναι 290.000.000 €, πόσα είναι; Τι έγιναν τα υπόλοιπα που «απουσιάζουν»;

Έχουν αφεθεί να λήξουν Εγγυητικές Καλής Εκτέλεσης Ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων € χωρίς να έχουν υλοποιηθεί οι αντίστοιχες Συμβάσεις ΑΩ; Αν ναι ποιος είναι υπεύθυνος για την τεράστια ζημιά του Κράτους σε περίπτωση που οι ξένοι υπόχρεοι των ΑΩ, ελεύθεροι από την δέσμευση των Εγγυητικών αρνηθούν να εκτελέσουν τις Υποχρεώσεις τους;

Τελικά καταλήγουμε στα ερώτηματα:

  • Είναι αλήθεια ότι το πιστωτικό υπόλοιπο των Ενεργών (υποτίθεται) συμβάσεων ΑΩ ανέρχεται στο ποσό των 4-5 δισεκατομμυρίων ευρώ,
  • Ότι εταιρείες «σκιές» υποτίθεται ότι εκτελούν προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ απασχολούν ένα φύλακα και αυτόν απλήρωτο,
  • Ότι συμβάσεις ΑΩ, οι οποίες έχουν υπογραφεί προ δεκαετίας και βάλε, π.χ. το 2000, έχουν σήμερα ανεκτέλεστο άνω του 80% της υποχρέωσης;
  • Ότι συμβάσεις ΑΩ αξίας ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ, που υπεγράφησαν την εποχή που μεσορανούσαν στην Άμυνα σημερινοί τρόφιμοι του Κορυδαλλού, αφορούν σε «εξωτικά» προγράμματα μηχανογράφησης «μοιρών, γωνιών, οργάνωσης και παραγωγής επεξεργασμένου αέρα κοπανιστού» και άλλες μάρες – κουταμάρες που είναι έργο των κομπιναδόρων επιτροπών εντός και εκτός;

Αυτά και άλλα χειρότερα τα αναπάντητα επί χρόνια.....

 

 

Δύο πρόσφατες κραυγαλέες υποθέσεις

Από 4ετίας καταγγέλλουμε τα όργια που γίνονται στη ΓΔΑΕΕ για τα ΑΩ, χωρίς να εισακουόμαστε από κανέναν. Αλλά ας ψηλαφίσουμε τις δύο αυτές υποθέσεις.

ΑΩ Αρμάτων HEL 2 GR

(Συμβάσεις 13/03) (Φ. 025/5120/ 16 Απριλίου 13/ΓΔΑΕΕ)

Εταιρεία: KMW GmbH

Υποκατασκευής στην Ελλάδας: SONAK AEBE

Αντικείμενο:

  1. 1.Κατασκευή ομοιωμάτων αρμάτων μάχης (πιστωτική αξία 50.616.000 €, ονομαστική 4.218.000 €, συντελεστής 12 (δηλαδή υποχρεωτική ελληνική συμμετοχή).
  2. 2.Κατασκευή ομοιωμάτων πυροβόλων (πιστωτική αξία 4.218.000 €, ονομαστική 50.616.000 €, συντελεστής 12.

H SONAK είναι θυγατρική της ΑΧΟΝ η οποία είχε κερδίσει την προμήθεια των Γερμανικών Αρμάτων κόστους 1,7 δις €. Λογικά και αν τότε το ΥΕΘΑ δεν .... αξονοκρατείτο έργο αυτό έπρεπε να έχει δρομολογηθεί σε μέλη του ΣΕΚΠΥ, εκτός ΑΧΟΝ, ώστε να μην σημειωθεί το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Ένας από τους φωστήρες των επιτροπών του Γιάννου (2003) δεν έβλεπε ότι αναθέτουν κατασκευή άρτου σε...σουβλατζίδικο;

Απλή απληστία και επιβεβαίωση απόλυτης κυριαρχίας στο Υπουργείο Άμυνας της ΑΧΟΝ επί Ακογιάννων. Για να δούμε, όμως, στο Μητρώο ΣΕΚΠΥ για ποιες δουλειές έχει εξουσιοδοτηθεί η ΣΟΝΑΚ:

«Ανάπτυξη λογισμικών αμυντικών συστημάτων, κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας και επιτήρησης».

Κάποιος θα επαναλάμβανε, σκεπτικά το γνωστό αφορισμό του Εγγονόπουλου: «Στρατηγέ τι ζητάς στη Λάρισα, εσύ ένας Υδραίος». Η στήλη απευθύνθηκε σε κορυφαία στελέχη της Διοίκησης ΣΕΚΠΥ με το ερώτημα: Υπάρχει Ελληνική Εταιρεία που κατασκευάζει ομοιώματα αρμάτων ή πυροβόλων; Η απάντηση ήταν αρνητική. Όποτε, εύλογα, μπορεί να διερωτηθεί κάποιος: «Ποιος Έλληνας υποκατασκευαστής μαστόρεψε τα ομοιώματα για λογαριασμό της SONAK ώστε να περάσουν από τον έλεγχο της ΓΔΑΕΕ με συντελεστή 12;» Ποια ήταν η προστιθέμενη Ελληνική αξία αν έγιναν στο Εξωτερικό;

Θυμίζω απλά, ξανά ένα ρεπορτάζ της ON ALERT (11-12-12) που διαπίστωσε, μετά φωτογραφιών, ότι η SONAK SA δεν είναι παρά ένα έρημο κτίριο στα Μεσόγεια με ένα φύλακα. Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη ουδόλως συγκίνησε την ΓΔΑΕΕ, η οποία εξακολουθεί να αναγνωρίζει τετελεσμένα στην SONAK SA και να της επιτρέπει, έτσι, να εισπράττει, εξακολουθητικά τεράστια ποσά την στιγμή που οι ΕΔ δεν έχουν καύσιμα και ανταλλακτικά αρμάτων. Τα ομοιώματα, εξάλλου, που συμφωνήθηκαν το .....2003 είναι υλικό προτεραιότητας σήμερα ή θα έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα άλλο πιο χρήσιμο και ποιο επείγον; Η ΓΔΑΕΕ έκανε έλεγχο ποιότητας και κόστος των συστημάτων. Ρώτησε το ΓΕΣ πριν κατακυρώσει τα ομοιώματα στην SONAK;

 

ΑΩ Ελικοπτέρων ΝΗ – 90

(Σύμβαση 21/03) (Φ. 095/5083/15 Απρ. 13/ ΓΔΑΕΕ)

Η αμαρτωλή ιστορία της προμήθειας των ελικοπτέρων αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ΣημιτοΓιάννων. Κανείς δεν το άγγιζε. Δεν τολμά να το αγγίξει (θα το ξαναπαρουσιάσουμε με ένα στοιχεία σύντομα που θα καταπλήξουν!!)

 

    • Κατασκευάστρια εταιρεία: NH – INDUSTRIES

 

-        Ανάδοχη εταιρεία εκτέλεσης ΑΩ η .... SONAK (Όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει).

-        Υλικό: Τηλέφωνα εκστρατείας MLT – FLP 25, ονομαστικής αξίας 5.415.567 € και πιστωτικής 64.943.600 €. Συντελεστής 12, δηλαδή τα μεγάλο μέρος των τηλεφώνων θα πρέπει να είναι ελληνικής κατασκευής.

Απορίες:

Έγινε έλεγχος καταλληλότητας, κόστος, ΕΠΑ από την ΓΔΑΕΕ; Τα κατασκεύασε η SONAK ή έπαιξε τον ρόλο του μεσάζοντα;

(Σημειώστε ότι τα τηλέφωνα δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση αλλά αντικατέστησαν άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας με τροποποίηση. Είχε συμφωνήσει το ΓΕΣ;)

Τα παραληφθέντα τηλέφωνα ελέγχθησαν από το 306 ΕΒΤ;

Ερευνήσαμε και μάθαμε ότι, όντως, τα τηλέφωνα είναι αναγκαία από τον Στρατό. Τούτο όμως δεν εμπόδισε τον Α/ΓΕΣ Στρατηγό κ. Αθ. Τσέλιο να διατάξει έρευνα ως προς την ποιότητα, κόστος και ελληνική συμμετοχή. Δυστυχώς, για μερικούς, ο Α/ΓΕΣ φαίνεται ότι «δεν μασάει».

Έχουμε λοιπόν την SONAK ΑΕΒΕ, όπως περιγράφεται πιο πάνω, να εισπράττει ζεστό χρήμα, περί τα 10 εκ. €, από ΑΩ την στιγμή που ο Στρατός έχει γονατίσει!

Προειδοποιήσαμε με ένα καυστικό σχόλιο (05 – 05) ότι σύντομα θα επανέλθουμε με 2 χρυσοπληρωμένα αντισταθμιστικά του αμαρτωλού 2003. Φαίνεται ότι το σχόλιο αυτό προβλημάτισε, τους κρατούντες οπότε εγένετο...θαύμα.

Πολύ καθυστερημένο.

 

MIRACOLO MIRACOLO

Αφού η ΓΔΑΕΕ «μπούκωσε» κυριολεκτικά τη SONAK AEBE, για άλλη μια φορά, θυμήθηκε ότι πρέπει να ελέγξει τις δυνατότητές της, εκ των υστέρων. Να την αξιολογήσει εκ νέου! Προβάλλει, λοιπόν, περίεργα και όψιμα αιτήματα τριών εταιρειών (SONAK, ALTEC και MILTECH) και συγκροτεί επιτροπή και επιτροπάτα (Φ. 62525/6149, 14-5-13) να ελέγξει τις παραπάνω εταιρείες προς «επιβεβαίωσην» των καταχωρημένων στο μητρώο του ΣΕΚΠΥ κατόπιν εορτής βέβαια... (Κάποιος μου είπε ότι μέλη της Επιτροπής είναι τα ίδια των Επιτροπών του .... 2003. Απίστευτο!)

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ.

Ας το αφιερώσει με τη σειρά του, στον κ. Βενιζέλο:

Κύριοι, αυτή η κωμωδία, πρέπει, επί τέλους, να τελειώσει. Δεν έπρεπε, ήδη, να είχε ενημερωθεί ο κ. Υπουργός ότι η SONAK ΑΕΒΕ, κατακρατεί παράνομα, από χρόνια, 14 τεθωρακισμένα του ΓΕΣ, ως λάφυρο και ότι με την βοήθεια κάποιας άλλης ΓΔΑΕΕ εισπράττει από το Δημόσιο περί τα 60 εκ. € παραδίδοντας «αέρα κοπανιστό» (Ηλεκτρονικό Σύστημα Στρατού);

 

Κωνσταντίνος Φράγκος

Υποστράτηγος ε.α.

Στρατιωτικός Αναλυτής

English French German Greek Italian Portuguese Russian Spanish

Η πρώτη εκπομπή που μεταδόθηκε από την ελληνική τηλεόραση για την ΑΟΖ στις 17.06.2006 από το "Κανάλι 10". Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Τάσο Παπαδόπουλο ο καθηγητής του Maryland Θόδωρος Καρυώτης εξηγει, γιατί η ΑΟΖ υπερτερεί της υφαλοκρηπίδας,για την οποία τότε συζητούσε με τους γείτονες της, η ελληνική πλευρά.  

tpapad
logo 3003

24betgr

KOURDISTO NEW